Fitoplankton to jednokomórkowe organizmy wodne, zamieszkujące zarówno środowisko słono jak i słodkowodne. Nazwa fitoplankton pochodzi od połączenia Greckich słów fito czyli „roślina” oraz plankton czyli „wędrujący”.
Fitoplankton pojawił się na Ziemi już około 3 miliardów lat temu. Przypisuje mu się duży wpływ na tworzenie atmosfery naszej planety oraz pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Fitoplankton zawiera łatwo wchłanialne składniki odżywcze, niektórzy twierdzą, że wykazuje lepszy wpływ zdrowotny na ludzki organizm niż spirulina.
Czym jest fitoplankton?
Podobnie jak wodorosty, fitoplankton jest zaliczany do rodziny alg, konkretnie mikro-alg oraz do rodzaju planktonu. Planktonem określa się jako mikroskopijne organizmy wodne, które są zbyt słabe do samodzielnego poruszania się, dlatego też dryfują razem z prądem wodnym.
Wielu badaczy określa fitoplankton mianem roślin wodnych. Jednak nie są to ani rośliny ani zwierzęta wodne. Tą grupę najlepiej określić jako pierwotniaki, czyli jednokomórkowe, mikroskopijne organizmy.
Fitoplankton żyje dzięki fotosyntezie. Szacuje się, że aż od 50% do 85% tlenu na ziemi jest produkowane przez rośliny wodne (w tym fitoplankton), zaś tylko niewielka część tlenu podchodzi od roślin lądowych.
Fitoplankton rozwija się głównie wzdłuż wybrzeży i szelfu kontynentalnego, wzdłuż równika na Pacyfiku i Oceanie Atlantyckim.
Istnieje wiele różnych gatunków fitoplanktonu, a każdy z nich ma określony kształt i wygląd. Fitoplankton morski rośnie obficie w oceanach na całym świecie i stanowi podstawę łańcuch żywienia w całym oceanie.
Wartości i składniki odżywcze fitoplanktonu
Fitoplankton posiada alkaliczne pH, dlatego jest doskonałym środkiem oczyszczającym nasz organizm z niebezpiecznych toksyn i kwasów. Wspomaga wydalanie z naszych ciał niebezpiecznych substancji będących efektem trawienia rafinowanych cukrów, wysoko przetworzonej żywności oraz białek zwierzęcych. Jest polecany wszystkim tym, którzy chcą utrzymać swoje ciało i duszę w dobrym zdrowiu.
W fitoplanktonie znajdziemy między innymi:
- kwasy tłuszczowe Omega-3
- białka
- aminokwasy
- witaminy
- minerały
- przeciwutleniacze
- karotenoidy
- chlorofil
- pierwiastki śladowe
W aptekach i sklepach zielarskich dostaniemy fitoplankton (np. chlorellę i spirulinę) w postaci płynu, proszku oraz kapsułek.
Proszek można przyjmować bezpośrednio lub rozpuszczać go w zwykłej wodzie, wodzie kokosowej lub soku. Niektórzy dosypują go do koktajli, sosów sałatkowych, a nawet zup – każdy sposób jest dobry, aby przemycić trochę tego niezwykłego wytworu natury.
Pamiętaj, aby produkty z zawartością fitoplanktonu przechowywać zawsze w suchym i chłodnym miejscu. Wówczas jego konsystencja pozostanie niezmieniona.
Wpływ fitoplanktonu na organizm człowieka
1. Poprawia humor
Suplementacja diety tym niezwykłym środkiem korzystnie wpływa na poprawę nastroju, jest szczególnie zalecana ludziom mającym skłonności do stanów depresyjnych.
Badania pilotażowe przeprowadzone na Uniwersytecie Utah potwierdzają redukcję objawów depresji przy regularnym zażywaniu fitoplanktonu.
Uczestnicy badania już po pierwszym miesiącu zgłaszali: przypływ chęci do życia, dużych pokładów energii, wyciszenia i uspokojenia się. Przytoczone wyniki badań potwierdzają niezwykłą moc fitoplanktonu w walce ze złym samopoczuciem.
2. Potencjalny lek na nowotwory
Badania prowadzone przez profesora Yuzuru Shimizu z Uniwersytetu Rhode Island mają za zadanie ocenić wpływ organizmów wodnych na leczenie nowotworów.
Wykazano, że fitoplankton za sprawą dużej zawartości przeciwutleniaczy wykazuje działanie antynowotworowe. Dzięki temu może być potencjalnym naturalnym lekiem na raka.
3. Detoksykacja organizmu
Okazuje się, że fitoplankton wykazuje podobne działanie na ludzki organizm co na środowisko – detoksykuje je.
Ludzka krew w większości składa się z wody. W osoczu (wodnista część krwi) znajduje się stężenie soli oraz jonów, które tworzą środowisko podobne do wody morskiej. Dzięki temu dzięki suplementacji diety o fitoplankton możliwe jest zmniejszenie uszkodzeń i stanów zapalnych w całym ciele.
Ponadto doskonale detoksykuje ludzki organizm z metali ciężkich.
4. Wspomaga wątrobę i układ immunologiczny
Fitoplankton jest wchłaniany przez ludzki organizm już na poziomie komórkowym, dzięki czemu nie obciąża ani układu trawiennego ani układu immunologicznego.
Dodatkowo uzupełnia organizm o niezbędne składniki odżywcze oraz przywraca zdrowie przeciążonym narządom, np. wątrobie. Oprócz tego wzmacnia odporność i reguluje pracę układu odpornościowego.
5. Wspomaga odnowę na poziomie komórkowym
Regularne przyjmowanie fitoplanktonu wzmacnia błony komórkowe i wspomaga regenerację oraz tworzenie się komórek.
Zespół Europejskich badaczy wyodrębnił specjalny szczep fitoplanktonu, który zapewnia najbardziej optymalne odżywienie dla ludzkiego ciała.
Szczep ten to Nannochloropsis Gaditana. Jeden taki organizm jest kilkukrotnie mniejszy od ludzkiej krwinki, a jego właściwości są niesamowite. Jeden fitoplankton z tego szczepu zawiera aż 65 różnych związków w tym aminokwasy, witaminy, tłuszcze, minerały, kluczowe pierwiastki śladowe, rzadkie przeciwutleniacze, fosfolipidy, elektrolity, kwasy nukleinowe, enzymy oraz koenzymy.
Wszystkie te substancje wchłaniają się do naszego organizmu już na poziomie komórkowym, dlatego też spektakularne efekty możemy zauważyć już po krótkim okresie suplementacji fitoplanktonem.
6. Wspiera pracę serca i układu krążenia
Za sprawą dużej ilości aminokwasów, przeciwutleniaczy, substancji mineralnych i kwasów tłuszczowych Omega-3 zawartych w fitoplanktonie, pozytywnie wpływa on na nasz układ krążenia.
Wszystkie te substancje są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, niestety ludzkie ciało nie jest w stanie samo ich wyprodukować. Dlatego tak ważne jest, aby dostarczać ich w odpowiedniej ilości. Doskonale sprawdzi się tu suplementacja fitoplanktonem, dzięki której cały układ krążenia zostaje utrzymany w zdrowiu.
Fitoplankton to niezwykły organizm morski, który naturalnie występuje w wodach całego świata. Ten mikroskopijny kuzyn wodorostów może być prawdziwym panaceum na wiele chorób cywilizacyjnych. Warto wprowadzić ten niezwykły produkt do swojej codziennej diety.