Wapń, obok magnezu, sodu i potasu, należy do czołówki alkalizujących minerałów. Dzięki tym związkom organizm szybciej „łapie” równowagę kwasowo-zasadową. Jednak wapń spełnia także inne, bardzo ważne zadania. Poznaj jego rolę, źródła, zobacz, jak rozpoznać niedobór i nadmiar.
Rola wapnia w organizmie
Wapń jest niezbędny dla zdrowia kości. Tego uczymy się już jako dzieci. Minerał stanowi podstawę tkanki łącznej, kości i zębów. Potrzebuje go każdy z nas, zwłaszcza dzieci, młodzież, osoby starsze narażone na osteoporozę, a także osoby w okresie rekonwalescencji po złamaniach kości.
Wapń jest również niezbędny do prawidłowej pracy innych układów w organizmie. Potrzebuje go układ nerwowy (m.in. do przewodzenia impulsów nerwowych, równowagi emocjonalnej), układ hormonalny (m.in. do regulacji wydzielania niektórych hormonów), układ krwionośny (m.in. do prawidłowej pracy serca, prawidłowej krzepliwości krwi), układ pokarmowy (m.in. do prawidłowej pracy mięśni gładkich), układ mięśniowy (m.in. do prawidłowej pracy mięśni szkieletowych). Minerału potrzebują także kobiety w ciąży, ponieważ jest on ważny do prawidłowego rozwoju płodu.
Objawy nadmiaru i niedoboru
Tak, jak z każdym składnikiem, tak i z tym niewskazany jest nadmiar i niedobór.
Zbyt niski poziom może dawać następujące objawy:
- psucie się zębów,
- bóle mięśni lub nadmierne skurcze,
- zaburzenia rytmu serca,
- mrowienia, drętwienia kończyn,
- niskie ciśnienie krwi,
- obniżone samopoczucie.
Z kolei zbyt wysoki poziom może się objawiać jako:
- zaparcia,
- brak apetytu lub nudności,
- kamienie nerkowe.
Przy prawidłowo zbilansowanej diecie (lub nieznacznym wspomaganiem się suplementami), powinniśmy mieć prawidłowy poziom wapnia. Jeśli mimo to badania krwi pokazują jego nadmiar lub niedobór, przyczyn należy szukać, gdzie indziej (np. zaburzeniach hormonalnych, chorobach układu pokarmowego).
Źródła wapnia
Dobrym źródłem wapnia jest nie tylko mleko i jego przetwory. Pierwiastek ten znajdziemy w wielu produktach pochodzenia roślinnego, np. pestkach i ziarnach (ziarna sezamu, pestki słonecznika, niebieski mak, nasiona chia), roślinach strączkowych (fasola, soja), orzechach (migdały, orzechy laskowe, włoskie), suszonych owocach (figi, morele), zielonych warzywach (natka pietruszki, jarmuż, szczypiorek, kapusta pekińska, brokuły, cykoria, botwinka, rukola, szpinak, koperek), niektórych ziołach (pokrzywa, mniszek lekarski), tofu. Tak więc osoby, które chcą ograniczyć produkty odzwierzęce, mają z czego wybierać.