Produkty alkalizujące – co jeść, aby zniwelować zakwaszenie organizmu, cz. II

W pierwszej części artykułu, przedstawiliśmy 10 najbardziej alkalizujących produktów spożywczych. Poniżej lista kolejnych 15 alkalizujących, zdrowych produktów, które powinny być obecne w naszej codziennej diecie.

11. Gryka

Kasza gryczana, to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którym zalecana jest dieta bezglutenowa. Jest to doskonały produkt alkalizujący, skutecznie obniża poziom niebezpiecznych kwasów w organizmie. Ponadto gryka jest doskonałym źródłem białka oraz żelaza.

W 100g gryki znajdziemy (zalecane dzienne spożycie):

  • żelazo – 12%;
  • wapń – 2%;
  • białko – 13%.

12. Kapusta

Jeśli nie lubisz smaku kapusty, to może po prostu nie znalazłeś dobrego przepisu na jej przyrządzenie? Jedno jest pewne – kapustę naprawdę warto jeść. Oprócz działania alkalizującego, kapusta ma tez udowodnione działanie łagodzące a nawet cofające niektóre odmiany nowotworów. Jest też doskonałym środkiem prewencyjnym przeciwko rakowi. Ponadto to niskokaloryczne warzywo to znakomite źródło błonnika pokarmowego.

W 100g kapusty znajdziemy (zalecane dzienne spożycie):

  • witamina C – 54%;
  • witamina A – 3%;
  • wapń – 5%.

13. Marchew

Marchew jest dobra dla oczu, to wiedzą wszyscy. Czy wszyscy znają jednak jej doskonałe właściwości alkalizujące? Jej wielkim plusem jest to, że smakuje doskonale zarówno na surowo jak i po ugotowaniu. Marchewki to kopalnia witamin, błonnika oraz potasu.

W 100g marchwi znajdziemy (zalecane dzienne spożycie):

  • witamina A – 336%;
  • witamina C – 10%;
  • wapń – 3%.

14. Kalafior

Kalafior pochodzi z tej samej rodziny warzyw co brokuły i brukselka. Dlatego też, posiada te same zalety pro zdrowotne co te warzywa. Przy tym jest to także warzywo silnie alkalizujące. Możn jeść go w formie surowej jak i w ugotowanej.

W 100g kalafiora znajdziemy (zalecane dzienne spożycie):

  • witamina C – 77%;
  • wapń – 2%;
  • żelazo – 2%.

15. Seler

Należy pokochać selery, nawet jeśli nieszczególnie przepadacie za ich smakiem. Oprócz wartości alkalizujących selery posiadają także bardzo małą ilość kalorii. Jeśli nie lubisz selera w formie surowej, to zaleca się przygotowywanie zdrowych, zielonych koktajli na jego bazie.

W 100g selera znajdziemy (zalecane dzienne spożycie):

  • witamina A – 4%;
  • witamina C – 2%;
  • wapń – 2%.

16. Nasiona Chia

Nigdy byś nie pomyślał, że w tych małych nasionkach znajduje się taka wielka zdrowotna moc. Nasiona Chia to tzw. super food. Doskonale alkalizują organizm, a przy tym dbają o utrzymanie prawidłowego odczynu pH krwi. Ich niewątpliwą zaletą jest to, ze możesz nimi posypać/ dosypać je praktycznie do wszystkiego. Zupa, koktajl czy danie główne – doskonale wkomponują się w smak każdego posiłku. Granicą jest tylko Twoja kreatywność.

W 100g nasion Chia znajdziemy )zalecane dzienne spożycie):

  • żelazo – 20%;
  • wapń – 20%;
  • witamina A – 10%.

17. Szczypiorek

Znany w każdym domu, niezastąpiony składnik każdego śniadania – szczypiorek. MA wartości pro zdrowotne, alkalizujące, dodaje potrawom smaku i aromatu. Czego chcieć więcej?

W 100g szczypiorku znajdziemy (zalecane dzienne spożycie):

  • witamina A – 3%;
  • witamina C – 3%.

18. Kolendra

Kolejne zioło, które oprócz smaku i aromatu doda nam także zdrowia. Oprócz właściwości alkalizujących, kolendra wspomaga leczenie niedokrwistości, redukuje poziom złego cholesterolu oraz wspomaga procesy trawienia. Nie musisz zjadać kolendry „na kilogramy”, wystarczy, że dodasz świeże liście do swoich posiłków lub zielonych koktajli. Najlepsza jest świeża kolendra, którą możesz hodować w swoim ogródku, na balkonie lub na parapecie.

