Produkty alkalizujące – co jeść aby zniwelować zakwaszenie organizmu? cz. I

Jeśli czujesz się ociężały i zmęczony. Podejrzewasz, że Twoja dieta jest niezrównoważona i pojawia się w niej zbyt dużo zakwaszających pokarmów, np. mięsa, alkoholu czy nabiału, a zbyt mało zdrowych produktów. Ten tekst jest właśnie dla Ciebie!

Poniżej podajemy listę najbardziej alkalizujących produktów. Powinieneś je wprowadzić do swojej diety, aby jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem.

1. Migdały i mleko migdałowe

Te smaczne orzechy zajmują pierwsze miejsce na liście alkalizujących pokarmów. Migdały wspomagają budowanie masy mięśniowej, obniżają poziom złego cholesterolu oraz wspomagają odchudzanie. Aby skorzystać z ich dobroczynnych właściwości nie trzeba jeść ich dużo. Wystarczy, że będą codzienną przekąską, którą można zjeść między posiłkami zawsze i wszędzie. Warto jeść mleko migdałowe, które z powodzeniem zastępuje niezdrowe mleko krowie.

W 100g orzechów migdałowych znajdziemy (dzienne zapotrzebowanie):

  • wapń – 27%;
  • żelazo – 25%;
  • białko – 44%.

2. Amarantus

To bardzo zdrowe ziarno, niestety nie wszystkim znane. Jest doskonałym dodatkiem do każdego alkalicznego planu diety. Oprócz tego, że jest to produkt silnie alkalizujący, to do tego jest doskonałym źródłem wapnia, witamin oraz składników mineralnych, które są niezbędne do utrzymania prawidłowego stanu zdrowia.

W 100g ziaren amarantusa znajdziemy (dzienne zapotrzebowanie):

  • wapń – 16%;
  • żelazo – 42%;
  • białko – 14%.

3. Karczoch

Karczochy są najczęściej podawane jako ozdoba do sałatek lub składnik dipów. Trzeba jednak wiedzieć, że warto uczynić z niego danie główne. Jest to warzywo silnie alkalizujące, które skutecznie pomaga podnieść poziom pH krwi. Ponadto karczochy są kopalnią antyoksydantów, oczyszczają wątrobę i wspomagają procesy trawienia. Sałatka z zielonych warzyw liściastych i karczochów to doskonały wybór!

W 100g karczochów znajdziemy (dzienne zapotrzebowanie):

  • witamina C – 20%;
  • witamina K – 12%;
  • kwas foliowy – 17%.

4. Rukola

Rukola to zielone warzywo liściaste, które naprawdę warto poznać bliżej. Rukola bardzo często jest składnikiem diety detoksykującej, a wszystko za sprawą swoich alkalizujących właściwości. To niezwykle zdrowe warzywo to źródło witaminy A oraz wapnia. Jest to świetna alternatywa dla produktów mlecznych.

W 100g rukoli znajdziemy (dzienne zapotrzebowanie):

  • wapń – 16%;
  • witamina A – 47%;
  • żelazo – 8%.

5. Szparagi

Szparagi to jedno z warzyw, które są zaliczane do najsilniejszych pokarmów alkalizujących. Oprócz tego są doskonałym źródłem antyoksydantów, przeróżnych składników odżywczych oraz składników wspomagających detoksykację. Wykazano też ich właściwości odmładzające. Szczególnie w sezonie powinny być składnikiem codziennej diety.

W 100g szparagów znajdziemy (dzienne zapotrzebowanie):

  • witamina A – 15%;
  • witamina C – 9%;
  • żelazo – 12%.

6. Awokado oraz olej z awokado

Nic dziwnego, ze awokado znajduje się na liście produktów zasadowych. Te kremowo-zielone owoce to istna kopalnie zdrowia. Awokado jest bogate w potas i zdrowe tłuszcze. Ponadto silnie odkwasza organizm. Olej z awokado to zdrowa alternatywa dla klasycznych olejów roślinnych, które nie wnoszą do organizmu żadnych korzyści, lub co gorsza, uruchamiają procesy tworzenia się niezdrowych tłuszczów.

W 100g awokado znajdziemy (dzienne zapotrzebowanie):

  • witamina C – 17%;
  • witamina A – 3%;
  • błonnik pokarmowy – 27%.

7. Bazylia

Być może niektórzy ludzie uważają, że zioła nie wykazują żadnych wartości alkalizujących. W takim wypadku są w błędzie. Istnieją dwie grupy przypraw: dobre i złe. Bazylia zdecydowanie zalicza się do tych dobrych przypraw. Wspomaga zachowanie równowagi zasadowej organizmu, zawiera liczne substancje odżywcze oraz flawonoidy. Wspomaga regenerację organizmu i wykazuje właściwości lecznicze.

W 100g bazylii znajdziemy (dzienne zapotrzebowanie):

  • witamina A – 175%;
  • witamina K – 345%;
  • wapń – 18%.

8. Burak ćwikłowy

Można śmiało powiedzieć, że buraki ćwikłowe przeżywają obecnie swój renesans. Oprócz swoich właściwości regulujących poziom odczynu pH krwi, buraki zawierają także szereg substancji o udowodnionym działaniu antynowotworowym. Burak ma szerokie zastosowanie, może być daniem głównym, składnikiem zup, koktajli czy sałatek. Można go jeść w postaci zarówno surowej, jak i ugotowanej. Mamy tu niemalże nieograniczone możliwości.

W 100 g buraków ćwikłowych znajdziemy (dzienne zapotrzebowanie):

  • witamina C – 8%;
  • witamina K – 11%;
  • kwas foliowy – 75%.

9. Brokuły

Brokuły to kwintesencja żywności zasadowej. Jest to warzywo o tak wielu zaletach, że koniecznie trzeba dodać je do swojej diety.

W 100g brokułów znajdziemy (dzienne zapotrzebowanie):

  • witamina C – 135%;
  • witamina A – 11%;
  • wapń – 4%.

10. Brukselka

Brukselka, czyli koszmar z dzieciństwa niejednego z nas. Jest ona jednak tak zdrowa, że warto „przecierpieć” jej zapach. Okazuje się, że brukselka skutecznie obniża poziom niebezpiecznych kwasów w naszym organizmie. Ponadto substancje w niej zawarte czuwają nad utrzymaniem odpowiedniego poziomu pH krwi. Oprócz tego, jest to źródło witamin, minerałów, składników odżywczych oraz błonnika pokarmowego. Świeżą brukselką najlepiej przygotować na parze.

W 100g brukselki znajdziemy (dzienne zapotrzebowanie):

  • witamina C – 142%;
  • witamina A – 15%;
  • żelazo – 8%.

Podstawą diety alkalicznej jest odpowiednia żywność. Odkwaszony organizm jest zdrowszy, a człowiek, który zdecydował się na dietę zasadową, szczęśliwszy. Dieta alkaliczna to najlepszy, naukowo sprawdzony sposób na oczyszczenie zarówno swojego ciała jak i swojej duszy.

You may also like...