Składniki:
-
ćwiartka awokado
-
1 pomidor
-
pół czerwonej papryki
-
kawałek dyni (około 1/8), odmiany Muscat (o intensywnym, pomarańczowym kolorze i wyraźną strukturą nitek)
-
pół limonki
-
dwie garści sałaty lodowej
-
jedna garść kiełków soczewicy
-
nasiona słonecznika – około 2 łyżek
-
oliwa Virgine – 3 łyżki
-
przyprawy do smaku – sól himalajska, pieprz, kolendra mielona
-
cebula – jeśli lubisz
Wykonanie
-
Wyciśnij sok z limonki
-
Pokrój awokado na plasterki i skrop sokiem z limonki, aby nie zmieniło koloru
-
Pokrój pomidora i paprykę na takie kawałki jak lubisz, a surową dynię, na bardzo cienkie plastry. Najprościej zrobić to obieraczką.
-
Wrzuć warzywa do miski i dodaj do nich przyprawy wymieszane z oliwą z oliwek.
-
Umyj sałatę i gdy wyschnie, porwij ją na kawałki. Możesz także dodać cebulę.
-
Wymieszaj składniki w misce, na wierzch dodaj kiełki i ziarna.
-
Skrop sałatkę oliwą i dodaj przypraw do smaku.
Smacznego!