Typowa dieta mieszkańca Stanów Zjednoczonych zalicza się do najbardziej śmiertelnych na świecie. Niestety, ta tendencja coraz częściej dotyczy też statystycznego mieszkańca Europy.
Nasza dieta w większości składa się z produktów wysoko przetworzonych, dużej ilości cukru, zakwaszającego mięsa, produktów mlecznych oraz roślin modyfikowanych genetycznie. To właśnie dieta w połączeniu z siedzącym trybem życia oraz chronicznym stresem, doprowadzają do nadmiernego gromadzenia się w organizmie śmiertelnie niebezpiecznych kwasów, innymi słowy – zakwaszenia organizmu.
U coraz większej liczby osób wykrywa się przewlekłe choroby i schorzenia. Według przedstawicieli medycyny konwencjonalnej nie da się ich wyleczyć, jedynie złagodzić objawy.
Równowaga pH
Jednym z podstawowych problemów dzisiejszego społeczeństwa jest brak zrozumienia własnego organizmu. Mało kto wie, że u podstaw wszystkich chorób i uciążliwych dolegliwości leży nadmierne zakwaszenie organizmu.
Krew powinna mieć odpowiedni poziom pH (7,365), aby nasz organizm mógł sprawnie funkcjonować. Każdy spożyty posiłek zostaje „przerobiony” przez nasz organizm na energię. Jednak skutkiem ubocznym tego procesu są kwasy metaboliczne oraz dietetyczne (które przyjmujemy wraz z niealkalicznym pożywieniem).
Przyczyną wszystkich chorób jest nadmierne, niebezpieczne zakwaszenie organizmu.
Aby w naturalny sposób móc zwalczać skutki lat złej, zakwaszającej diety oraz nieodpowiedniego stylu życia należy wprowadzić do swojej codziennej diety produkty odkwaszające organizm. Zacznij od 6 podstawowych, następnie zwiększ ich ilość korzystając z tabeli produktów zasadowych >>
Produkty odkwaszające organizm – najlepsza 6-stka!
1. Warzywa korzeniowe
Rzodkiewka, buraki, marchew, rzepa, chrzan czy brukiew… to tylko niektóre doskonale alkalizujące warzywa korzeniowe. Alkalizują, są łatwe w przygotowaniu i bogate w składniki odżywcze. Nie pozostaje nic innego, jak chrupać je na zdrowie!
2. Warzywa kapustne
Kapusta, brokuł, kalafior czy brukselka… nieważne, które z nich wybierzesz na dzisiejszy obiad. Ważne, że są one dla Ciebie zdrowe.
3. Zielone warzywa liściaste
Szpinak, sałata, jarmuż, botwinka..to kopalnia witamin i minerałów. Można je spożywać na surowo, ugotowane lub w formie codziennych, zdrowych zielonych koktajli.
4. Czosnek
Od stuleci znany ze swoich właściwości antyseptycznych, biobójczych i wzmacniających odporność. Do tego alkalizuje organizm i wspomaga szybsze usuwanie niebezpiecznego nadmiaru kwasów.
5. Pieprz Cayenne
Jest to jeden z bardziej alkalizujących produktów. Posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz zawiera duże ilości witaminy A, dzięki czemu doskonale zwalcza wolne rodniki, bezpośredni powód stresu i licznych chorób.
6. Cytryna
Cytryna to najbardziej alkalizujący produkt jaki możemy dać w prezencie naszemu ciału. Jest naturalnym środkiem odkażającym, doskonale leczy rany, pomaga przy nadkwasocie, niszczy wirusy, łagodzi objawy przeziębienia i kaszlu. Pobudza wątrobę i detoksykuje ludzki organizm. Doskonale odkwasza.
Przygotowując następny posiłek, zastanów się dwa razy co kładziesz na swój talerz. Pamiętaj, że zakwaszenie organizmu prowadzi do wielu chorób. Drogą do pokonania zakwaszenia jest regularna alkalizacja i aktywny tryb życia. Zmiana diety na alkaliczną i codzienna dawka ruchu wydłużą Twoje życie i zmienią je na lepsze!