Pomidory to najczęściej spożywane alkaliczne owoce na świecie. Naukowcy z Japonii odkryli, że pomidory zawierają składniki odżywcze, które mogą przeciwdziałać występowaniu chorób naczyniowych.
Badania opublikowane w czasopiśmie „Molecular Nutrition & Food Research” wskazują, że zawarty w pomidorach związek 9-okso-oktadekadienowy zmniejsza poziom lipidów we krwi.
Zespół kierowany przez dr. Teruo Kawada z Uniwersytetu w Kioto wspierany przez Program Badań i Rozwoju dla nowych inicjatyw bio-przemysłowych w Japonii koncentruje swoje badania na walce z dysplidemią. Jest to stan spowodowany nieprawidłową ilością lipidów we krwi w wyniku nadmiernej ilości kwasów dietetycznych i metabolicznych.
Dysplidemia zazwyczaj nie daje żadnych objawów, jednak może prowadzić do chorób krążenia, które to swoje objawy dają np. miażdżyca tętnic czy marskość wątroby. W celu uchronienia się przed tymi chorobami należy zapobiegać nadmiernemu gromadzeniu się lipidów. Nieprawidłowy ich poziom jest spowodowany nagromadzeniem kwasów dietetycznych i metabolicznych.
Ze względu na swoje wartości odżywcze, właściwości alkalizujące, ale przede wszystkim walory smakowe pomidor jest najczęściej wybieranym owocem.
Zespół badawczy przeanalizował zawarty w pomidorach kwas 9-okso-oktadekadienowy i jego potencjalne właściwości anty-dysplidemiczne jako bezpośredni skutek redukcji kwasicy.
Związek okazał się zwiększyć utlenianie kwasów tłuszczowych i przyczynił się do regulacji poziomu lipidów. Kwas 9-okso-oktadekadienowy wykazuje działanie przeciwdziałające dysplidemii, a zatem pomidory mogą zapobiegać chorobom naczyniowym.
Środek zawarty w pożywieniu i zapobiegający chorobom przewlekłym związanym z otyłością może znacznie ułatwić leczenie tych chorób. Pomidory wspomagają usuwanie skutków wczesnej dysplidemii i działają prewencyjne.
Dr Robert O. Young sugeruje, że dietetyczne, metaboliczne i środowiskowe kwasy mogą sprawiać, że w organizmie znajdują się nieprawidłowe ilości lipidów, które uszkadzają ściany żył i tętnic. Substancje i związki zawarte w pomidorach chelatują te kwasy i zabezpieczają układ naczyniowy przed uszkodzeniami. Zmniejszając lub eliminując wydzielanie lipidów do krwiobiegu, zapobiegają miażdżycy i innym chorobom naczyniowym.