W pierwszej części artykułu, Produkty alkalizujące na odkwaszenie organizmu. Część 1, przedstawiliśmy 10 najbardziej alkalizujących produktów spożywczych. Poniżej lista kolejnych 15 alkalizujących produktów, które powinny być obecne w naszej codziennej diecie.
1. GRYKA
Kasza gryczana, to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którym zalecana jest dieta bezglutenowa. Jest to doskonały produkt alkalizujący, skutecznie obniża poziom niebezpiecznych kwasów w organizmie. Ponadto gryka jest doskonałym źródłem białka oraz żelaza.
W 100 g gryki znajdziemy (zalecane dzienne spożycie):
- żelazo – 12%
- wapń – 2%
- białko – 13%
2. KAPUSTA
Jeśli nie lubisz smaku kapusty, to może po prostu nie znalazłeś dobrego przepisu na jej przyrządzenie? Jedno jest pewne – kapustę naprawdę warto jeść. Oprócz działania alkalizującego, kapusta ma też udowodnione działanie łagodzące, a nawet cofające niektóre odmiany nowotworów. Jest też doskonałym środkiem prewencyjnym przeciwko rakowi. Ponadto to niskokaloryczne warzywo to znakomite źródło błonnika pokarmowego.
W 100 g kapusty znajdziemy (zalecane dzienne spożycie):
- witamina C – 54%
- witamina A – 3%
- wapń – 5%
3. MARCHEW
Marchew jest dobra dla oczu, to wiedzą wszyscy. Czy wszyscy znają jednak jej doskonałe właściwości alkalizujące? Jej wielkim plusem jest to, że smakuje doskonale zarówno na surowo jak i po ugotowaniu. Marchewki to kopalnia witamin, błonnika oraz potasu.
W 100 g marchwi znajdziemy (zalecane dzienne spożycie):
- witamina A – 336%
- witamina C – 10%
- wapń – 3%
4. KALAFIOR
Kalafior pochodzi z tej samej rodziny warzyw co brokuły i brukselka. Dlatego też posiada te same działanie zdrowotne co te warzywa. Przy tym jest to także warzywo silnie alkalizujące. Można go jeść w formie surowej, jak i w ugotowanej.
W 100 g kalafiora znajdziemy (zalecane dzienne spożycie):
- witamina C – 77%
- wapń – 2%
- żelazo – 2%
5. SELER
Należy pokochać selery, nawet jeśli nieszczególnie przepadacie za ich smakiem. Oprócz wartości alkalizujących, selery posiadają także bardzo małą ilość kalorii. Jeśli nie lubisz selera w formie surowej, to zaleca się przygotowywanie zdrowych, zielonych koktajli na jego bazie.
W 100 g selera znajdziemy (zalecane dzienne spożycie):
- witamina A – 4%
- witamina C – 2%
- wapń – 2%
6. NASIONA CHIA
Nigdy byś nie pomyślał, że w tych małych nasionkach znajduje się taka wielka zdrowotna moc. Nasiona chia to tzw. super food (superżywność). Doskonale alkalizują organizm, a przy tym dbają o utrzymanie prawidłowego odczynu pH krwi. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że możesz je dodać praktycznie do wszystkiego. Zupa, koktajl czy danie główne – doskonale wkomponują się w smak każdego posiłku. Granicą jest tylko Twoja kreatywność.
W 100 g nasion chia znajdziemy (zalecane dzienne spożycie):
- żelazo – 20%
- wapń – 20%
- witamina A – 10%
7. SZCZYPIOREK
Znany w każdym domu, niezastąpiony składnik każdego śniadania – szczypiorek. Ma on wartości pro zdrowotne, alkalizujące, dodaje potrawom smaku i aromatu. Czego chcieć więcej?
W 100 g szczypiorku znajdziemy (zalecane dzienne spożycie):
- witamina A – 3%
- witamina C – 3%
8. KOLENDRA
Kolejne zioło, które oprócz smaku i aromatu doda nam także zdrowia. Oprócz właściwości alkalizujących, kolendra wspomaga leczenie niedokrwistości, redukuje poziom złego cholesterolu oraz wspomaga procesy trawienia. Nie musisz zjadać kolendry „na kilogramy”, wystarczy, że dodasz świeże liście do swoich posiłków lub zielonych koktajli. Najlepsza jest świeża kolendra, którą możesz hodować w swoim ogródku, na balkonie lub na parapecie.
