Jest niskokaloryczny, zawiera wiele cennych składników, w XVII wieku gościł na królewskich stołach, a dwieście lat później stał się bohaterem przełomowych badań dotyczących genetyki i krzyżowania roślin. To właśnie on – groszek cukrowy.
Kilka słów o groszku
Historia groszku jest niezwykle bogata. Sięga ona 10 tysięcy lat wstecz i jest jedną z roślin, która towarzyszy ludzkości od dawna. Pierwotnie uprawiano go w Azji, a w średniowieczu przywędrował on także do Europy. Groszek cukrowy jest jedynym rodzajem groszku, który można spożywać na surowo w całości – w takiej postaci posiada najwięcej cennych składników odżywczych. Roślina ta jest dość prosta w uprawie i nie posiada specjalnych wymagań glebowych i klimatycznych. Sezon na zielony groszek rozpoczyna się w maju/czerwcu.
Groszek cukrowy – właściwości
Groszek, tak jak wiele innych warzyw, jest świetnym naturalnym źródłem witamin, minerałów i innych wartościowych składników. Znajdziemy w nim spore ilości witaminy C kluczowej dla układu odpornościowego i wielu innych procesów. Zawiera on także witaminy z grupy B, kluczowe dla prawidłowej pracy układu nerwowego, odpornościowego, narządu wzroku i innych. Groszek to również witamina A (niezbędna m.in. dla zdrowia oczu), witamina E (nazywana witaminą młodości), witamina K (niezbędnej dla zdrowia kości i prawidłowych procesów krzepnięcia krwi). Z minerałów w większych ilościach jest obecny potas, magnez, fosfor, żelazo, a także sód, wapń, miedź, selen, jod, mangan. Warzywo zawiera też cenne antyoksydanty. To przede wszystkim dzięki tym związkom groszek wykazuje cenne właściwości zdrowotne:
- Odkwasza organizm i dba o równowagę pH, dzięki obecności 4 najważniejszych alkalizujących minerałów.
- Wspomaga pracę narządu wzorku, ponieważ zawiera witaminę A i luteinę. Zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i katarakty.
- Wspomaga pracę układu krwionośnego. Witaminy z grupy B i błonnik obniżają poziom „złego” cholesterolu zapobiegając tym samym rozwojowi miażdżycy, zmniejszając ryzyko niebezpiecznych zakrzepów i wzmacniając serce.
- Zapobiega anemii i wspomaga jej leczenie. Groszek cukrowy zawiera żelazo oraz witaminę C. Dzięki tej witaminie żelazo szybciej i lepiej się wchłania, co chroni przed anemią i jej nieprzyjemnymi objawami.
- Bogactwo antyoksydantów sprawia, że warzywo spowalnia proces starzenia się i chroni przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, w tym nowotworami.
- Jest niskokaloryczny, zawiera błonnik, pobudza przemianę materii, dlatego jest cennym dodatkiem do diet odchudzających.
- Wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie.
- Ze względu na niski indeks glikemiczny (IG 45) jest polecany cukrzykom.
Możliwości kulinarne
Co można przyrządzić z groszku cukrowego? Co tylko dusza zapragnie 😉 Groszek można spożywać na surowo, gotować na parze, w wodzie, smażyć, dusić, piec, wyciskać sok. Roślina pasuje do innych warzyw, ryżu, ziemniaków, makaronów, ryb, mięs itp. Trudno ją odnaleźć w deserach, choć to pewnie kwestia czasu, aż jakiś miłośnik zdrowego odżywiania i eksperymentów kulinarnych wplecie go w zdrowe słodkości, tak jak np. kaszę jaglaną.
W okresie wiosenno-letnio-jesiennym warto wypróbować groszku w towarzystwie warzyw sezonowych, np. młodych ziemniaczków, szparagów, młodych buraczków. Przepis jest bardzo prosty – warzywa wystarczy umyć, pokroić na mniejsze kawałki i skropić oliwą i ulubionymi przyprawami. Najpierw należy podpiec twardsze warzywa (ziemniaki, buraki, groszek), dodając później bardziej miękkie warzywa (szparagi). Można je potraktować jako danie główne lub dodatek do innych posiłków.