Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
dieta

Limonka – właściwości i zastosowanie

3 czerwca 2021
Limonka – właściwości i zastosowanie
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Odkwaszanie organizmu i dieta zasadowa kojarzą się zwykle z cytryną. Jest to słuszne skojarzenie. Ten owoc odgrywa ważną rolę w powrocie do równowagi pH, oczyszcza organizm, wzmacnia układ odpornościowy i posiada wiele innych cennych właściwości. Jednak ważne miejsce wśród topowych owoców alkalizujących zajmuje m.in. limonka. Ta siostra cytryny jest równie wartościowa, dlatego poświęcamy jej trochę miejsca.

Kilka słów o limonce

Ten owoc pochodzi najprawdopodobniej z Azji Południowo-Wschodniej. W średniowieczu przywędrował do Europy, a współcześnie jest uprawiany głównie w krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Owoce limetki (jest to inna nazwa na limonkę) rosną na niewielkich drzewach lub krzewach. Są one dostępne w różnych odmianach, choć za najsmaczniejszą uważa się limonkę perską (nie zawiera ona pestek). Natomiast najpopularniejszą odmianą jest tzw. limonka kwaśna, która ma zieloną lub zielonożółtą skórkę i charakterystyczny kwaśny smak.

Właściwości limonki

Owoc ten jest niezwykle aromatyczny dlatego jest chętnie dodawany do napojów, owoców morza lub innych dań. Jednak jego możliwości są znacznie większe. Limetka zawiera wiele witamin, minerałów i innych cennych związków. Znajdziemy w niej między innymi duże ilości witaminy C, co czyni ją rośliną wzmacniającą odporność, którą można stosować podczas grypy, przeziębienia i innych infekcji. Oprócz tego są w niej obecne cztery najważniejsze minerały alkalizujące – sód, potas, wapń, magnez, dzięki czemu jest chętnie polecana przy odkwaszaniu organizmu. Limonka to także witamina A (niezbędna dla zdrowia oczu), witamina E (o silnym działaniu antyoksydacyjnym), fosfor (dla procesów budulcowych i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego), antyoksydanty, błonnik, białko roślinne, węglowodany, woda, olejki eteryczne. Owoc jest chętnie stosowany przez miłośników zdrowego odżywiania. Oto jego najważniejsze właściwości.

  • Odkwasza organizm, dba o równowagę pH.
  • Wzmacnia układ immunologiczny, sprawdza się przy grypie, przeziębieniu i innych infekcjach.
  • Zapobiega osteoporozie i reumatyzmowi.
  • Wspomaga pracę wątroby, usuwanie toksyn i oczyszczanie organizmu.
  • Usprawnia pracę układ pokarmowego, łagodzi zgagę, nadwrażliwość jelit, wzdęcia i zaparcia.
  • Wspomaga pracę układu nerwowego, łagodzi stres i stany depresyjne.
  • Olejek eteryczny limonkowy działa dezynfekująco.
  • Limonka zawiera silne antyuletniacze dlatego spowalnia proces starzenia się i chroni przed licznymi chorobami, m.in. nowotworami.
  • Owoc ma niewiele kalorii i zwiększa przemianę materii dzięki czemu może się znaleźć w diecie osób odchudzających się.
  • Ze względu na niski indeks glikemiczny, jest odpowiednia dla osób chorujących na cukrzycę.
limonka

Limonka w kuchni

Choć limonka jest znana głównie jako dodatek do słynnego drinku mojito, zdecydowanie nie jest to jej jedyne zastosowanie 😉 Przede wszystkim limonką można zastąpić cytrynę w potrawach i napojach. Warto ją dodać do odkwaszających soków, smoothie i koktajli warzywno-owocowych. Dzięki temu zwiększy się wchłanialność składników odżywczych. Latem odnajdzie się w lemoniadach i orzeźwiających sorbetach. Sokiem z limonki można skropić sałatki, surówki, a także owoce morza i ryby. Owoc sprawdza się również jako dodatek do deserów. W celach leczniczych i profilaktycznych polecamy picie wody z dodatkiem soku z limonki. Taki płyn wspomaga odchudzanie, oczyszczanie i odkwaszanie organizmu.

cytrynalimonkalimonka w kuchniwłaściwości limonki

Related Posts

Domowe środki czystości – czy znasz je wszystkie?

Domowe środki czystości – czy znasz je wszystkie?

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Wielu z nas jest przyzwyczajonych do silnych środków czystości, których regularnie używamy do mycia łazienki, kuchni i innych pomieszczeń. Tymczasem wiele takich specyfików wykazuje drażniące działanie na skórę (a czasem także […]

Alkaliczne owoce – czy znasz je wszystkie?

Alkaliczne owoce – czy znasz je wszystkie?

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Czy wiesz, że niektóre owoce świetnie odkwaszają organizm? Niestety ich lista nie jest zbyt długa. Najpopularniejszym alkalicznym owocem jest cytryna – główny składnik wielu napojów oczyszczających i odkwaszających. Oprócz niej równie […]

Najlepsze produkty alkalizujące! Dodaj je do swojej diety

Najlepsze produkty alkalizujące! Dodaj je do swojej diety

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Typowa dieta mieszkańców krajów rozwiniętych nie należy do najzdrowszych. Wręcz przeciwnie, składa się głównie z toksycznych i kwasowych produktów przetworzonych takich jak cukry, sztuczne substancje słodzące, zboża rafinowane oraz genetycznie modyfikowana […]


Lemoniada z kwiatów czarnego bzu – przepis
Możliwości zastosowania soli mineralnych pHour Salts

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Lin-Art.pl