Co jeść gdy żar leje się z nieba? Postaw na lekkie dania owocowe i warzywne. Dziś mam jedną z takich propozycji – chłodnik z awokado. Zupa jest nie tylko orzeźwiająca, ale również pełna składników odżywczych. Awokado jest bowiem jednym z najbardziej odżywczych owoców świata, a ze względu na swoje właściwości jest zaliczane do tzw. superżywności. Wszystkim zainteresowanym polecam artykuł Właściwości awokado i zastosowanie kulinarne >> a wszystkich głodnych zapraszam do gotowania 🙂
Chłodnik z awokado
SKŁADNIKI:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 drobno posiekana cebula
- 3 dojrzałe awokado
- 600 ml (2,5 szklanki) bulionu warzywnego
- garść posiekanych liści i łodyżek kolendry
- 250 g (1 szklanka) jogurtu greckiego bez tłuszczu
- sok z 1 limonki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek – do skropienia
SALSA POMIDOROWA:
- 4 pokrojone w kostkę soczyste pomidory
- 0,5 pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
- 1 pokrojona w kostkę czerwona papryka chili
- kilka drobno posiekanych liści kolendry
- starta skórka i sok z 0,5 limonki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Na małym ogniu podgrzej na patelni oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż przez 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż wyraźnie zmięknie. Uważaj jednak, aby nie zbrązowiała – powinna być złota i przezroczysta. Po usmażeniu zdejmij z ognia i poczekaj, aż wystygnie.
- Przekrój awokado na pół, usuń pestkę, wybierz miąższ i włóż go do blendera lub robota kuchennego z niewielką ilością bulionu. Krótko zamieszaj, a następnie stopniowo wlewaj cienkim strumieniem resztę bulionu, cały czas miksując, do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
- Do mieszanki włóż ugotowaną cebulę i kolendrę, dolej jogurt i sok z limonki, a następnie zmiksuj wszystko jeszcze raz. Dopraw do smaku, przelej do miski, przykryj i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
- Przygotuj salsę pomidorową: w małej misce wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.
- Przelej schłodzoną zupę do misek, nakładając do każdej po łyżce salsy i skrapiając oliwą z oliwek.
Inne propozycje
Nie musisz zawsze ściśle trzymać się przepisu. Jeśli lubisz odkrywanie nowych możliwości kulinarnych dania, wprowadź zmiany w powyższym przepisie tak, jak podpowie ci intuicja i zmysł kulinarny 😉 Możesz na przykład:
- Dodać ogórek. Ogórek nadaje zupie subtelny smak i sprawia, że jest ona jeszcze bardziej orzeźwiająca. Z obranego ogórka usuń pestki, pokrój go na grube kawałki i zmiksuj razem z awokado.
- Zamiast smażyć cebulę, możesz zmiksować cebulę dymkę z awokado i bulionem.
Książka Awokado
Wszystkim miłośnikom tego pysznego owocu gorąco polecam książkę Awokado >> Zawiera ona przepisy z różnych stron świata, lecz łączy je jedno – w centrum uwagi danego dania jest zawsze awokado 🙂 Znajdziesz w niej przepisy na:
- śniadania,
- przekąski i lekkie dania,
- przystawki,
- dania główne,
- a nawet desery i napoje.
Nie wiem, jak wy, ale ja uważam, że jest to obowiązkowa lektura każdego awokadoholika 😉