Każdy z nas ma nieco inne zapotrzebowanie na substancje odżywcze. Nawet, jeśli wydaje się nam, że nasza dieta jest idealna, uzupełnienie wszystkich substancji odżywczych jest trudne (wymaga to bardzo dużej różnorodności diety). Dlatego w pewnych sytuacjach koniecznością staje się sięgnięcie po suplementy diety. W tym wpisie przedstawię kilka z suplementów, nad którymi warto zastanowić się przy diecie alkalicznej.
Suplementy diety dla diety zasadowej
Preparaty o działaniu przeciwzapalnym
Takie działanie wykazuje między innymi kurkuma, czarny pieprz, ostra papryka i imbir. Te przyprawy warto dodawać do potraw każdego dnia.
Kwasy omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla zachowania zdrowia stawów, mózgu i naczyń krwionośnych. Dobrym źródłem kwasów omega-3 są nierafinowane oleje, takie, jak olej lniany, oliwa z oliwek extra virgine czy orzechy. Jednym z pierwszych objawów niedoboru kwasów omega-3 są problemy skórne.
Kwasy MCT
Organizm może się bez nich obejść, ale warto je wprowadzić do diety ze względu na szereg właściwości zdrowotnych. Kwasy MCT z oleju kokosowego i oleju palmowego są szybkim źródłem energii dla mózgu. Organizm przetwarza je w taki sposób, że nie ma obaw o to, że staną się one przyczyną otyłości.
Minerały
Przyjmowanie zasadowych minerałów to metoda na szybkie zrównoważenie poziomu pH w organizmie. Brak potasu i magnezu to powszechna dolegliwość u osób z zakwaszeniem organizmu. Minerały możesz uzupełnić także zastępując zwykłą sól, solą himalajską lub inną solą bogatą w minerały.
Zielone koktajle
Koktajle z zielonych warzyw mają silne działanie alkalizujące, dostarczają składników odżywczych i wspierają organizm w wielu aspektach. To bogate źródło chlorofilu, witamin, minerałów i antyoksydantów. Jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowywanie koktajli, wypróbuj Alkaline 16 Greens >>. Jest to mieszanka 16 sproszkowanych warzyw, ziół i innych alkalicznych rośliny, z których błyskawicznie przygotujesz odżywczy, zielony koktajl. Zaletą Alkaline 16 Greens jest to, że poszczególne składniki zostały wysuszone w niskiej temperaturze, co pozwala zachować pełnię składników odżywczych.