Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
dieta

Warzywna lista przebojów w diecie odkwaszającej

18 sierpnia 2018
Warzywna lista przebojów w diecie odkwaszającej
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Warzywa są podstawą w diecie odkwaszającej organizm. Robert Young, twórca diety alkalicznej, podkreśla, że w dobrze zbilansowanej diecie produkty alkalizujące powinny stanowić 80%, natomiast zakwaszające mogą stanowić zaledwie 20%. Do produktów alkalizujących zaliczamy głównie warzywa, niektóre owoce, zioła, ziarna, nasiona, orzechy i tłuszcze. Listę produktów polecanych pokazuje Tabela żywności zasadowej >>

Wśród warzyw są te, które działają na nas korzystnie oraz bardzo korzystnie. Poniżej znajdują się topowe warzywa w diecie odkwaszającej organizm. Zwróć uwagę na to, że prawie wszystkie pochodzą z naszej strefy klimatycznej, a wszystkie są łatwo dostępne w sklepach.

Warzywna lista przebojów

  1. BURAK ĆWIKŁOWY oprócz dużej ilości potasu, wapnia, fosforu i magnezu zawiera mikroelementy: krzem i żelazo oraz szczególnie dużo kwasu foliowego.
  2. CEBULA zawiera dużo witamin, potas, wapń, fosfor, jod, selen i hormonopodobną prostaglandynę A. Związki zawierające siarkę, takie jak allicyna, działają przeciwbakteryjnie, a olejki eteryczne wspomagają trawienie oraz pracę jelita, wątroby, trzustki i nerek.
  3. FASOLA, podobnie jak groch i soczewica, zawiera dużo potasu (zwłaszcza jej biała odmiana), sodu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, a ponadto ważne witaminy i optymalne połączenie węglowodanów z białkiem roślinnym i błonnikiem. Błonnik wspomaga oczyszczenie, odtłuszczenie i odtrucie organizmu, a także zdrowie jelit i trawienie.
  4. KOPER WŁOSKI (fenkuł) zawiera olejek eteryczny (“oleum foeniculi”) i szczególną mieszankę minerałów (wapnia, potasu, fosforu i żelaza), witamin (prowitaminy A oraz witamin B1, B2, B12, C i E), cukru, skrobi i białka, które wiążą trucizny i tłuszcze w jelicie, działając odtruwająco i obniżając poziom cholesterolu we krwi. Fenkuł wzmacnia też układ odpornościowy.
  5. DYNIA dostarcza dużej ilości beta-karotenu, potasu, witamin Bi E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Duża ilość potasu działa odkwaszająco i moczopędnie. Powoduje usuwanie lekkich nagromadzeń wody z tkanek i wypłukiwanie trucizn.
  6. KAPUSTA BIAŁA dostarcza bardzo dużej ilości witaminy C i wapnia, a ponadto hamujących rozwój raka i chroniących komórki witamin A i E, dużo biotyny, makro- i mikroelementów oraz metabolitów wtórnych. Połączenie tych substancji czynnych regeneruje błonę śluzową jelit, odtruwa przewód pokarmowy i usuwa zaparcia.
  7. OGÓRKI zawierają dużo potasu, wapnia i żelaza, a także witamin C i B1, oraz prowitaminy A. Potas reguluje pracę nerek, wspomagając w ten sposób odkwaszanie organizmu. W 100 g ogórków znajdziemy zaledwie 8 kcal, więc są one jednym z “najchudszych” warzyw.
  8. POMIDORY zawierają przede wszystkim dużo beta-karotenu, czyli prowitaminy A, oraz potasu. Ponadto dużo witaminy C, magnezu i metabolitów wtórnych.
  9. SELER zawiera dużo witamin z grupy B, potasu i olejków eterycznych. Olejki te pomagają przy odkwaszaniu. Poza tym działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo na błonę śluzową jamy ustnej, żołądka i jelit.
  10. SZPARAGI odznaczają się wysoką zawartością witamin z grupy B i kwasu foliowego, a ponadto potasu, cynku i metabolitów wtórnych. Potas i kwas asparaginowy mają działanie odkwaszające. Cynku potrzebuje nasz najważniejszy zasadowy narząd – trzustka.

Warzywny koktajl odkwaszający organizm

Osoby, które chciałyby wprowadzić pozytywne zmiany w swojej diecie, a nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie lub nie mają pomysłu jak postawić pierwszy krok, mogą skorzystać z gotowego rozwiązania – warzywnego suplementu diety Alkaline 16 Greens >>

Głównym zadaniem suplementu jest dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych oraz pomoc w utrzymaniu równowagi pH. 

W składzie Alkaline 16 Greens >> znajdziemy 16 różnych warzyw, ziół i innych roślin:

  • jęczmień,
  • awokado,
  • brokuły,
  • perz,
  • kapusta,
  • cytryna,
  • ogórek,
  • trawa cytrynowa,
  • trawa pszeniczna,
  • skrzyp polny,
  • trawa owsiana,
  • koper,
  • pomidory,
  • szpinak,
  • oregano,
  • pietruszka;

Aby wyprodukować 220 g suplementu potrzeba aż 5.7 kg roślin. Dlatego ten suplement to niezwykle optymalny sposób, by dostarczyć organizmowi dużą porcję zielonej żywności – niezwykle zdrowej, niezbędnej do wzmocnienia komórek, a przez to całego organizmu.

burak ćwikłowycebuladyniafasolafenkułkapusta białakoper włoskiogórkipomidoryselerszparagiwarzywa odkwaszające organizmwarzywa w diecie odkwaszającej

Related Posts

Co można zrobić z zielonych szparagów? Proste przepisy

Co można zrobić z zielonych szparagów? Proste przepisy

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Szparagi to cenne źródło składników odżywczych. Mają działanie odkwaszające, moczopędne, oczyszczające, świetnie działają na stan skóry, włosów i paznokci, wspomagają pracę różnych układów. Co tu dużo mówić – po prostu warto […]

Herbaty ziołowe zamiast czarnej herbaty

Herbaty ziołowe zamiast czarnej herbaty

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Herbaty ziołowe jeszcze niedawno kojarzyły się z babciną apteczką. Dziś sięga po nie coraz więcej osób, także młodych. Mają one ciekawy smak, działają korzystnie na organizm, wspomagają leczenie wielu dolegliwości, ponadto […]

5 warzyw i owoców, które powinny zagościć w jesiennym menu

5 warzyw i owoców, które powinny zagościć w jesiennym menu

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Jesień to pora roku, podczas której organizm potrzebuje szczególnej troski, także dietetycznej. Mimo że lato i obfitość niektórych warzyw i owoców się skończyły, przyroda nadal jest w stanie wiele zaoferować. Oto […]


Przepis na chłodnik z awokado
Alkaliczny jonizator wody dla zdrowia całej rodziny

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Lin-Art.pl