Natomiast stara biologia, oparta jest na pracy Ludwika Pasteura z lat 1800-nych, z której wynika, że choroba pochodzi od bakterii atakujących organizm z zewnątrz. Dr Young odkrył, że gdy ciało jest w zdrowej, zasadowej równowadze, bakterie nie są w stanie znaleźć punktu zaczepienia w naszych organizmach.
Pomyśl o swoim ciele jak o akwarium …
Wyobraź sobie, że komórki w organizmie są jak ryby, które pływają w płynach naszego ciała. Większość z nas zanieczyszcza nasze akwaria (organy)poprzez jedzenie fast foodów, palenie tytoniu, spożywanie żywności kwasotwórczej oraz dowolną liczbę wykroczeń zagrażających delikatnej równowadze naszych wewnętrznych płynów alkalicznych. W rzeczywistości cały proces metabolizmu zależy od równowagi wewnętrznego środowiska zasadowego. Zbyt kwaśne pH niszczy tkanki ciała, powoli prowadzi do degradacji 60.000 mil żył i tętnic, tak jak kwas powoli zżera marmur. Zlekceważenie tego problemu jest równoznaczne z doprowadzeniem do przerwania wszystkich czynności i funkcji komórkowych zaczynając od bicia serca a kończąc na funkcjonowaniu neuronów w mózgu. Podsumowując, nadmierne zakwaszenie koliduje z życiem, prowadzi do ciągłejj choroby, oraz niezdrowych warunków egzystowania takich jak otyłość.
Stań się alkaliczny dzięki prostej i zdrowej diecie
To nie jest tak trudne technicznie do wykonania jak może się wydawać. Kiedy mówimy o jedzeniu żywności zasadowej lub rozpoczęciu zasadowej diety mamy na myśli spożywanie tych pokarmów i napojów, które mają zasadowy wpływ na nasz organizm. Efekt ten jest oparty o produkty metabolizmu, które powstają z pokarmów przez nas spożywanych. Niektóre produkty pozostawiają kwaśne metabolity, podczas gdy inne pozostawiają alkaliczne produkty metabolizmu. Oczywiście, każdy z nas jest inny – ale większość z nas powinna dążyć do jedzenia 75-80% zasadowej żywności oraz maksymalnie 20-25% kwasowej żywności.