Produkty alkalizujące – co jeść, aby zniwelować zakwaszenie organizmu, cz. III

Jeśli czujesz się ociężały i zmęczony. Podejrzewasz, że Twoja dieta jest niezrównoważona i pojawia się w niej zbyt dużo zakwaszających pokarmów, np. mięsa, alkoholu czy nabiału, a zbyt mało zdrowych produktów. Ten tekst jest właśnie dla Ciebie!

Poniżej podajemy kolejną część listy najbardziej alkalizujących produktów. Powinieneś je wprowadzić do swojej diety, aby jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem.

26. Nasiona lnu i olej z lnu

Len, zarówno w postaci nasion jak i oleju, przynosi nam wiele korzyści. Szczególną jego właściwością jest doskonała alkalizacja. Nasiona można jeść same, dodawać do jedzenia lub do zdrowych koktajli. Olej ma szerokie zastosowanie w kuchni, można na nim gotować lub dodawać go do sałatek i warzyw.

W 100g lnu znajdziemy (dzienne zalecane spożycie):

  • żelazo – 46%;
  • wapń – 37%;
  • witamina C – 2%.

27. Czosnek

Czosnek od wieków jest znany jako roślina o właściwościach leczniczych. Okazuje się, że jest to także doskonały środek alkalizujący. Skutecznie obniża ciśnienie krwi, badania naukowe potwierdzają jego pozytywny wpływ na walkę z nowotworami. Warto jest wkomponować czosnek w swoją codzienną dietę.

W 1 ząbku czosnku czosnku znajdziemy (dzienne zalecane spożycie):

  • witamina C – 2%.
  • niewielką ilość węglowodanów

28. Imbir

Korzeń imbiru od wieków jest stosowany w tradycyjnej medycynie wschodniej. Imbir ma, między innymi, właściwości odżywiające, przeciwzapalne, przeciwbólowe, detoksykujace czy rozgrzewające. Oprócz tego alkalizuje ludzki organizm.

W 100g imbiru znajdziemy:

  • potas – 8 mg

29. Grapefruit

Grapefruity to prawdziwe gwiazdy wśród alkalizujących owoców. Oprócz swojego odczynu zasadowego, poprzez stymulowanie układu trawiennego człowieka wspomagają również procesy odchudzania. Do tego zawierają bardzo mało cukru.

W jednej połówce grapefruita znajdziemy (zalecane dzienne spożycie):

  • witamina C – 73%;
  • wapń – 2%;
  • żelazo – 1%.

30. Zielona fasolka szparagowa

Zielona fasolka szparagowa to jedno z bardziej popularnych warzyw, które zwykle towarzyszy nam jako dodatek do obiadu. I bardzo dobrze! Warzywo to ma działanie alkalizujące, neutralizuje nadmiar niebezpiecznych dla zdrowia kwasów. Ponadto fasolka jest bogata w błonnik pokarmowy, witaminę C oraz potas.

W jednej szklance fasolki szparagowej znajdziemy (dzienne zalecane spożycie):

  • witamina C – 30%;
  • żelazo – 6%;
  • wapń – 4%.

31. Ziołowe herbatki

Czarna herbata nie działa najlepiej na nasze zdrowie – wie to każdy zwolennik diety zasadowej. Jednak herbatki ziołowe to zupełnie inna bajka. Ponadto warto sięgać też po zielona herbatę, która wykazuje właściwości alkalizujące. Zielona herbata zawiera także duże ilości przeciwutleniaczy, dlatego stanowi skuteczny środek walki z nowotworami.

32. Jarmuż

Jako zielone warzywo liściaste, jarmuż należy do grupy super food. To doskonały alkalizator, który bogaty jest w witaminy i minerały. Badania naukowe potwierdzają, że składniki zawarte w jarmużu korzystnie wpływają na leczenie nowotworów. Ponadto jest świetnym źródłem wapnia oraz błonnika pokarmowego.

