Cytryny i limonki to dostępne o każdej porze roku cytrusy, które stanowią doskonały dodatek do napojów, zup, dań oraz deserów. Czy wiesz, jakie korzyści zdrowotne daje jedzenie tych pysznych owoców?
- Woda z cytryną doskonale wspiera metabolizm, układ trawienny, układ krwionośny oraz wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.
- Sok z cytryny jest nieoceniony w oczyszczaniu krwi, wątroby oraz nerek.
- Sok z cytryny, pomimo swojego charakterystycznie kwaśnego smaku, jest anionowy i tym samym alkalizuje ludzki organizm i wspiera procesy detoksykacji.
- Sok z cytryny to świetne źródło witaminy C, która wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Ponadto to kopania witamin z grupy B, wapnia, fosforu i żelaza.
- Sok z cytryny wspiera funkcje układu pokarmowego i łagodzi takie dolegliwości jak np. zgaga, niestrawność, wzdęcia, biegunka czy zaparcia.
- Zarówno sok z cytryny, jak i limonki są bogate w węglan potasu, który stanowi doskonały bufor dla kwasów żywieniowych i metabolicznych oraz eliminuje pozostałości kwasu solnego z żołądka.
- Dodając wyszorowaną skórkę z organicznej limonki lub cytryny do swoich napojów sprawiasz, że stają się one wyjątkowo odświeżające, a ponadto oczyszczają i poprawiają odporność Twojego organizmu!
Korzyści odżywcze
Właściwości odżywcze limonki i cytryny są bardzo podobne. Oba owoce to doskonałe źródło witaminy C, witaminy B6, potasu, kwasu foliowego, flawonoidów oraz limonenu.
Limonen to organiczny związek chemiczny, który wykazuje właściwości antynowotworowe i pomaga zwiększyć poziom enzymów odpowiedzialnych, za detoksykację substancji rakotwórczych.
Korzyści zdrowotne
Zarówno limonki, jak i cytryny zawierają substancje fitochemiczne, które wykazują właściwości antyutleniające, odtruwające, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Wynikają one przede wszystkim z tego, że te owoce działają odkwaszająco na organizm. Już niedługo ukaże się wpis na temat bardziej szczegółowych właściwości tych owoców.