Zalkalizuj swoją dietę!

Cud pH to rewolucyjna dieta (a dokładniej mówiąc, styl odżywiania), dzięki które inaczej spojrzysz na to co na co dzień jesz. Podstawowa zasadą jest utrzymanie równowagi 80:20, czyli dopilnowanie aby Twoja dieta w 80% składała się z produktów alkalicznych, a jedynie w 20% z produktów zakwaszających.
Dieta ta ma na celu przywrócenie odpowiedniego poziomu pH krwi. Nie jest to jednak zadanie łatwe – obecnie ludzie spożywają zbyt dużo zakwaszających produktów, często nie zdając sobie nawet z tego sprawy. Podstawowym celem diety zasadowej jest zastąpienie produktów zakwaszających produktami alkalizującymi.
Jak wygląda dieta większości osób?

Niestety, ale zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne metody odżywiania, nie dają szans na odkwaszenie organizmu.

Kuchnia polska dostarcza bardzo małej ilości świeżych owoców i warzyw, jest bogata w tłuszcz i węglowodany. Niektóre niewinnie wyglądające potrawy, jak na przykład podsmażane pierogi, dostarczają ogromnej ilości kalorii w jednej porcji.

Kuchnia nowoczesna jest jeszcze gorsza, ponieważ dostarcza homeopatycznych ilości warzyw, a dominuje w niej białe pieczywo, tłuste mięso i produkty wysoce przetworzone. Nasz organizm zakwaszają także modne produkty (często promowane jako zdrowe)  jak na przykład sushi.
Zapytasz: skąd mam wiedzieć, które produkty są alkalizujące, a które zakwaszające? Tu z pomocą przychodzą specjalne listy produktów zasadowych, które powinieneś wprowadzić do swojej codziennej diety.
Alkalizująca żywność ma za zadanie oczyszczenie oraz wzmocnienie organizmu, który został zniszczony przez niebezpieczne kwasy dietetyczne i metaboliczne. Alkalizacja to oddech dla Twojego zatrutego kwasami ciała. Dieta zakwaszająca sprawia, że Twoje ciało przedwcześnie się starzeje, dotykają Cię liczne choroby i schorzenia, czujesz się ciągle zmęczony i niezadowolony. Niebezpieczne kwasy sieją spustoszenie w Twoim organizmie, powoli ale skutecznie osłabiają go i niszczą. Kluczem do pokonania zakwaszenia jest alkalizacja.
Zapytasz: jak powinienem alkalizować swój organizm, aby pozbyć się zakwaszenia? Odpowiedź jest prosta: poprzez odpowiednią dietę.
Podstawą diety zasadowej są alkalizujące owoce i warzywa, które pochodzą z ekologicznych upraw. Buraki, marchew, seler, lucerna, brokuły, papryka, pomidory, dynia, rzodkiewka, jarmuż, szpinak, kapusta, pasternak, melon, awokado, wiśnie, czereśnie, pomarańcze, cytryny, limonki, grejpfruty, maliny, mango, arbuz, kokos, jeżyny, porzeczki, banany, migdały i wiele, wiele więcej…z ich pomocą pozbędziesz się niebezpiecznych kwasów! Podstawą diety powinny być warzywa, natomiast owoce, mogą się w niej pojawiać od czasu do czasu.
Jak powinna wyglądać prawidłowa dieta wegetariańska?
Z czego powinniśmy zrezygnować przechodząc na dietę alkaliczną? Z białek zwierzęcych, przetworów mlecznych, mięsa, produktów silnie przetworzonych, cukrów…w skrócie: z wszystkiego, czego pochodzenia nie jesteś w stanie określić i wiesz, że zakwasza Twoje ciało.
Dieta zasadowa w dużej mierze, jest dietą wegetariańską, jednak nie zapominajmy, że wiele produktów roślinnych, ma negatywny wpływ na organizm. Należą do nich:

  • soja i produkty pochodzące z soi
  • tłuszcze trans
  • owoce zawierające dużą ilość fruktozy, jak jabłka
  • soki owocowe
  • cukier
  • pieczywo i inne produkty mączne
  • warzywa zawierające dużą ilość łatwo przyswajalnej skrobi (ziemniaki, gotowana marchew)

Zapamiętaj, celem diety pH jest utrzymanie optymalnego poziomu pH Twojego organizmu i tylko dzięki utrzymaniu właściwej równowagi pH możesz być pewien, że Twoje ciało jest zdrowe. Dieta alkaliczna to najlepszy i skuteczny sposób na oczyszczenie z niebezpiecznych i trujących kwasów.

You may also like...