Każdy z nas lubi czasem coś przekąsić między posiłkami. Niestety większość sklepowych przekąsek jest tłusta, niezdrowa i mocno kaloryczna. Dobrą alternatywą mogą być zdrowe przekąski przygotowane w domu. Poniżej prezentujemy 5 prostych przepisów.
Zdrowe przekąski
Marchewkowe chipsy
To świetny zamiennik zwykłych chipsów ziemniaczanych ze sklepu.
Składniki:
- 4 średniej wielkości marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ulubione przyprawy
Przygotowanie:
- Marchewki umyj, pokrój w cienkie plasterki.
- Oliwę z oliwek wymieszaj z przyprawami, a następnie zanurz w niej plasterki marchwi.
- Rozłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piecz około 1 h, w temperaturze 160 stopni do momentu, aż marchewka zrobi się chrupiąca.
Pralinki daktylowe
To propozycja dla wszystkich miłośników słodyczy.
Składniki:
- 100 g daktyli (wcześniej namoczonych)
- 100 g orzechów laskowych
- 5 łyżek masła orzechowego
Przygotowanie:
- Zmiel orzechy (silnym blenderem lub mikserem).
- Do zmielonych orzechów dodaj daktyle i masło orzechowe.
- Całość zblenduj, a następnie uformuj kulki.
- Pralinki wstaw do lodówki, podawaj schłodzone.
Warzywne paluszki z lekkim sosem
Jest to opcja niezwykle lekka, mało kaloryczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Do ich wykonania będziesz potrzebować ulubionych warzyw. Świetnie sprawdzą się marchewka, ogórek, papryka, cukinia. Warzywa wystarczy pokroić w słupki, a następnie wykonać sosy:
- Sos pomidorowy. Wymieszaj 150 ml przecieru pomidorowego typu possata z przyprawami: solą, pieprzem, oregano, bazylią.
- Sos chrzanowy. Wymieszaj jedno opakowanie jogurtu naturalnego z dwiema łyżeczkami chrzanu. Dodaj sól i pieprz.
- Sos czosnkowy. Wymieszaj jedno opakowanie jogurtu naturalnego z przyprawami (zioła prowansalskie, sól). Wyciśnij ząbek czosnku i następnie dodaj go do sosu.
Domowe lody
Zdrowe przekąski to także domowe lody. Jeśli tylko masz dobry blender, domowe lody możesz przygotować w ciągu kilku chwil. Podstawą takiego deseru mogą być zarówno mrożone, jak i surowe owoce. W tej pierwszej wersji wystarczy zblendować dowolne mrożone owoce. Takie lody przybierają przyjemną, kremową konsystencję, w dodatku są od razu gotowe do spożycia. W drugiej wersji przygotowaną masę trzeba jeszcze zamrozić. Oto przykładowe przepisy domowych lodów:
Lody orzechowe: 1 banan zmiksuj z 1 łyżką masła orzechowego. Miłośnicy słodkości mogą dodać odrobinę syropy dyktalowego. Całość należy zblendować, a następnie zamrozić w pojemniczkach do lodów z patyczkami.
Lody bananowo-truskawkowe: Zmiksuj banana z garścią truskawek. Przełóż do pojemniczków do lodów i zamroź. Truskawki można oczywiście zamienić na inne świeże owoce, np. poziomki, jagody, borówki.
Lody bananowo-czekoladowe: Zblenduj jednego banana z jedną łyżeczką kakao i odrobiną syropu daktylowego. Zmiksowaną masę przełóż do form do lodów, a następnie zamroź.
Prażone orzechy nerkowca
Orzechy nerkowca mają delikatny, słodkawy smak. Same w sobie są smaczną i zdrową przekąską, jednak ich smak i aromat można jeszcze bardziej urozmaicić. Jak? Poprzez prażenie w piekarniku. Przepis jest bardzo prosty. Orzechy rozłóż na papierze do pieczenia. Wstaw je do nagrzanego piekarnika (200 stopni C). Podprażaj przez około 15 minut, do momentu aż zrobią się delikatnie brązowe.