Odkwaszanie organizmu i dieta zasadowa kojarzą się zwykle z cytryną. Jest to słuszne skojarzenie. Ten owoc odgrywa ważną rolę w powrocie do równowagi pH, oczyszcza organizm, wzmacnia układ odpornościowy i posiada wiele innych cennych właściwości. Jednak ważne miejsce wśród topowych owoców alkalizujących zajmuje m.in. limonka. Ta siostra cytryny jest równie wartościowa, dlatego poświęcamy jej trochę miejsca.
Kilka słów o limonce
Ten owoc pochodzi najprawdopodobniej z Azji Południowo-Wschodniej. W średniowieczu przywędrował do Europy, a współcześnie jest uprawiany głównie w krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Owoce limetki (jest to inna nazwa na limonkę) rosną na niewielkich drzewach lub krzewach. Są one dostępne w różnych odmianach, choć za najsmaczniejszą uważa się limonkę perską (nie zawiera ona pestek). Natomiast najpopularniejszą odmianą jest tzw. limonka kwaśna, która ma zieloną lub zielonożółtą skórkę i charakterystyczny kwaśny smak.
Właściwości limonki
Owoc ten jest niezwykle aromatyczny dlatego jest chętnie dodawany do napojów, owoców morza lub innych dań. Jednak jego możliwości są znacznie większe. Limetka zawiera wiele witamin, minerałów i innych cennych związków. Znajdziemy w niej między innymi duże ilości witaminy C, co czyni ją rośliną wzmacniającą odporność, którą można stosować podczas grypy, przeziębienia i innych infekcji. Oprócz tego są w niej obecne cztery najważniejsze minerały alkalizujące – sód, potas, wapń, magnez, dzięki czemu jest chętnie polecana przy odkwaszaniu organizmu. Limonka to także witamina A (niezbędna dla zdrowia oczu), witamina E (o silnym działaniu antyoksydacyjnym), fosfor (dla procesów budulcowych i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego), antyoksydanty, błonnik, białko roślinne, węglowodany, woda, olejki eteryczne. Owoc jest chętnie stosowany przez miłośników zdrowego odżywiania. Oto jego najważniejsze właściwości.
- Odkwasza organizm, dba o równowagę pH.
- Wzmacnia układ immunologiczny, sprawdza się przy grypie, przeziębieniu i innych infekcjach.
- Zapobiega osteoporozie i reumatyzmowi.
- Wspomaga pracę wątroby, usuwanie toksyn i oczyszczanie organizmu.
- Usprawnia pracę układ pokarmowego, łagodzi zgagę, nadwrażliwość jelit, wzdęcia i zaparcia.
- Wspomaga pracę układu nerwowego, łagodzi stres i stany depresyjne.
- Olejek eteryczny limonkowy działa dezynfekująco.
- Limonka zawiera silne antyuletniacze dlatego spowalnia proces starzenia się i chroni przed licznymi chorobami, m.in. nowotworami.
- Owoc ma niewiele kalorii i zwiększa przemianę materii dzięki czemu może się znaleźć w diecie osób odchudzających się.
- Ze względu na niski indeks glikemiczny, jest odpowiednia dla osób chorujących na cukrzycę.
Limonka w kuchni
Choć limonka jest znana głównie jako dodatek do słynnego drinku mojito, zdecydowanie nie jest to jej jedyne zastosowanie 😉 Przede wszystkim limonką można zastąpić cytrynę w potrawach i napojach. Warto ją dodać do odkwaszających soków, smoothie i koktajli warzywno-owocowych. Dzięki temu zwiększy się wchłanialność składników odżywczych. Latem odnajdzie się w lemoniadach i orzeźwiających sorbetach. Sokiem z limonki można skropić sałatki, surówki, a także owoce morza i ryby. Owoc sprawdza się również jako dodatek do deserów. W celach leczniczych i profilaktycznych polecamy picie wody z dodatkiem soku z limonki. Taki płyn wspomaga odchudzanie, oczyszczanie i odkwaszanie organizmu.