Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

Słowniczek popularnych pojęć zdrowotnych

3 lutego 2020
Słowniczek popularnych pojęć zdrowotnych
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Czym są antyoksydanty? Gdzie znajdziemy kurkuminę? Jaką rolę spełniają polifenole roślinne? Dziś przedstawiamy 13 często spotykanych pojęć zdrowotnych i wyjaśniamy co one oznaczają.

Alkaloidy

Grupa związków chemicznych wykazujących silne działanie na organizm człowieka, zwłaszcza na układ nerwowy. Charakteryzują się działaniem przeciwbakteryjnym, przeciwbólowym, pobudzającym ośrodkowy układ nerwowy (OUN), nasennym, miejscowo znieczulającym lub zwężającym naczynia krwionośne.

Antocyjany

Naturalne barwniki roślinne zaliczane do flawonoidów. Są glikozydami, w których barwnymi aglikonami są antocyjanidyny. Wykazują właściwości przeciwutleniające, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe. Spożywanie surowców bogatych w związki z tej grupy może korzystnie oddziaływać na wzrok i układ sercowo-naczyniowy.

Antyoksydanty

Inaczej przeciwutleniacze. Są to związki chemiczne chroniące ludzki organizm przed negatywnym działaniem reaktywnych form tlenu. Do antyoksydantów zalicza się m.in.: witaminę C, witaminę E, karotenoidy (np. ß-karoten, likopen, luteinę, zeaksantynę), polifenole.

Biotyna

Witamina z grupy B. Występuje powszechnie w żywności. W organizmie człowieka pełni różne funkcje, np.: przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, pomaga zachować zdrowe włosy oraz zdrową skórę.

Fitosterole

Grupa związków wytwarzanych przez rośliny, o budowie bardzo zbliżonej do ludzkiego cholesterolu. Hamują wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym i powodują jego zwiększone wydalania z organizmu. Regularnie przyjmowanie z pożywieniem pomagają obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko miażdżycy i zawałów, mogą chronić przed niektórymi nowotworami.

Flawonoidy

Związki z grupy polifenoli, o silnym działaniu przeciwutleniającym. Działają przeciwzapalnie i przeciwhistaminowo, zmniejszając reakcje alergiczne. Hamują reprodukcję wirusów, chronią układ krążenia (wzmacniają ściany naczyń włosowatych, wpływają na obniżenie ciśnienia krwi) i zapobiegają chorobom wieku starczego.

Foliany

To duża grupa związków (pochodnym pteryny), której macierzystą substancją jest kwas foliowy. W żywności naturalnie występują foliany. Kwas foliowy otrzymywany jest syntetycznie. Foliany pełnią wiele funkcji w organizmie człowieka, m.in.: pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, nerwowego i sercowo-naczyniowego, przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu homocysteiny, pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, zapobiegają stanom depresyjnym. Niedobory folianów u przyszłych matek mogą być przyczyną powstawania u płodu wad cewy nerwowej.

Kurkumina

Naturalny barwnik roślinny należący do polifenoli, składnik aktywny kurkumy – przyprawy pozyskiwanej z kłączy ostryżu długiego. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne, wzmacnia odporność i chroni przed niektórymi chorobami. Wskazuje się na jej korzystne działanie w obniżaniu stężenia cholesterolu i lipidów we krwi. Zgodnie z zaleceniami FAO/WHO dopuszczalne spożycie dobowe kurkuminy (ADI) wynosi 0,3 mg/kg masy ciała.

Likopen

Należy do karotenoidów. Jest jednym z najsilniejszych naturalnych antyoksydantów.

Luteina

Należy do ksantofili, karotenoidów zawierających atomy tlenu w postaci grup hydroksylowych. Jest antyoksydantem. Stanowi żółty filtr pochłaniający szkodliwe dla oka promieniowanie UV. Łącznie z zeaksantyną zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej, zwyrodnieniu barwnikowemu siatkówki, katarakcie (zaćmie).

Polifenole roślinne

Bardzo liczna (obejmująca kilka tysięcy) grupa związków pochodzenia roślinnego o silnych właściwościach przeciwutleniających. Nie są syntetyzowane w organizmach ludzi i zwierząt. Występują w owocach, warzywach, napojach (kawa, herbata, soki), przyprawach. Wchodzą w skład leków roślinnych i suplementów diety. Wykazują właściwości antybakteryjne, immunomodulacyjne i przeciwzapalne, zmniejszają ryzyko nowotworów i chorób układu krążenia, opóźniają procesy starzenia się. Nadmiar polifenoli, zwłaszcza w ich wyizolowanej formie, może mieć działanie prooksydacyjne, dlatego bezpieczniej jest spożywać je z naturalnych źródeł. Do polifenoli zaliczamy m.in.: flawonoidy, kwasy fenolowe, proantocyjanidyny, lignany, ligniny i stilbeny.

Sulforafan

Naturalny izotiocyjanian występujący w warzywach kapustnych. Wykazuje działanie antynowotworowe we wszystkich fazach procesu kancerogenezy, działanie przeciwzapalne, a także aktywność antybakteryjną względem Helicobacter pylori.

Zeaksantyna

Należy do ksantofili, karotenoidów zawierających atomy tlenu w postaci grup hydroksylowych. Jest antyoksydantem. Łącznie z luteiną zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej, zwyrodnieniu barwnikowemu siatkówki, katarakcie (zaćmie).

Słowniczek pochodzi z książki „Jeść zdrowiej warzywa i owoce”.

alkaloidyantocyjanyantyoksydantybiotynafitosteroleflawonoidyfolianykurkuminalikopenluteinapolifenole roślinnesulforafanzeaksantyna

Related Posts

Metabolity wtórne – tajemniczo brzmiące związki o działaniu prozdrowotnym

Metabolity wtórne – tajemniczo brzmiące związki o działaniu prozdrowotnym

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Metabolity wtórne to duża grupa związków chemicznych, która wykazuje działanie prozdrowotne. Specjaliści szacują, że jest ich około 30 000, w tym 1/3 występuje wyłącznie w produktach roślinnych. Substancje te odpowiadają za […]

Czy znasz te niesamowite działanie kurkumy?

Czy znasz te niesamowite działanie kurkumy?

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Nowe badania na temat kurkumy wskazują na to, że niezwykle korzystanie działa ona na układ nerwowy, tj. prowadzi do zwiększenia ilości neuronów (komórek mózgu), a jeden z jej składników może zmniejszać […]

Zyskaj lepsze zdrowie dzięki brokułowi

Zyskaj lepsze zdrowie dzięki brokułowi

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Na pewno wiesz, że aby cieszyć się dobrym zdrowiem powinieneś jeść duże ilości warzyw. Ale czy wszystkie są tak samo zdrowe i wartościowe? Co prawda każde z nich zwierają cenne składniki, […]


5 cennych korzyści, jakie daje odkwaszanie organizmu
Jak twoją dietę może wzbogacić olej z awokado?

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij