Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

Jak gotować szparagi, aby były miękkie i pełne witamin

30 sierpnia 2018
Jak gotować szparagi, aby były miękkie i pełne witamin
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Szparagi to bardzo cenne warzywa, które są polecane przy oczyszczaniu i odkwaszaniu organizmu. Nie są one jeszcze zbyt popularne w polskiej kuchni, ale to się zmienia dzięki modzie na zdrowe odżywianie. Dowiedz się, jak gotować szparagi, aby były miękkie i jednocześnie zachowały cenne składniki odżywcze.

Jak gotować szparagi?

jak gotować szparagi

PRZYGOTOWANIE

  1. Zielone szparagi – umyj i odłam zdrewniałą końcówkę (wystarczy delikatnie wygiąć łodygę, a ona złamie się w odpowiednim miejscu). Młode, zielone szparagi nie wymagają obierania. Grube szparagi można obrać do połowy długości.
  2. Białe szparagi – umyj, obierz, ułam zdrewniałe końcówki.

GOTOWANIE

  1. Gotowanie na parze – gotuj na parze przez około 4 minuty. Będą one lekko twarde, ale chwilę po gotowaniu będą „dochodzić do siebie” nabierając miękkości. Krótkie gotowanie sprawi, że będą jędrne i cały czas zielone.
  2. Gotowanie w garnku – do ich ugotowania będzie potrzebny odpowiednio wysoki garnek (taki, żeby po wstawieniu do garnka główki szparagów wystawały nad powierzchnię wody). Warzywa wrzuć na wrzącą, osoloną wodę. Zielone szparagi gotuj około 3-4 minut, białe szparagi gotuj około 7 minut.

ZASTOSOWANIE KULINARNE

Szparagi znakomicie sprawdzą się w daniach na ciepło i zimno. Mogą stanowić dodatek do sałatek, omletów, makaronów lub dań mięsnych oraz ryby. Można z nich przyrządzić zupy. W wersji minimalnej świetnie smakują z masłem, odrobiną soli i świeżymy przyprawami.

Dlaczego warto jeść szparagi?

To cenne warzywo jest polecane w diecie odkwaszającej organizm. Szparagi odznaczają się wysoką zawartością witamin, minerałów i innych składników, które korzystnie działają na zdrowie.

  • Kwas asparaginowy przyspiesza metabolizm, a tym samym oczyszczanie organizmu.
  • Potas reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową w komórkach, pobudza pracę nerek i w ten sposób wspomaga odkwaszanie organizmu.
  • Cynku potrzebuje nasz najważniejszy zasadowy narząd – trzustka; poza tym jest on niezbędny do wydalania kwasów za pośrednictwem nerek.
  • Enzym glutation pomaga rozłożyć w organizmie wchłonięte trucizny.
  • Kwas jabłkowy i cytrynowy przyspieszają metabolizm i spalanie tłuszczu.
  • Krwiotwórcze żelazo zapewnia zaopatrzenie komórek w tlen, a tym samym spalanie tłuszczu.

Chcesz poznać inne warzywa polecane w diecie odkwaszającej organizm? Zobacz Tabelę żywności zasadowej >>

jak gotować szparagiszparagiszparagi właściwości

Related Posts

Co można zrobić z zielonych szparagów? Proste przepisy

Co można zrobić z zielonych szparagów? Proste przepisy

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Szparagi to cenne źródło składników odżywczych. Mają działanie odkwaszające, moczopędne, oczyszczające, świetnie działają na stan skóry, włosów i paznokci, wspomagają pracę różnych układów. Co tu dużo mówić – po prostu warto […]

Lekka, oczyszczająca sałatka z zielonych warzyw i kaszy jaglanej

Lekka, oczyszczająca sałatka z zielonych warzyw i kaszy jaglanej

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Zielone warzywa to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i innych dobroczynnych związków. Wybornie smakują w warzywnych koktajlach, choć można je przygotować na wiele różnych sposobów, na przykład jako sałatki. Oto propozycja dania, […]

Warzywna lista przebojów w diecie odkwaszającej

Warzywna lista przebojów w diecie odkwaszającej

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Warzywa są podstawą w diecie odkwaszającej organizm. Robert Young, twórca diety alkalicznej, podkreśla, że w dobrze zbilansowanej diecie produkty alkalizujące powinny stanowić 80%, natomiast zakwaszające mogą stanowić zaledwie 20%. Do produktów […]


6 kroków do diety bogatej w zasady
Minerały odkwaszające organizm

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij