Chipsy to jedna z najpopularniejszych przekąsek. Niestety, zwykłe chipsy ze sklepu nie należą do najlepszych wyborów żywieniowych. Nie dość, że są bardzo kaloryczne, to jeszcze zawierają dużo soli i bardzo szkodliwych tłuszczy trans. Regularne spożywanie takich chipsów z czasem podnosi poziom cholesterolu, negatywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i powoduje inne problemy zdrowotne. Dlatego lepiej wybrać inną opcję – warzywne chipsy domowe. Oto trzy proste przepisy.
Marchewkowe chipsy
Marchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni, w dodatku jest jednym z najlepszych warzyw alkalizujących. Dzięki temu, że zawiera dużo witaminy A, świetnie wpływa na zdrowie oczu. Oprócz tego warto wspomnieć, że zawiera ona substancje antyrakowe – dlatego powinna być stałym elementem naszej diety.
Składniki:
- 4 średniej wielkości marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ulubione przyprawy
Przygotowanie:
- Marchewki umyj, pokrój w cienkie plasterki.
- Oliwę z oliwek wymieszaj z przyprawami, a następnie zanurz w niej plasterki marchwi.
- Rozłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piecz około 1 h, w temperaturze 160 stopni do momentu, aż marchewka zrobi się chrupiąca.
Buraczkowe chipsy
Warzywne chipsy można również zrobić z buraka. Jest to bardzo wartościowe warzywo, lecz niestety niedoceniane w polskiej kuchni. Niepozorny buraczek wzmacnia odporność, odkwasza i oczyszcza organizm z toksyn, pomaga przy niedokrwistości i podobnie jak marchewka, zawiera substancje antynowotworowe. Prawda, że te właściwości robią wrażenie? 😉
Składniki:
- 4 średniej wielkości buraczki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ulubione przyprawy
Przygotowanie:
- Buraczki umyj, osusz, obierz. Pokrój w cienkie plasterki.
- Oliwę z oliwek wymieszaj z przyprawami, a następnie zanurz w niej warzywa.
- Rozłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut, w temperaturze 160 stopni, następnie przewróć je na drugą stronę i kontynuuj pieczenie przez około 15 minut.
Chipsy z batatów
Bataty, czyli słodkie ziemniaki, to warzywa, które cieszą się dużą popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania. Nic dziwnego – zawierają więcej składników odżywczych w porównaniu do tradycyjnych ziemniaków, a ich przyjemny smak sprawi, że będą pasować zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych.
Składniki:
- 2 bataty średniej wielkości
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ulubione przyprawy
Przygotowanie:
- Bataty umyj, osusz, pokrój w cienkie plasterki.
- Oliwę z oliwek wymieszaj z przyprawami, a później wymieszaj w niej warzywa.
- Rozłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piecz około 30-40 minut, w temperaturze 160 stopni, do momentu aż będą przyrumienione.
Miłośnikom zdrowych, chrupkich przekąsek polecamy również przepis na pieczoną ciecierzycę >>