CZARNA LISTA produktów zakwaszających Twój organizm (część I)

Każdy na zakwaszanie organizmu reaguje inaczej, aczkolwiek przyczyny wciąż pozostają takie same – zła dieta, uzależniające substancje, brak silnej woli. Na szczęście chcemy zadbać o Twoje zdrowie – dlatego publikujemy pierwszą część z listą produktów, które zakwaszają Twój organizm i powodują, że czujesz się źle. Zobacz, czy na codzień spożywasz poniżej podane produkty.

Przydatne linki do poprzednich wpisów o zakwaszeniu organizmu:

Jak szybko odkwasić organizm >>

 

CZARNA LISTA produktów zakwaszających Twój organizm

Fast food – chyba największy wróg zarówno wśród trenerów, sympatyków zdrowej żywności a także… rodziców. W restauracjach typu fast food nie znajdziemy niestety nic innego jak :
– spulchniacze,
– sztuczne barwniki,
– sztuczne aromaty,
– duże ilości soli i cukru,
– konserwanty,
– tłuszcze trans,
– emulgatory.

Szkodliwe wartości przyczyniają się do odkładania się tkanki tłuszczowej, pogorszenia cery, złego samopoczucia, nadwagi i otyłości, chorób wieńcowych, a także zawału serca.Zobacz wartość kaloryczną dla posiłków typu fast food:
mcdonalds
Widziałeś film Super Size Me, który opowiada o skutkach jedzenia w fast foodach? Zobacz sam: https://youtu.be/sTsKPN2ZSDY

 

Słodkie, gazowane napoje – pite często i chętnie przez dorosłych i dzieci. Zawarte w nich cukry szybko uzależniają. Kolorowe, zawsze pod ręką, uzależniające. Niestety w swoim składzie mają:
– głównie cukier,
– syropy słodzące,
– sztuczne barwniki,
– kwas fosforowy,
– benzoensan sodu (w połączeniu z witaminą C tworzy rakotwórczy związek – benzen).

Napoje gazowane, słodzone soki, energetyki, lemioniady powodują często demineralizację kości i zębów (stąd próchinca i kruchość zębów u dzieci, a u starszych osteoporoza). Benzoenzan sodu podrażnia żołądek (szczególnie śluzówkę) i nasila reakcje alergiczne.

ile cukru jest w napojach

Źródło

Słodkie napoje prowadzą do cukrzycy, zawału serca, otyłości, niewydolności wątroby, nerek i nadciśnienia.

 

Gotowe wędliny – przyciągające wzrok swoim wyglądem, a zapachem uruchamiają automatycznie ślinianki wśród klientów w sklepach. Niestety ich zawartość nie jest tak ładna jak wygląd zewnętrzny.

sklad_parowek

Źródło

Wszelkie wędliny, aby posiadały jak największą masę, posiadają wstrzyknięty rozwtór soli – to dlatego szynka w pojemniku staje się mokra, śliska i szybko się psuje. Aby środek posiadał różowy kolor, dodawane są między innymi rakotwórcze azotany (występujące np. w saletrze) i azotyny. Dołączając do tego glutaminiany sodu i sztuczne zapachy, otrzymujemy przepustkę do posiadania raka jelita grubego czy raka żołądka.

 

Słodycze – kto nie kocha pączków, lodów, czekoladek, ciastek do kawy i drożdżówek? Niestety, prawie wszyscy.P rzyjemna przekąska, która posiada takie niespodzianki jak:
– tłuszcze trans,
– cukier i sól,
– sztuczne aromaty i barwniki,
– spulchniacze,
– słodziki,
– tłuszcze nasycone,
– konserwanty, dzięki którym wytrzymują tak długo.
kakaowe_ciastka
Źródło

Dużo kalorii, zero pożywnych wartości. Uzależniają i dodają endorfin na kilka chwil. Żaden z tych składników nie działa korzystnie na nasz organizm. Przy dużej ilości spożycia ciastek/bułek/ciast jesteśmy narażeni na nadwagę i otyłość, zaburzenia układu krążenia, cukrzycę, próchnicę, nowotwory lub zawał serca.

 

Glutaminian sodu – skuteczny zabijacz kubków smakowych.Jest to związek chemiczny, który możemy znaleźć w prawie KAŻDYM produkcie spożywczym. Od konserw, zupkach chińskich, wędlinach, sosach, i gotowych daniach. Najczęściej wykorzystuje się go do dodawania żywności/produktom odpowiedniego smaku i aromatu.

glutaminian-sodu-3
Źródło

Glutaminian sodu jest uzależniający i osoby, które z niego rezygnują często mają problem z prawidłowym rozpoznawaniem smaku i mają wrażenie, że potrawy ciągle nie są odpowiednio doprawione. Ten związek chemiczny przyczynia się do chorób układu nerwowego, a w tym do chorób takich jak Alzheimer czy Parkinson. Dodatkowo glutaminian wpływa na wagę, samopoczucie, bóle żołądka, pocenie się, nadpobudliwość, uczucie zmęczenia, kołatanie serca, dekoncentrację.

 

Jak widzisz, wszystkie powyższe substancje powodują spustoszenie w organizmie każdego z nas. W drugiej części CZARNEJ LISTY opiszemy równie niebezpieczne związki i substancje, które zakwaszają nasz organizm.

You may also like...