Jakie korzyści daje dieta alkaliczna?

Odczyn pH jest miarą, która pozwala określić poziom zakwaszenia i alkaliczności danego środowiska. Aby nasz organizm był zdrowy, krew powinna mieć lekko zasadowy odczyn pH. Aby wspomóc organizm w utrzymaniu prawidłowego poziomu pH, spożywamy zdrowe, alkalizujące produkty.

Przez złą dietę i styl życia, nasze ciała są nadmiernie zakwaszone. Należy unikać zakwaszających produktów, takich jak np. mięso, produkty mleczne, fast-foody czy przetworzona żywność.

Zdrowe, alkalizujące produkty to np. owoce zawierające niewiele cukru, warzywa, orzechy czy nasiona.

Kluczem do sukcesu jest zrównoważona dieta, która zawiera w sobie przynajmniej 60-80% alkalicznych, ekologicznych produktów.

Unikaj przetworzonej żywności, produktów zawierających konserwanty i pestycydy, mocno słodzonych produktów. Wybieraj organiczne warzywa i owoce (np. awokado, pomidory, szpinak, jarmuż, sałatę, nasiona, orzech (migdały) czy kiełki).

Warto codziennie zjeść porcje sałatki przygotowanej z alkalicznych, ekologicznych warzyw i owoców lub porcję zielonego, zasadowego koktajlu.

Kiedy kwasów w diecie jest zbyt dużo 

Kiedy spożywamy nadmierne ilości kwasotwórczych produktów nasz organizm dochodzi do stanu, w którym nie jest w stanie wydalić nadmiaru kwasów naturalnymi drogami (poprzez pot, wydalanie i oddychanie). Kwasy gromadzą się w tkankach i narządach i powodują różne choroby.

Wiele objawów chorobowych, mogących wskazywać na inne dolegliwości, jest wywołanych właśnie zakwaszeniem organizmu.

Pamiętaj, równowaga jest kluczem. A równowaga pH naszego organizmu jest kluczem do długiego życia!

You may also like...