Właściwości cytryny: cytryna odkwasza organizm!

Jeżeli nie sięgasz po świeże, organiczne cytryny, to po przeczytaniu tego tekstu, z pewnością włączysz je do swojej diety. Zarówno cytryna, sok z cytryny, jak i jej miękisz i skórka, posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Poniżej zamieszczam 13 leczniczych zastosowań cytryny.

Oczyszczanie jelit:

Kwaśny smak tych owoców czyni je zdolnymi do zwiększenia perystaltyki jelitowej, co przyczynia się do wydajniejszego usuwania z organizmu produktów przemiany materii, a także sprzyja regularności tego procesu. Wyciśnij jedną cytrynę do ciepłej, alkalicznej wody o pH 9.5 – niech będzie to pierwszy napój, po który sięgasz z samego rana. Możesz również dodać – do tej samej szklanki – sole mineralne, aby jeszcze bardziej wzmocnić wydajność oczyszczania jelit. Dodawaj od 1 do 3 łyżeczek na szklankę alkalicznej wody z sokiem z cytryny.

Nowotwór:

Cytryna zawiera 22 przeciwrakowe i przeciw-kwasowe związki, włącznie z limonenem, naturalnie występującym olejem, który spowalnia i buforuje kwasy, które niszczą zdrowe tkanki, prowadząc do tworzenia się guzów u zwierząt. Cytryny zawierają również substancje, nazywane glikozydami flawonoidowymi, które powstrzymują kwasy, uszkadzające zdrowe komórki, wywołując w ten sposób „efekt domino”, który prowadzi do wzrostu ilości komórek nowotworowych.

Grypa i przeziębienie:

Cytryny są bogate w witaminę C i flawonoidy, które – wspólnymi siłami – uderzają w szkodliwe kwasy metaboliczne, powodując usuwanie tych toksyn z organizmu poprzez układ wydalniczy, pory skóry, a także zatoki. Jest to możliwe dzięki wywoływaniu stanu gorączkowego, albo, tak zwanego – „przeziębienia”.

Wątroba:

Świeży sok z cytryny, dodany do dużej szklanki wody, wypijanej o poranku, jest znakomitym sposobem na detoksykację wątroby. Możesz również spróbować następującego sposobu na oczyszczanie wątroby: wypij 1 litr wody z solami mineralnymi o godzinie 18:00; później, o godzinie 21:00 – wypij 1 litr napoju, sporządzonego z 500 ml soku z cytryny i 500 ml oliwy z oliwek, koniecznie tłoczonej na zimno. Pamiętaj, aby położyć się i zasnąć na prawym boku.

Żywienie:

Cytryny zawierają witaminę C, flawonoidy, witaminy z grupy B, wapń, miedź, żelazo, magnez, fosfor, potas i błonnik – wszystkie te substancje służą podtrzymaniu alkalicznej struktury organizmu.
Równowaga pH:

Choć cytryny – same w sobie – są kwasowe (pH równe 3.5), to jednak ich działanie jest silnie alkalizujące, ponieważ zawierają alkaliczny związek dwuwęglanu sodu, który wchodzi w interakcję z kwasami metabolicznymi organizmu, powodując ustabilizowanie pH płynów ustrojowych organizmu na alkalicznym poziomie.

Alergie:

Cytryny zawierają dobroczynny, organiczny związek chemiczny – hesperydynę. Badania wykazały, że hesperydyna łagodzi objawy alergiczne, redukując kwasowe toksyny, które wywołują reakcje alergiczne.

Choroby neurologiczne:

Cytryny zawierają również tangeretynę, która występuje w ich skórkach. Dzięki temu – jak udowodniono – są efektywne w łagodzeniu zaburzeń mózgowych, takich jak choroba Parkinsona, ponieważ buforują kwasowe toksyny (powstałe z nadmiernej konsumpcji cukru, aldehydu octowego i alkoholu) niszczące komórki mózgowe.

Choroby oczu:

Rutyna, która również występuje w cytrynach, łagodzi objawy dolegliwości, związanych ze wzrokiem; włącznie z retinopatią cukrzycową. Badania wykazały, że buforuje kwasy, które niszczą delikatne pręciki i czopki w siatkówce gałki ocznej.

Działanie przeciwkwasowe:

Oprócz efektywnego działania, polegającego na redukcji kwasów, które wnikają do organizmu ze środowiska, poprzez układ oddechowy, albo powstają w wyniku złej diety i zaburzeń metabolizmu, powodując objawy grypy i przeziębienia, terpeny z owoców cytrusowych wykazują przeciw-kwasowe działanie również w przypadku takich dolegliwości, jak kwasowy refluks, niestrawność, zgaga, podrażnienie tkanek, zapalenie czy owrzodzenie.

Cukrzyca:

Cytryny, poza korzystnym wpływem na wzrok i zmniejszaniem chorób, które są związane z cukrzycą, wykazują również działanie, polegające na obniżaniu poziomu zakwaszenia krwi i redukowaniu poziomu kwasowej glukozy.

Kamienie w nerkach:

Witamina C, w którą bogaty jest sok z cytryny, pomaga rozpuszczać kamienie w woreczku żółciowym, w nerkach, a także złogi wapnia.

Inne:

Występujący w cytrynach dwuwęglan potasu pomaga neutralizować środowiskowe, pokarmowe i metaboliczne kwasy, których działanie wiąże się z procesami starzenia się organizmu, a także z wieloma chorobami.

Proponowane sposoby na włączenie cytryny do codziennej diety:

1. Wyeliminuj wysoce toksyczny ocet winny i zastąp go alkalizującą cytryną lub limonką.
2. Śmiało korzystaj z cytryny i imbiru, aby zniwelować poziom kwasów żołądkowych i doprowadzić go do naturalnego, alkalicznego stanu równowagi.
3. Dodawaj sok z cytryny do alkalicznej wody, aby zneutralizować toksyczny kwas solny, który powstaje w żołądku, kiedy wytwarza on alkaliczny dwuwęglan sodu, służący alkalizowaniu pokarmów i napojów, które spożywasz.
4. Zamiast dodawać ocet do swoich sałatek, zastąp go oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Teraz możesz cieszyć się alkalizującą sałatką, wolną od trującego, kwasowego octu.
5. Codziennie rano, dodawaj sok z cytryny i mieszankę soli mineralnych do szklanki alkalicznej wody, aby wesprzeć proces alkalizowania krwi i tkanek.

You may also like...