Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
Przepisy

Tarta szpinakowa na spodzie z batatów

11 października 2020
Tarta szpinakowa na spodzie z batatów
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Do naszych propozycji obiadowych (lub na śniadania, bądź też kolacje) dołącza tarta szpinakowa ze spodem zrobionym z batatów. Jej wykonanie jest proste. Co prawda wymaga poświęcenia chwili czasu (ponad godzinę), lecz efekty są wyjątkowo smakowite.

Tarta szpinakowa z batatem

Składniki

Masa szpinakowa:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g liści szpinaku baby
  • 3 suszone pomidory
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki startego sera grana padano
  • 1 szczypta płatków chili
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Spód:

  • 1 batat
  • 1 łyżka oliwy

Przygotuj:

praskę do czosnku, krajalnicę (opcjonalnie), ręcznik papierowy, formę o średnicy 20 cm, piekarnik rozgrzany do temperatury 180 stopni C z funkcją grzania góra-dół

Przygotowanie

Masa szpinakowa

Na patelnię wlewamy oliwę i szklimy na niej cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy szpinak i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość smażymy około 5 minut. Następnie masę szpinakową przekładamy do miski. Dodajemy do niej jogurt, jajko, grana padano i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Spód

Batat obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy krajalnicą lub za pomocą noża na plastry o grubości 2 mm. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i smażymy na niej plastry batatu aż do zarumienienia. Następnie przesmażone plastry odkładamy na ręcznik papierowy. Dno i boki formy wykładamy plastrami batatu. Wylewamy na nie masę szpinakową. Tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Pieczemy 40 minut, aż masa stężeje i stanie się rumiana.

Smacznego 🙂

Tarta szpinakowa najlepiej smakuje na ciepło, dlatego warto ją zaserwować tuż po przygotowaniu. Jeśli zostanie z obiadu, przed podaniem podgrzej ją w piekarniku.

Tarta – najpopularniejsza potrawa kuchni francuskiej

Tarta to danie charakterystyczne dla kuchni francuskiej, choć jest znana praktycznie na całym świecie. Może być przygotowana na słodko (np. z owocami sezonowymi, kremami) lub w wersji wytrawnej (np. z warzywami, twarogiem). Choć podstawę dania zwykle stanowi ciasto kruche, drożdżowe lub francuskie, można natrafić na inne wersje, takie jak powyższa z batatami. Tarta to również danie, które zachęca do kulinarnych eksperymentów. Jeśli nie przepadasz za szpinakiem (lub innym składnikiem z przepisu), zastąp go innym zielonym warzywem. Bez względu na to, którą wersję wybierzesz, tarta zawsze będzie smakować świetnie.

Przepis pochodzi z książki “Jeść zdrowiej warzywa i owoce”, Ryneczek Lidla.


Dlaczego owoce dzikiej róży są takie wartościowe?
10 znakomitych jesiennych superfoods

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Lin-Art.pl