Czujesz się ociężały i zmęczony? Podejrzewasz, że Twoja dieta jest niezrównoważona i pojawia się w niej zbyt dużo zakwaszających pokarmów, np. mięsa, alkoholu czy nabiału, a zbyt mało zdrowych produktów? Ten tekst jest właśnie dla Ciebie! Poniżej znajdziesz najlepsze produkty alkalizujące. Dodaj je do swojej diety, aby jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem.
Produkty alkalizujące
MIGDAŁY I MLEKO MIGDAŁOWE
Te smaczne orzechy zajmują pierwsze miejsce na liście alkalizujących pokarmów. Migdały wspomagają budowanie masy mięśniowej, obniżają poziom złego cholesterolu oraz wspomagają odchudzanie. Aby skorzystać z ich dobroczynnych właściwości, nie trzeba jeść ich dużo. Wystarczy, że będą codzienną przekąską, którą można zjeść między posiłkami zawsze i wszędzie. Warto jeść mleko migdałowe, które z powodzeniem zastępuje mleko krowie.
W 100 g orzechów migdałowych znajdziemy (dzienne zapotrzebowanie):
- wapń – 27%
- żelazo – 25%
- białko – 44%
AMARANTUS
To bardzo zdrowe ziarno, niestety nie wszystkim znane. Jest doskonałym dodatkiem do każdego alkalicznego planu diety. Oprócz tego, że jest to produkt silnie alkalizujący, to do tego jest doskonałym źródłem wapnia, witamin oraz składników mineralnych, które są niezbędne do utrzymania prawidłowego stanu zdrowia.
W 100 g ziaren amarantusa znajdziemy (dzienne zapotrzebowanie):
- wapń – 16%
- żelazo – 42%
- białko – 14%
Zielone warzywa w walce z zakwaszeniem
KARCZOCH
Karczochy są najczęściej podawane jako ozdoba do sałatek lub składnik dipów. Trzeba jednak wiedzieć, że warto uczynić z nich danie główne. Jest to warzywo silnie alkalizujące, które skutecznie pomaga podnieść poziom pH krwi. Ponadto karczochy są kopalnią antyoksydantów, oczyszczają wątrobę i wspomagają procesy trawienia. Sałatka z zielonych warzyw liściastych i karczochów to doskonały wybór!
W 100 g karczochów znajdziemy (dzienne zapotrzebowanie):
- witamina C – 20%
- witamina K – 12%
- kwas foliowy – 17%
RUKOLA
Rukola to zielone warzywo liściaste, które naprawdę warto poznać bliżej. Rukola bardzo często jest składnikiem diety detoksykującej, a wszystko za sprawą swoich alkalizujących właściwości. To niezwykle zdrowe warzywo to źródło witaminy A oraz wapnia. Jest to świetna alternatywa dla produktów mlecznych.
W 100g rukoli znajdziemy (dzienne zapotrzebowanie):
- wapń – 16%
- witamina A – 47%
- żelazo – 8%
SZPARAGI
Szparagi to jedno z warzyw, które są zaliczane do najsilniejszych pokarmów alkalizujących. Oprócz tego są doskonałym źródłem antyoksydantów, przeróżnych składników odżywczych oraz składników wspomagających detoksykację. Wykazano też ich właściwości odmładzające. Szczególnie w sezonie powinny być składnikiem codziennej diety.
W 100 g szparagów znajdziemy (dzienne zapotrzebowanie):
- witamina A – 15%
- witamina C – 9%
- żelazo – 12%
BRUKSELKA
Brukselka, czyli koszmar z dzieciństwa niejednego z nas. Jest ona jednak tak zdrowa, że warto „przecierpieć” jej zapach. Okazuje się, że brukselka skutecznie obniża poziom niebezpiecznych kwasów w naszym organizmie. Ponadto substancje w niej zawarte czuwają nad utrzymaniem odpowiedniego poziomu pH krwi. Oprócz tego jest źródłem witamin, minerałów, składników odżywczych oraz błonnika pokarmowego. Świeżą brukselką najlepiej przygotować na parze.
