Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
dieta ~ Inne choroby

Alkaliczne produkty, które uchronią Cię przed zawałem serca

25 marca 2017
Alkaliczne produkty, które uchronią Cię przed zawałem serca
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Zawał serca jest postacią choroby niedokrwiennej, która jest uważana za chorobę cywilizacyjną. W krajach europejskich choroby układu krążenia są najczęstszą przyczyną zgonów. Chcesz żyć długo i zdrowo? Sprawdź produkty, które wspomogą walkę z cholesterolem i uchronią Cię przed zawałem serca, a na dodatek są zdrowe i smaczne 🙂

Zawał serca – czynniki ryzyka

Najczęstszą przyczyną zawału serca jest zgromadzony w naczyniach krwionośnych tzw. „zły” cholesterol (LDL). Odkłada się on w ściankach naczyń i prowadzi do ich zwężenia (choroba wieńcowa, miażdżyca) lub całkowitego zamknięcia. To powoduje, że przepływająca krew nie jest w stanie dotrzeć do serca.

Palenie papierosów niekorzystnie wpływa na układ krążenia. Szkodliwe substancje smoliste zwiększają ryzyko zlepiania się płytek krwi, co z kolei sprzyja miażdżycy.

Przewlekły, silny stres również nie działa na korzyść Twojego serca! Duży stres w połączeniu z piciem kawy, paleniem papierosów, brakiem ruchu to bomba zegarowa z opóźnionym zapłonem. Postaraj się często relaksować, dbać o swój komfort psychiczny i odpowiednią dawkę snu.

Innymi czynnikami ryzyka są: 

  • starszy wiek,
  • płeć męska,
  • predyspozycje genetyczne,
  • niektóre choroby (cukrzyca, marskość wątroby, choroba Fabry’ego, kardiomiopatia),
  • osobowość typu A,
  • niedobór witamin z grupy B, głównie kwasu foliowego

Zawał serca – jak zniwelować ryzyko?

Na początek postaw na dietę alkaliczną oraz regularną aktywność fizyczną. Poniższe rady powinny być pomocne:

  • Jedz regularne posiłki w małych ilościach (zdrowe warzywa i owoce zgodne z tabelą produktów alkalicznych).
  • Posiłki powinny zwierać dużą ilość warzyw i owoców (warzywa surowe lub ugotowane na parze). Wybieraj warzywa takie jak brokuły, cukinia, burak, seler, groszek, ciecierzyca, które posiadają dużą ilość białka. Dzięki temu nie będziesz zakwaszać organizmu mięsem.
  • Stosuj oliwę z oliwek, zrezygnuj z margaryn i tłuszczy trans.
  • Jedz tłuste ryby – pomimo, że ryby takie jak łosoś są „tłuste”, to jest to tłuszcz bogaty w dobroczynne kwasy omega-3, które chronią serce.
  • Pij często wodę z cytryną – najlepiej zrobioną samodzielnie.
  • Zamień jasne pieczywo na ciemne i pełnoziarniste, a makarony pszenne zamień na kaszę lub soczewicę.
  • Ograniczaj sól i zacznij częściej stosować przyprawy.
  • Ogranicz spożywanie słodyczy.

