Sałatka z kiełkami soczewicy i dynią

Składniki:

  • ćwiartka awokado

  • 1 pomidor

  • pół czerwonej papryki

  • kawałek dyni (około 1/8), odmiany Muscat (o intensywnym, pomarańczowym kolorze i wyraźną strukturą nitek)

  • pół limonki

  • dwie garści sałaty lodowej

  • jedna garść kiełków soczewicy

  • nasiona słonecznika – około 2 łyżek

  • oliwa Virgine – 3 łyżki

  • przyprawy do smaku – sól himalajska, pieprz, kolendra mielona

  • cebula – jeśli lubisz

Wykonanie

  • Wyciśnij sok z limonki

  • Pokrój awokado na plasterki i skrop sokiem z limonki, aby nie zmieniło koloru

  • Pokrój pomidora i paprykę na takie kawałki jak lubisz, a surową dynię, na bardzo cienkie plastry. Najprościej zrobić to obieraczką.

  • Wrzuć warzywa do miski i dodaj do nich przyprawy wymieszane z oliwą z oliwek.

  • Umyj sałatę i gdy wyschnie, porwij ją na kawałki. Możesz także dodać cebulę.

  • Wymieszaj składniki w misce, na wierzch dodaj kiełki i ziarna.

  • Skrop sałatkę oliwą i dodaj przypraw do smaku.

Smacznego!

You may also like...