Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
Przepisy

Co można zrobić z zielonych szparagów? Proste przepisy

3 maja 2021
Co można zrobić z zielonych szparagów? Proste przepisy
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Szparagi to cenne źródło składników odżywczych. Mają działanie odkwaszające, moczopędne, oczyszczające, świetnie działają na stan skóry, włosów i paznokci, wspomagają pracę różnych układów. Co tu dużo mówić – po prostu warto je jeść, wtedy, gdy jest sezon na szparagi. Można je przyrządzić na różne sposoby – na ciepło, na zimno, w towarzystwie innych warzyw lub makaronów, kasz, ryżu itp. Poniżej znajdziesz kilka inspiracji.

Szparagi z kaszą jaglaną

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 5 suszonych pomidorków
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • plaster sera feta lub twaróg
  • posiekana świeża pietruszka lub koperek
  • ćwiartka cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody
  • sól, pieprz, rozmaryn lub inne ulubione przyprawy

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną gotuj w bulionie warzywnym lub w wodzie przez około 10-15 minut.
  2. Szparagi umyj, odłam twarde końcówki, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie dodaj je do kaszy. Całość gotuj jeszcze przez około 5-8 minut.
  3. Suszone pomidorki pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do szparagów i kaszy. To samo zrób z serem feta lub twarogiem.
  4. Pietruszkę lub koperek posiekaj, posyp nimi danie.
  5. Wyciśnij sok z cytryny, a następnie wymieszaj z oliwą i przyprawami. Polej nimi danie.
  6. Posyp płatkami migdałów.

Wskazówka: Zamiast kaszy jaglanej możesz użyć kaszy bulgur lub innej ulubionej, natomiast zamiast oliwy z oliwek – innego oleju roślinnego tłoczonego na zimno.

Pieczone szparagi z pomidorkami

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
  • ok 500 g pomidorów cherry, koktajlowych lub innej odmiany drobnoowocowej
  • garść płatków migdałów
  • niewielka ilość (ok 30 g) sera feta
  • 3-4 łyżki oliwy
  • pieprz, sól, tymianek lub oregano (najlepiej świeże)

Przygotowanie:

  1. Szparagi i pomidorki dokładnie umyj i osusz.
  2. Ze szparagów ułam zdrewniałą końcówkę.
  3. Wymieszaj sól, pieprz i oliwę, a następnie zamocz w niej pomidorki.
  4. Pomidorki ułóż w naczyniu żaroodpornym, a później ułóż na nie szparagi.
  5. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz 12-20 minut, w zależności od grubości warzyw i tego, czy wolisz szparagi bardziej miękkie, czy też bardziej al dente.
  6. W międzyczasie podpraż na patelni delikatnie płatki migdałów.
  7. Gdy warzywa upieką się, posyp je płatkami migdałów, pokruszoną fetą i świeżymi ziołami.

Wskazówka: Zamiast płatków migdałów możesz też użyć uprażonych pestek słonecznika, pestek dyni lub orzeszków piniowych.

Zupa krem ze szparagów

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 litr wody lub bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, tymianek, oregano lub inne ulubione przyprawy
  • 1-2 łyżki śmietanki kokosowej
  • świeża natka pietruszki lub inne zioło
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

  1. Marchew, ziemniaki umyj, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i wrzuć do wrzątku lub bulionu warzywnego. Gotuj około 10-15 minut, aż zrobią się lekko miękkie.
  2. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie dodaj do gotujących się warzyw. Wsyp przyprawy, całość zamieszaj i gotuj jeszcze około 5-8 minut.
  3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oliwie, później dodaj do zupy.
  4. Imbir obierz ze skórki, zetrzyj na tarce, następnie dodaj do zupy.
  5. Zupę zmiksuj blenderem.
  6. Podawaj ze śmietanką kokosową i świeżymi ziołami.

Wskazówka: Oliwę można zastąpić innym olejem roślinnym, natomiast śmietankę kokosową zwykłą śmietaną, przy czym należy dodać, że jest to składnik o działaniu zakwaszającym.

pieczone szparagiszparagiszparagi z kaszą jaglanązupa krem ze szparagów

Related Posts

Lekka, oczyszczająca sałatka z zielonych warzyw i kaszy jaglanej

Lekka, oczyszczająca sałatka z zielonych warzyw i kaszy jaglanej

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Zielone warzywa to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i innych dobroczynnych związków. Wybornie smakują w warzywnych koktajlach, choć można je przygotować na wiele różnych sposobów, na przykład jako sałatki. Oto propozycja dania, […]

Jak gotować szparagi, aby były miękkie i pełne witamin

Jak gotować szparagi, aby były miękkie i pełne witamin

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Szparagi to bardzo cenne warzywa, które są polecane przy oczyszczaniu i odkwaszaniu organizmu. Nie są one jeszcze zbyt popularne w polskiej kuchni, ale to się zmienia dzięki modzie na zdrowe odżywianie. […]

Warzywna lista przebojów w diecie odkwaszającej

Warzywna lista przebojów w diecie odkwaszającej

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Warzywa są podstawą w diecie odkwaszającej organizm. Robert Young, twórca diety alkalicznej, podkreśla, że w dobrze zbilansowanej diecie produkty alkalizujące powinny stanowić 80%, natomiast zakwaszające mogą stanowić zaledwie 20%. Do produktów […]


Kora dębu – właściwości i zastosowanie
Możliwości zastosowania kropli odkwaszających organizm PuripHy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Lin-Art.pl