W 100g jarmużu znajdziemy (dzienne zalecane spożycie):

  • witamina A – 206%;
  • witamina C – 134%;
  • wapń – 9%.

33. Pory

Pory często są dodawane do zup, jednak powinny zagościć na naszym stole nie tylko w tym daniu. Są one niezastąpionym składnikiem diety zasadowej. Pory są bogate w witaminę C, dzięki czemu wspomagają układ odpornościowy. Najlepiej jeść je w formie surowej.

W 1 szklance porów znajdziemy (dzienne zalecane spożycie):

  • witamina A – 30%;
  • witamina C – 18%;
  • żelazo – 10%.

34. Cytryna

Pomimo swojego kwaśnego smaku, cytryna wcale nie jest owocem, który zakwasza organizm. Wręcz przeciwnie – skutecznie neutralizuje niebezpieczne zakwaszenie organizmu. Cytryna zawiera mało cukru, to świetne źródło łatwo przyswajalnej witaminy C oraz doskonały stymulator układu trawiennego.

W 100g cytryny znajdziemy (dzienne zalecane spożycie):

  • witamina C – 51%;
  • wapń – 2%;
  • żelazo – 2%.

35. Soczewica

To niedoceniane ziarno jest niezastąpionym składnikiem diety zasadowej. Dostarcza do organizmu błonnika pokarmowego, na długo zapełnia żołądek, dzięki czemu likwiduje chęć podjadania między posiłkami. Najlepiej samemu gotować soczewicę w domu, powinna być lekko twarda, tzw. al dente.

W 1 szklance soczewicy znajdziemy (zalecane dzienne spożycie):

  • żelazo – 80%;
  • witamina C – 14%;
  • wapń – 11%.

36. Sałata

Sałata, chociaż często niedoceniana, jest prawdziwą kopalnią alkalicznego zdrowia. Każda odmiana sałaty doskonale alkalizuje organizm, dlatego warto codziennie zjeść porcję zdrowej, ekologicznej sałaty.

W 1 szklance sałaty znajdziemy (zalecane dzienne spożycie):

  • witamina C – 2%;
  • wapń – 1%;
  • żelazo – 1%.

37. Limonka

Limonki, podobnie jak cytryny nie zakwaszają organizmu. Wręcz przeciwnie, alkalizują go. Są doskonałym źródłem witaminy C, wspomagają procesy trawienne i uzupełniają smak potraw i koktajli.

W jednej limonce znajdziemy (zalecane dzienne spożycie):

  • witamina C – 32%;
  • wapń – 2%;
  • żelazo – 2%.

38. Mięta

Świeża mięta nie tylko orzeźwia, ale też alkalizuje. Można pić napary z mięty lub dodawać świeżą mięte do koktajli i potraw. Jej aromat i smak z pewnością urozmaici Twoje posiłki.

W 100g mięty znajdziemy (zalecane dzienne spożycie):

  • witamina A – 3%;
  • witamina C – 2%;
  • wapń – 1%.

39. Fasola mung

Ta orientalna roślina strączkowa skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga leczenie cukrzycy oraz niektórych typów nowotworów. Ponadto jest doskonałym źródłem antyoksydantów oraz witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Jest naturalnym źródłem żelaza.

W 1 szklance fasoli mung znajdziemy (zalecane dzienne spożycie):

  • witamina C – 23%;
  • żelazo – 5%;
  • wapń – 1%.

40. Biała fasola

Zarówno biała fasola, jak i inne białe ziarna, są dobrym uzupełnieniem diety zasadowej. Są doskonałym źródłem żelaza, błonnika pokarmowego i mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu są dobre dla ludzi chorujących an cukrzycę. Fasolkę można jeść samą, lub dodawać do innych, zdrowych dań.

W 1 szklance białej fasoli znajdziemy (zalecane dzienne spożycie):

  • żelazo – 117%;
  • wapń – 48%;
  • białko – 47%.

You may also like...