Pokrzywa jest uznawana za chwast, mimo tego, że oferuje wiele cennych właściwości zdrowotnych. Zielarze wiedzą, że to nie pozorne zioło jest w stanie pomóc osobom cierpiącym na anemię, alergię, choroby reumatyczne, cukrzykom, a także kobietom ciężarnym. Pokrzywa jest bardzo pomocna również w stanach przewlekłego zmęczenia. Najlepszym sposobem na skorzystanie z jej energetycznych właściwości jest świeżo wyciskany sok z pokrzywy.
Sok z pokrzywy
Pokrzywa nie jest zbyt soczysta, lecz można wycisnąć z niej sok. Można to zrobić w wyciskarce wolnoobrotowej, bądź też z pomocą blendera. W tym drugim przypadku pokrzywę (listki oraz szczyty rośliny) dokładnie umyj, osusz, rozdrobnij w blenderze, następnie zalej wodą (mineralną lub alkaliczną) i wymieszaj. Miksturę wstaw do lodówki na minimum kilka godzin, a później odcedź. Sok można przechowywać w lodówce przez 3 dni lub zamrozić.
Sok z pokrzywy nie ma zbyt wyrazistego i intrygującego smaku, dlatego warto go wzbogacić innymi dodatkami. Z pokrzywą świetnie komponuje się sok z cytryny, pomarańczy, limonki, jabłka lub gruszki.
Osoby, które nie mają czasu lub chęci, aby samodzielnie wyciskać sok z pokrzywy, mogą kupić gotowy sok z w sklepach ze zdrową żywnością.
Wskazówki przy zbieraniu pokrzywy
- Pokrzywę zbieraj z dala od dróg, ulic i zaśmieconych miejsc, najlepiej na łąkach i w lesie.
- Zrywaj ją w rękawiczkach. Dzięki temu nie będzie parzyć.
- Po zbiorze umyj pokrzywę czystą wodą, a następnie rozłóż na papierze i odczekaj kilka godzin. W tym czasie z ziół wyjdą ewentualne owady i inne stworzenia.
Właściwości soku z pokrzywy
Pokrzywa znakomicie działa na ciało i umysł, wzmacniając różne układy, oczyszczając i odżywiając komórki organizmu.
- Podnosi poziom energii i witalności. Jest polecana w stanach przewlekłego zmęczenia, stresie i wyczerpaniu.
- Wspomaga leczenie anemii wywołanej niedoborem żelaza.
- Reguluje pracę układu hormonalnego. Warto ją popijać przy problemach z tarczycą.
- Wspomaga organizm w walce z alergiami, ponieważ wykazuje działanie przeciwhistaminowe.
- Reguluje poziom cukru we krwi, jest polecana cukrzykom.
Więcej o właściwościach pokrzywy dowiesz się z artykułu Pokrzywa zwyczajna – działanie >>