zawał serca

Alkaliczne produkty, które uchronią Cię przed zawałem serca

  • Algi – regularnie spożywane potrafią obniżyć poziom „złego” cholesterolu o 15%. Dodatkowo rozszerzają naczynia krwionośne i mają wiele minerałów, witamin i przeciwutleniaczy.
  • Awokado – dzięki swojej miękkiej konsystencji jest doskonałym zamiennikiem masła, majonezu, pasztetu czy serka topionego. Owoc awokado poprawia funkcjonowanie tętnic – optymalizuje stężenie „dobrego” cholesterolu (HDL) i „złego” cholesterolu (LDL).
  • Banany – źródło potasu i magnezu, które są istotne w walce z chorobami serca. Osoby spożywające produkty z dużą ilością potasu mają około 25% mniejsze ryzyko zawału.
  • Brokuły – zapobiegają osteoporozie, są bogate w błonnik i witaminę K. Spożywane regularnie obniżają poziom cholesterolu i ciśnienia krwi.
  • Cebula (czerwona) – jej właściwości to rozrzedzanie krwi, obniżanie ciśnienia tętniczego, a także działanie przeciwzakrzepowe.
  • Cynamon – dodatek do koktajli, kawy (choć nie polecamy jej osobom z problemami wieńcowymi), wody z cytryną i sałatek. Cynamon posiada antyoksydanty, które chronią układ krążenia.
  • Grejpfrut – owoc, który wpływa korzystnie na poziom cholesterolu. Podnosi odporność i wydolność organizmu i pobudza metabolizm do działania.
  • Granat – owoc i sok z owocu granatu pobudzają produkcję tlenku azotu, który wpływa na prawidłowy przepływ krwi w tętnicach i chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami.
  • Kokos – owoc jak i olej kokosowy to zdrowa alternatywa dla margaryn i tłuszczy trans. Olej kokosowy może być bezwonny (wersja rafinowana), dzięki czemu nadaje się do smażenia.
  • Kurkuma – zwana również złotą przyprawą – poprawia budowę tętnic i zapobiega krzepnięciu krwi.
  • Migdały – chronią przed udarem mózgu i zawałem serca dzięki witaminie E i B (ryboflawina, niacyna, cynk, biotyna) i produkują energię dla całego organizmu.
  • Soja – posiadają witaminę K2 i dużą ilość wapnia.
  • Spirulina – zielona mikro-alga, która pomaga w utrzymywaniu prawidłowej zawartości lipidów we krwi. Jest źródłem białka, buduje ściany tętnic i reguluje lipidy we krwi.
  • Szparagi – bogate w błonnik i witaminy K, B1, B2, C i E. Zapobiegają wysokiemu ciśnieniu krwi, a także tworzeniu się zakrzepów w żyłach, które mogą nie tylko doprowadzić do zawału serca, ale i udaru/wylewu.
  • Żurawina – skutecznie obniża „zły” cholesterol LDL i podnosi „dobry” HDL dzięki swoim przeciwutleniającym właściwościom. Co ciekawe, picie soku z żurawiny zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca do 40%
ból sercacukrzycadietadieta alkalicznadieta zasadowaleczenie choróbodchudzaniezawał serca

Related Posts

Alkaliczny nowy rok – małe zmiany o ogromnym znaczeniu

Alkaliczny nowy rok – małe zmiany o ogromnym znaczeniu

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Nowy rok to dobra okazja do zmian. Wśród najczęstszych postanowień noworocznych są te związane ze zdrowiem, na przykład odchudzanie lub ograniczenie słodyczy. I choć w styczniu jeszcze jesteśmy pełni zapału do […]

Czy dieta zasadowa chroni przed miażdżycą?

Czy dieta zasadowa chroni przed miażdżycą?

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Miażdżyca to podstępna choroba. Przez długi okres czasu może przebiegać bezobjawowo, charakterystyczne dolegliwości pojawiają się dopiero z biegiem lat i z dalszym postępem choroby. Według kardiologów miażdżycy i innym chorobom krążeniowym […]

Czy witamina C ochroni cię przed koronawirusem?

Czy witamina C ochroni cię przed koronawirusem?

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Koronawirus to zupełnie nowe zjawisko, nad którym świat próbuje zapanować. Na chwilę obecną niewiele wiemy o tym wirusie, a podjęte środki bezpieczeństwa, takie jak zamykanie granic i praktycznie wszystkich punktów handlowo-usługowych […]


Jak przyspieszyć metabolizm? 7 uniwersalnych wskazówek
Czarna lista produktów zakwaszających organizm

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Najnowsze wpisy

  • Choroby wywołane zakwaszeniem organizmu: bóle głowy, choroby nerek, skóry i zębów
  • Choroby wywołane zakwaszeniem organizmu: astma, artroza, alergie
  • Zimowe smoothie i koktajle – co pić zimą?
  • Klimatarianizm – nowy trend przyjazny dla zdrowia i środowiska

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Lin-Art.pl
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij