Podsumowanie wyników badań z początku ubiegłego stulecia mrozi krew w żyłach. Okazuje się, że króliki i psy laboratoryjne żywione pokarmami bogatymi w kwas mlekowy i kwas solny są dużo bardziej podatne na rozwój miażdżycy!
Opisany powyżej eksperyment został przeprowadzony przez Oswalda Loeba, znanego profesora farmakologii i naukowca z uniwersytetu w Getyndze, na początku XX stulecia, w 1913 roku.
Eksperyment Oswalda Loeba
Oswald Loeb wywoływał zmiany w tętnicach zwierząt poprzez karmienie ich kwasami. Badacz wprowadzał do diety psów i królików różne kwasy, jednak kwasy solny i mlekowy okazały się być najbardziej niebezpieczne. Loeb stwierdził, że przyczyną miażdżycy jest obecność we krwi wolnego kwasu mlekowego. W wyniku specjalnej diety zawierającej dużą ilość kwasów solnego i mlekowego u zwierząt doszło do uszkodzenia błon wewnętrznych.
Naukowcy z Nowego Yorku sugerowali, że rozcieńczony kwas solny dodawany do diety zwierząt jest przyczyną ich zachorowań na przewlekłą nadkwasotę, przez co znacznie obniżyła się jakość ich życia. Takie samo działanie mają kwasowe metabolity, powstające wskutek diety zakwaszającej.
Jaki możemy wyciągnąć wniosek z badań przeprowadzonych i opublikowanych ponad 100 lat temu?
Zakwaszająca dieta jest przyczyną miażdżycy, która prowadzi do nadciśnienia i chorób serca! Skoro kwasy zaszkodziły zwierzętom laboratoryjnym, to na pewno szkodzą też ludziom.
Dieta zasadowa
Bardzo ważne jest, aby wprowadzić do swojego życia zdrową dietę. Dieta zasadowa chroni przed śmiertelnie niebezpiecznym zakwaszeniem organizmu, poprawia jakość życia i sprawia, że ludzie są szczęśliwsi! Warto zamienić zakwaszające produkty zwierzęce (mięso, mleko itp.), fast-foody i słodkie napoje gazowane na zielone koktajle, naturalne sałatki i ekologiczne owoce. Spis najlepszych produktów pokazuje tabela żywności zasadowej >>
Oczywiście nie można zapominać też o aktywności fizycznej, która poprawia wydolność organizmu i hamuje procesy starzenia.
Recepta na długie życie wolne od chorób? Alkaliczny styl życia! Jak stwierdza twórca przełomowej teorii cudu pH, Dr Robert O. Young jest tylko jedna choroba – zakwaszenie organizmu. Jedynym sposobem, aby ją wyleczyć jest alkalizacja.