W 100 g kolendry znajdziemy (zalecane dzienne spożycie):
- witamina C – 2%
- wapń – 1%
- żelazo – 1%
9. KOKOSY
Orzechy kokosowe należą do tego rodzaju naturalnej żywności, która dostarcza nam samych potrzebnych składników. Są bogate w wodę, składniki mineralne oraz zdrowe tłuszcze. Ponadto doskonale alkalizują organizm człowieka. Najwięcej korzyści przynosi picie świeżej wody kokosowej, jedzenie świeżego miąższu z kokosa oraz stosowanie oleju kokosowego.
Na 100 g kokosa przypada (zalecane dzienne spożycie):
- żelazo – 11%
- witamina C – 4%
- wapń – 1%
10. JARMUŻ
Jest to warzywo z rodziny kapustnej, które występuje w Ameryce Północnej, a obecnie także w Europie. Jest tam bardzo popularne. I bardzo dobrze, bo to istna kopalnie zdrowia. Ma udowodnione działanie przeciwnowotworowe, jest kopalnią witamin i minerałów. Jest bardzo delikatne w smaku.
Na 100 g jarmużu przypada (dzienne zalecane spożycie):
- witamina A – 230%
- witamina C – 20%
- wapń – 20%
11. OGÓRKI
Ogórek to warzywo, które należy zawsze mieć w swojej kuchni. Alkalizuje, nawadnia i upiększa, a przy tym doskonale smakuje. Niezastąpiony składnik sałatek i koktajli, równie dobrze smakuje sam jak i w połączeniu z innymi warzywami.
Na 100 g ogórków przypada (dzienne zalecane spożycie):
- witamina C – 2%
- witamina A – 1%
- wapń – 1%
12. KMINEK
Kminek jest przyprawą, której właściwości nie da się przecenić. Chociaż nie wszyscy przepadają za jego smakiem, to naprawdę warto dla własnego zdrowia zaopatrzyć się w tą przyprawę. Kminek doskonale neutralizuje niebezpieczne kwasy, przy tym wspomaga procesy trawienia i reguluje pracę układu trawiennego.
W 100 g kminku znajdziemy (dzienne zalecane spożycie):
- żelazo – 8%
- wapń – 2%
- witamina A – 1%
13. MNISZEK LEKARSKI
Większości z nas wydaje się, że mniszek lekarski (dmuchawiec) to pospolity trawnikowy chwast. Nic bardziej mylnego. Zarówno jego kwiat jak i korzeń są bardzo pożywne, a przy tym doskonale alkalizują organizm. Roślina wykazuje działanie silnie detoksykujące i skutecznie obniża ciśnienie krwi. Warto jest więc wprowadzić tą roślinę do codziennej diety.
W 100 g dmuchawców znajdziemy (zalecane dzienne spożycie):
- witamina A – 54%
- witamina C – 32%
- wapń – 10%
14. BAKŁAŻAN
Bakłażan to warzywo, które zawsze warto mieć w lodówce. Oprócz tego, że jest to produkt zasadowy, bakłażan a bardzo mało kalorii. Oznacza to, że możesz jeść go niemal bezkarnie. Doskonale wypełnia żołądek i wywołuje uczucie długo utrzymującej się sytości. Ponadto bakłażany doskonale komponują się praktycznie ze wszystkimi produktami spożywczymi, dlatego są doskonałym składnikiem posiłków.
W 100 g bakłażanów znajdziemy (dzienne zalecane spożycie):
- witamina C – 3%
- wapń – 1%
- żelazo – 1%
15. CYKORIA
Nie jesteś fanem cykorii? Najwyższa pora to zmienić! Jest to zielone warzywo liściaste niezwykłej mocy alkalizującej. Nieważne czy w sałatce, czy w zielonym koktajlu – korzyści jakie cykoria daje ludzkiemu organizmowi są nieocenione.
W 100 g cykorii znajdziemy (zalecane dzienne spożycie):
- witamina A – 11%
- witamina C – 3%
- wapń – 1%
Rośliny alkalizujące w suplemencie diety
Warzywa, owoce i zioła alkalizujące możesz dostarczyć organizmowi również w formie suplementu diety. Alkaline 16 Greens >> to naturalna mieszanka 16 sproszkowanych warzyw, ziół i innych roślin, która pomoże Ci zadbać o równowagę kwasowo-zasadową Twojego organizmu. Po zmieszaniu z zasadową wodą otrzymasz pyszną, naturalną, zasadową „bombę witaminową”!
Alkaline 16 Greens:
- Zawiera minerały, witaminy, enzymy oraz inne składniki odżywcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
- Pomaga utrzymać zasadowe pH.
- Przyczynia się do uregulowania wagi ciała.
- Zwiększa energię i witalność, również w stanach wyczerpania.
- Pomaga zachować młodą, delikatną i gładką skórę.
- Wzmacnia włosy i paznokcie.
- Pomaga w oczyszczaniu organizmu.