Wielkanocne przepisy dietetyczne (alkaliczne)

Każdy okres świąteczny to wielki czas próby silnej woli dla osób na diecie. Nie trać głowy i nie zamartwiaj się, że ominie Cię wspólne radowanie się przy rodzinnym stole. Jeśli jesteś na diecie alkalicznej (a dobrze wiemy, że jesteś :)) – proponujemy Ci wielkanocne przepisy dietetyczne. Sprawdź jak smacznie możesz obchodzić święta!

Kilka porad na początek:

  • Nie bądź dla siebie tak surowym – jeśli złamiesz zasady w jeden dzień, nic się nie stanie. Ważne, aby jeden dzień nie pociągnął za sobą dalszych dni, które zamienią się w tygodnie i miesiące. Warto przecież docenić to, co już osiągnąłeś, prawda?
  • Nie trać głowy – wyobraźnia podczas świąt działa na podwyższonych obrotach, co prowadzi do wzmożonej aktywności żołądka. Nie obiadaj się w myślach i w rzeczywistości.
  • Szukaj zdrowych zamienników – tłusty pasztet wielkonocny brzmi kusząco. Jednak polecamy jego zdrowszy odpowiednik – z soji i warzyw (marchewki, cukinii, pora, selera lub fasoli).
  • Jedz regularnie i mało – wbrew pozorom święta mogą zaburzyć dotychczasową terminowość posiłków. Nie objadaj się 2 ogromnymi posiłkami – pamiętaj o 4-5 posiłkach dziennie, w małych ilościach.
  • Idź na spacer – po posiłku wyjdź z całą rodziną na spacer – skorzysta na tym i Twoj metabolizm i rodzina 🙂
  • Nie stresuj się – w święta postaraj się odpocząć i nie myśleć o obowiązkach. Pamiętaj, że stres jest głównym czynnikiem prowadzącym do zawału serca.

Wielkanocne przepisy dietetyczne

Śniadadanie – pasta z jajkiem (w końcu są święta!) i awokado

Składniki:

  • 1 jajko ugotowane na twardo,
  • 1 awokado (dojrzałe, wydrążone i mięsiste),
  • 1 cebulkę dymkę,
  • 1 łyżeczkę soku z cytryny,
  • posiekany koperek (opcjonalnie),
  • pestki dyni (opcjonalnie).

Przygotowanie: rozgnieć jajko wraz z awokado, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj resztę produtków i zostaw, aż do zawiązania się wszystkich składników. Pasta doskonale smakuje na pełnoziarnistym chlebie, posypana pestkami dyni.
Drugie śniadanie – koktajl z jagodami (antyoksydacyjny)

Składniki:

  • mrożone lub świeże jagody (100 g),
  • buraczki w proszku (pół łyżeczki do herbaty),
  • spirulina (pół łyżeczki do herbaty),
  • mleko migdałowe (1 szklanka).

Przygotowanie: do blendera wrzuć jagody, proszek z buraków i spiruliny i blenderuj do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Wlewaj powoli mleko migdałowe i miksuj ponownie. Możesz do koktajlu dodać listki mięty.

Obiad – szparagi z sosem pietruszkowo-słonecznikowym

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 4 łyżki nasion słonecznika (obranego),
  • 1 ząbek czosnku,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek.

Przygotowanie: umyj szparagi, przekrój je na 3 części wzdłuż. Blanszuj we wrzątku (około 1 minuty), odcedź. Aby przygotować pastę, wrzuć do blendera nasiona słonecznika (można je wcześniej uprażyć na patelni bez tłuszczu), czosnek, pietruszkę, oliwę z oliwek. Blenduj około 15 sekund do uzyskania gładkiej masy. Szparagi wymieszaj z pastą i skrop łyżeczką soku z cytryny.

Podwieczorek – pudding chia

Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia,
  • 4 łyżki mleka migdałowego lub ryżowego,
  • 1 laska cynamonu.

Przygotowanie: nasiona chia wsyp do szklanki i zalej je mlekiem migdałowym lub ryżowym aż do ich charakterystycznego napęcznienia. Wierzch puddingu posyp cynamonem.

Kolacja – sałatka

Składniki:

  • 4 liście sałaty,
  • 1 grejpfrut (obrany),
  • zielone lub czarne oliwki (10 sztuk),
  • mała czerwona cebula.

Przygotowanie: umyj liście sałaty, grejpfruta obierz ze skórek. Posiekaj owoc i cebulę na drobną kostkę. Do miseczki wrzuć oliwki. Całość możesz polać oliwą z oliwek i przyprawić swoimi ulubionymi przyprawami.

 

Wielkanocne przepisy dietetyczne to skutezny sposób na przetrwanie kilku dni przy suto zastawionym stole. Nie musisz rezygnować ze smaku potraw jak i też nie musisz martwić się, że nie zmieścisz się w swoje ulubione ubranie po świętach. Życzymy smacznego! 😉

You may also like...