Kasze to ważny element diety – są lekkostrawne, bogate w cenne składniki odżywcze i węglowodany złożone, które na długo zapewniają uczucie sytości. Wśród kasz prym wiodą kasze odkwaszające organizm, wśród nich kasza jaglana, gryczana i amarantus. Poznaj ich właściwości.
Kasze odkwaszające organizm – smaczne, odżywcze i pożywne
1.KASZA JAGLANA
Kasza jaglana powstaje z ziaren prosa. Zawiera dużo żelaza, krzemu, magnezu, a oprócz tego znajdziemy w niej potas, fosfor, błonnik, witaminę E i niektóre witaminy z grupy B. Jest źródłem węglowodanów złożonych, które długo zapewniają uczucie sytości.
Dzięki zawartości wielu cennych składników odżywczych kasza jaglana działa korzystnie na organizm:
- poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci,
- wspomaga przemianę materii,
- zaopatruje organizm w energię,
- jest lekkostrawna,
- podnosi odporność organizmu,
- „osusza” organizm, co jest korzystne przy katarze, kaszlu, zapaleniu oskrzeli.
Jaglankę warto mieć w swoich zapasach. Jej łagodny smak sprawia, że można użyć jej do wielu dań – głównych dań obiadowych, zup, sałatek, deserów.
2. KASZA GRYCZANA
Oto kolejna łatwo dostępna, niepozorna kasza, która znakomicie odkwasza organizm. Ta kasza powstaje z ziaren gryki. Jest bogata w różne składniki odżywcze, m.in. witaminę E, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, wapń, fosfor, potas, miedź, lecytynę, krzem, rutynę. Bioaktywne substancje – kwasy fenolowe – sprawiają, że jest gwiazdą profilaktyki i utrzymania zdrowia. To sprawia, że kasza gryczana:
- jest bardzo odżywcza i sycąca,
- pozytywnie wpływa na pracę mózgu, pamięć oraz koncentrację,
- obniża poziom cholesterolu,
- wspaniale wpływa na włosy i paznokcie,
- jest korzystna dla osób chorych na cukrzycę, nadciśnienie, choroby serca i układu naczyniowego,
- chroni przed wieloma chorobami i ogólnie działa prozdrowotnie.
3. AMARANTUS
Ze względu na walory odżywcze, amarantus jest używany przez sportowców i kosmonautów. Nie zawiera glutenu, znajdziemy w nim za to dużo żelaza i błonnika. Ponadto zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, dużo potasu, cynku, wapnia i magnezu oraz witaminy z grupy B i witaminę E. Amarantus:
- wzmacnia układ nerwowy, korzystne wpływa na pracę mózgu,
- bardzo dobrze działa na przemianę materii,
- wzmocnia zęby i kości,
- obniża poziom cholesterolu,
- zapobiega chorobom układu krążenia,
- pomaga zachować młodość.
Amarantus można dodać do domowego musli, potraw jednogarnkowych i zup. Gotuje się szybko, a przed gotowaniem wystarczy jedynie przepłukać.
Informacje o kaszach pochodzą z książki Alkaliczny styl życia >>