W 100g kolendry znajdziemy (zalecane dzienne spożycie):

  • witamina C – 2%;
  • wapń – 1%;
  • żelazo – 1%.

19. Kokosy

Orzechy kokosowe należą do tego typu naturalnej żywności, która dostarcza nam samych potrzebnych składników. Są bogate w wodę, składniki mineralne oraz zdrowe tłuszcze. Ponadto doskonale alkalizują organizm człowieka. Najwięcej korzyści przynosi picie świeżej wody kokosowej, jedzenie świeżego miąższu z kokosa oraz stosowanie oleju kokosowego.

Na 100g kokosa przypada (zalecane dzienne spożycie):

  • żelazo – 11%;
  • witamina C – 4%;
  • wapń – 1%.

20. Jarmuż

Jest to warzywo z rodziny kapustnej, które występuje w Ameryce Północnej, a obecnie, także w Europie. Jest tam bardzo popularne. I bardzo dobrze, bo to istna kopalnie zdrowia. Ma udowodnione działanie przeciwnowotworowe, jest kopalnią witamin i minerałów. Jest bardzo delikatne w smaku.

Na 100g jarmużu przypada (dzienne zalecane spożycie):

  • witamina A – 230%;
  • witamina C – 20%;
  • wapń – 20%.

21. Ogórki

Ogórek to warzywo, które należy zawsze mieć w swojej kuchni. Alkalizuje, nawadnia i upiększa, a przy tym doskonale smakuje. Niezastąpiony składnik sałatek i koktajli, równie dobrze smakuje sam jak i w połączeniu z innymi warzywami.

Na 100g ogórków przypada (dzienne zalecane spożycie):

  • witamina C – 2%;
  • witamina A – 1%;
  • wapń – 1%.

22. Kminek

Kminek jest przyprawą, której właściwości nie da się przecenić. Chociaż nie wszyscy przepadają za jego smakiem, to naprawdę warto, dla własnego zdrowia, zaopatrzyć się w tą przyprawę. Kminek doskonale neutralizuje niebezpieczne kwasy, przy tym wspomaga procesy trawienia i reguluje pracę układu trawiennego.

W 100g kminku znajdziemy (dzienne zalecane spożycie):

  • żelazo – 8%;
  • wapń – 2%;
  • witamina A – 1%.

23. Mniszek lekarski

Większości z nas wydaje się, że mniszek lekarski (dmuchawiec) to pospolity trawnikowy chwast. Nic bardziej mylnego. Zarówno jego kwiat jak i korzeń są bardzo pożywne, a przy tym doskonale alkalizują organizm. Roślina wykazuje działanie silnie detoksykujące i skutecznie obniża ciśnienie krwi. Warto jest więc wprowadzić tą roślinę do codziennej diety.

W 100g dmuchawców znajdziemy (zalecane dzienne spożycie):

  • witamina A – 54%;
  • witamina C – 32%;
  • wapń – 10%.

24. Bakłażan

Bakłażan to warzywo, które zawsze warto mieć w lodówce. Oprócz tego, że jest to produkt zasadowy, bakłażan a bardzo mało kalorii. Oznacza to, że możesz jeść go niemal bezkarnie. Doskonale wypełnia żołądek i wywołuje uczucie długo utrzymującej się sytości. Ponadto bakłażany doskonale komponują się praktycznie ze wszystkimi produktami spożywczymi, dlatego są doskonałym składnikiem posiłków.

W 100g bakłażanów znajdziemy (dzienne zalecane spożycie):

  • witamina C – 3%;
  • wapń – 1%;
  • żelazo – 1%.

25. Cykoria

Nie jesteś fanem cykorii? Najwyższa pora to zmienić! Jest to zielone warzywo liściaste niezwykłej mocy alkalizującej. Nie ważne czy w sałatce czy w zielonym koktajlu – korzyści jakie cykoria daje ludzkiemu organizmowi są nieocenione.

W 100g cykorii znajdziemy (zalecane dzienne spożycie):

  • witamina A – 11%;
  • witamina C – 3%;
  • wapń – 1%.

You may also like...