Soki, koktajle i smoothie to jeden z najszybszych sposobów na dostarczenie organizmowi tego, co najlepsze. Wystarczy zaledwie kilka minut, aby w łatwy sposób zapewnić ciału dzienną dawkę warzyw i owoców. Bogactwo witamin i minerałów sprawia, że soki chronią nas przed stresem i toksynami, z którymi spotykamy się każdego dnia. Są skutecznym remedium na zmęczenie odczuwane przez żyjących w biegu mieszkańców współczesnego świata. Są również pomocne w radzeniu sobie z innymi dolegliwościami. Oto propozycje połączenia warzyw i owoców, które wspomagają leczenie powszechnych dolegliwości.
Przepisy na soki
- Artretyzm: marchew + seler + ananas + cytryna
- Astma: marchew + szpinak + czosnek + cytryna
- Ból głowy: jabłko + ogórek + seler + imbir
- Cukrzyca: marchew + seler + szpinak
- Depresja: marchew + jabłko + szpinak + burak
- Detoks nerek: marchew + arbuz + ogórek + kolendra
- Kac: jabłko + marchew + burak + cytryna
- Kamienie nerkowe: pomarańcza + arbuz + jabłko + cytryna
- Nadciśnienie: burak + jabłko + seler + ogórek
- Niestrawność: ananas + marchew + cytryna + mięta
- Oczy: marchew + seler
- Przeziębienie: marchew + ananas + czosnek + imbir
- Stres: banan + truskawka + gruszka
- Wrzody: kapusta + seler + marchew
- Zaparcia: marchew + jabłko + kapusta
- Zmęczenie: marchew + burak + jabłko + cytryna
Właściwości zdrowotne wybranych warzyw i owoców
MARCHEW jest jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej diecie. Przyzwyczailiśmy się, że jest w wielu potrawach, lecz mało kto wie, jak wiele „skarbów” w sobie skrywa:
- działa korzystnie na układ nerwowy i pokarmowy,
- poprawia metabolizm,
- reguluje ciśnienie krwi,
- korzystnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci.
JABŁKO to kolejny niedoceniany składnik diety. Jabłka zawierają w sobie wiele cennych składników odżywczych, a ich wpływ na organizm świetnie wyraża powiedzenie Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie. Żeby nie być gołosłownym: jabłka pomagają w profilaktyce niektórych nowotworów, działają przeciwmiażdżycowo, sprzyjają odchudzaniu, poprawiają wygląd skóry, działają korzystnie na wzrok, pomagają oczyszczać organizm z toksyn. Prawda, że aż chce się schrupać niepozorne jabłuszko? 🙂
CYTRYNA. Zarówno cytryna, sok z cytryny, jak i jej miękisz i skórka, posiadają wiele zdrowotnych właściwości. Dowiedz się więcej w artykule Właściwości cytryny.
BURAK jest bogatym źródłem kwasu foliowego, zawiera żelazo, potas, magnez, wapń, rubid, kobalt, błonnik. Buraczek wspomaga organizm w oczyszczaniu z toksyn, jest pomocny przy anemii, awitaminozie, działa korzystnie na układ nerwowy i pokarmowy, pomaga zwiększyć wydolność fizyczną nawet do 15%!
Jak widać przepisy na soki mogą zawierać „zwykłe” warzywa i owoce, które posiadają więcej zdrowotnych właściwości, niż moglibyśmy przypuszczać.