Jedzenie ma niebagatelny wpływ na zdrowie. Zdawali sobie z tego sprawę już starożytni, czego wyrazem jest aktualne do tej pory powiedzenie Hipokratesa niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem. Te słowa nabierają szczególnego znaczenia w okresie jesienno-zimowym, gdy organizm jest bardziej podatny na infekcje. Mimo że lato i obfitość niektórych warzyw i owoców się skończyły, przyroda nadal jest w stanie wiele zaoferować. Oto 10 łatwo dostępnych superfoods, które warto jesienią dodać do swojej diety.
10 jesiennych superfoods
- Aronia. Owoce aronii to bogactwo składników odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na zdrowie i urodę. Aronię bez problemu można dostać w postaci soku, suszonych owoców, konfitur.
- Czosnek. Jest to naturalny antybiotyk, który szybko stawia na nogi przy grypie i przeziębieniu. Podnosi odporność, wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze. Poznaj więcej właściwości czosnku >>
- Orzechy włoskie. Znajdziemy w nich dużo witaminy E, wspomagającej pracę układu odpornościowego, a także antyoksydanty, które chronią nas przed chorobami.
- Czarny bez. Jest to niezwykle popularna roślina, którą można spotkać w parkach, lasach, osiedlowych skwerach. Rewelacyjnie oczyszcza organizm, wzmacnia odporność, a także wykazuje działanie przeciwbólowe.
- Jabłka. Choć moda na zagraniczne superfoods przywędrowała także do Polski, warto pamiętać o owocach, które w naszym kraju mamy na wyciągnięcie ręki – o jabłkach. Znajdziemy w nich wiele cennych związków wspomagających pracę układu odpornościowego.
- Imbir. Imbir rewelacyjnie wpływa na ciało i umysł dlatego powinien gościć w naszej diecie codziennie, także jesienią. Świeże kłącze imbiru w połączeniu z wodą, cytryną i miodem jest skutecznym domowym lekarstwem na przeziębienie.
- Kiszonki. Są tanie, łatwo dostępne i świetnie wpływają na zdrowie. Warto jeść je cały rok, nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Chociaż kiszonki kojarzą się głównie z ogórkami i kapustą, to tak naprawdę można ukisić niemal wszystko – warzywa, owoce, grzyby, orzechy.
- Rokitnik. Rokitnik wzmacnia odporność, choć jego właściwości są znacznie większe. Niestety jest mało docenianą rośliną, a produkty z rokitnika można kupić głównie w sklepach ze zdrową żywnością i aptekach.
- Jarmuż. To warzywo charakteryzuje się bardzo wysoką gęstością odżywczą. Oznacza to, że na jedną kalorię przypada mnóstwo składników odżywczych, m.in.: witamin, minerałów, flawonoidów, chlorofilu.
- Owoce dzikiej róży. Listę „jesienne superfoods” zamykają owoce dzikiej róży. To jedno z najlepszych źródeł naturalnej witaminy C. W porównaniu do czarnej porzeczki mają jej aż 10 razy więcej, a w porównaniu do cytrusów – nawet 30-40 razy więcej.