Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
Przepisy

Alkalizująca kasza jaglana z buraczkami

13 stycznia 2020
Alkalizująca kasza jaglana z buraczkami
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Kasza jaglana znajduje się w czołówce najzdrowszych kasz. Można ją przyrządzić na słodko lub słono, w towarzystwie owoców lub warzyw i innych produktów. Charakteryzuje się łagodnym smakiem, który pasuje do wielu dań – zup, sałatek, deserów, głównych dań obiadowych. Poniżej znajdziesz przepis na lekką i alkalizującą potrawę – kaszę jaglaną w towarzystwie buraczka. Danie polecamy na lekkie śniadania, kolacje lub jako przekąskę między posiłkami.

Kasza jaglana z buraczkami – jak ją zrobić?

Do jej wykonania potrzebujesz zaledwie kilku składników. Kaszę i buraczki możesz przygotować dzień wcześniej – dzięki temu zrobienie śniadania lub kolacji zajmie ci kilka chwil.

Składniki:

  • 2 buraki
  • 1.5 szklanki kaszy jaglanej
  • 4 łyżki prażonych pestek z dyni
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, sól i inne ulubione przyprawy
  • świeża natka pietruszki
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Upiecz buraki (warto to zrobić dzień wcześniej, aby mieć gotowe buraczki pod ręką), a następnie zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  2. Ugotuj kaszę (to również warto zrobić dzień wcześniej). Jeśli zależy ci na łagodnym smaku kaszy, pozbawionym charakterystycznej goryczki, przeczytaj wskazówki jak ją ugotować >>
  3. Zeszklij na oliwie cebulę i czosnek.
  4. Całość (buraki, kasza, cebula, czosnek, przyprawy) wymieszaj i podsmaż przez chwilę.
  5. Posiekaj natkę pietruszki i posyp nią danie.

Właściwości buraczka

Burak jest wartościowym, lecz zbyt mało docenianym warzywem. Jedząc regularnie buraczki, możemy liczyć na szereg różnych korzyści. To warzywo jest znakomitym źródłem roślinnego żelaza, które wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Tak więc w przypadku anemii wynikłej z niedoboru tego pierwiastka, można szybko poprawić swoje wyniki popijając sok z buraka. Ponadto burak świetnie odkwasza organizm i oczyszcza go z toksyn. Mało kto wie, lecz posiada on również działanie antynowotworowe (zawdzięcza to m.in. składnikowi o nazwie betaina). Dzięki obecności antyoksydantów, buraki spowalniają proces starzenia się organizmu. Między innymi z tego powodu te warzywa są cennym składnikiem wielu kosmetyków – głównie przeciwzmarszczkowych. Warto dodać, że buraczki wspierają pracę układu odpornościowego, co sprawia, że warto spożywać je zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

burakikasza jaglana

Related Posts

5 warzyw i owoców, które powinny zagościć w jesiennym menu

5 warzyw i owoców, które powinny zagościć w jesiennym menu

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Jesień to pora roku, podczas której organizm potrzebuje szczególnej troski, także dietetycznej. Mimo że lato i obfitość niektórych warzyw i owoców się skończyły, przyroda nadal jest w stanie wiele zaoferować. Oto […]

Lekka, oczyszczająca sałatka z zielonych warzyw i kaszy jaglanej

Lekka, oczyszczająca sałatka z zielonych warzyw i kaszy jaglanej

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Zielone warzywa to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i innych dobroczynnych związków. Wybornie smakują w warzywnych koktajlach, choć można je przygotować na wiele różnych sposobów, na przykład jako sałatki. Oto propozycja dania, […]

Jak zrobić warzywne chipsy? 3 przepisy

Jak zrobić warzywne chipsy? 3 przepisy

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Chipsy to jedna z najpopularniejszych przekąsek. Niestety, zwykłe chipsy ze sklepu nie należą do najlepszych wyborów żywieniowych. Nie dość, że są bardzo kaloryczne, to jeszcze zawierają dużo soli i bardzo szkodliwych […]


Niepozorny ogórek – poznaj jego właściwości
Kiełki – znakomite źródło witamin w okresie zimowym

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Lin-Art.pl