W 100 g brukselki znajdziemy (dzienne zapotrzebowanie):
- witamina C – 142%
- witamina A – 15%
- żelazo – 8%
BROKUŁY
Brokuły to kwintesencja żywności zasadowej. Jest to warzywo o tak wielu zaletach, że koniecznie trzeba dodać je do swojej diety.
W 100 g brokułów znajdziemy (dzienne zapotrzebowanie):
- witamina C – 135%
- witamina A – 11%
- wapń – 4%
Alkaliczna siła awokado i buraków
AWOKADO ORAZ OLEJ Z AWOKADO
Nic dziwnego, ze awokado znajduje się na liście produktów zasadowych. Te kremowe, zielone owoce to istna kopalnie zdrowia. Awokado jest bogate w potas i zdrowe tłuszcze. Ponadto silnie odkwasza organizm. Olej z awokado to zdrowa alternatywa dla klasycznych olejów roślinnych, które nie wnoszą do organizmu żadnych korzyści lub, co gorsza, uruchamiają procesy tworzenia się niezdrowych tłuszczów.
W 100 g awokado znajdziemy (dzienne zapotrzebowanie):
- witamina C – 17%
- witamina A – 3%
- błonnik pokarmowy – 27%
BURAK ĆWIKŁOWY
Można śmiało powiedzieć, że buraki ćwikłowe przeżywają obecnie swój renesans. Oprócz swoich właściwości regulujących poziom odczynu pH krwi, buraki zawierają także szereg substancji o udowodnionym działaniu antynowotworowym. Burak ma szerokie zastosowanie kulinarne: może być daniem głównym, składnikiem zup, koktajli czy sałatek. Można go jeść w postaci zarówno surowej, jak i ugotowanej. Mamy tu niemalże nieograniczone możliwości.
W 100 g buraków ćwikłowych znajdziemy (dzienne zapotrzebowanie):
- witamina C – 8%
- witamina K – 11%
- kwas foliowy – 75%
Zioło odkwaszające organizm
BAZYLIA
Produkty alkalizujące organizm, to nie tylko warzywa. Wśród nich znajdują się również zioła. Istnieją dwie grupy przypraw: dobre i złe. Bazylia zdecydowanie zalicza się do tych dobrych przypraw. Wspomaga zachowanie równowagi zasadowej organizmu, zawiera liczne substancje odżywcze oraz flawonoidy. Wspomaga regenerację organizmu i wykazuje właściwości lecznicze.
W 100 g bazylii znajdziemy (dzienne zapotrzebowanie):
- witamina A – 175%
- witamina K – 345%
- wapń – 18%
Podstawą diety alkalicznej jest odpowiednia żywność. Odkwaszony organizm jest zdrowszy, a człowiek, który zdecydował się na dietę zasadową, szczęśliwszy. Dieta alkaliczna to najlepszy, naukowo sprawdzony sposób na oczyszczenie zarówno swojego ciała jak i swojej duszy.
Rośliny alkalizujące w suplemencie diety
Warzywa, owoce i zioła alkalizujące możesz dostarczyć organizmowi również w formie suplementu diety. Alkaline 16 Greens >> to naturalna mieszanka 16 sproszkowanych warzyw, ziół i innych roślin, która pomoże Ci zadbać o równowagę kwasowo-zasadową Twojego organizmu. Po zmieszaniu z zasadową wodą otrzymasz pyszną, naturalną, zasadową „bombę witaminową”!
Alkaline 16 Greens:
- Zawiera minerały, witaminy, enzymy oraz inne składniki odżywcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
- Pomaga utrzymać zasadowe pH.
- Przyczynia się do uregulowania wagi ciała.
- Zwiększa energię i witalność, również w stanach wyczerpania.
- Pomaga zachować młodą, delikatną i gładką skórę.
- Wzmacnia włosy i paznokcie.
- Pomaga w oczyszczaniu organizmu.
Przeczytaj również: