Masz czasem ochotę na coś chrupiącego, a nie chcesz sięgać po niezdrowe chipsy lub paluszki? Spróbuj pieczonej ciecierzycy. Jej wykonanie jest banalnie proste, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Pieczona ciecierzyca – przepis
Składniki
- 1 puszka ciecierzycy konserwowej lub 1 szklanka gotowanej
- 3 łyżki oliwy
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- inne ulubione przyprawy
Przygotowanie
Jeśli będziesz korzystać z soczewicy gotowanej, pamiętaj, aby wcześniej ją namoczyć w zimnej wodzie przez minimum dwanaście godzin. Jeśli będziesz korzystać z soczewicy konserwowej, opłucz ją najpierw na sitku w strumieniu zimnej wody, a następnie pozostaw na ręczniku papierowym do osuszenia.
- W osobnej misce wymieszaj olej z przyprawami.
- Ciecierzycę przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z przyprawami i olejem.
- Ziarna przełóż na blaszkę i piecz około 30-35 minut w 180 stopniach.
Przekąska jest najlepsza na ciepło, lecz po wystygnięciu nie traci na chrupkości.
Wskazówki
Pieczona ciecierzyca świetnie smakuje z różnymi przyprawami. Słodka papryka jest swego rodzaju bazą wyjściową, lecz jeśli masz ochotę, możesz dodać paprykę ostrą lub inne ulubione przyprawy. Ciecierzyca zachwyca smakiem również w wersji słodkiej – z miodem i cynamonem.
Właściwości ciecierzycy
Ciecierzyca uchodzi za bardzo zdrową, ponieważ zawiera dużo witamin, minerałów, białka, błonnika i innych związków. To właśnie z tej rośliny powstają dwa znane dania kuchni arabskiej – falafel i hummus. Dietetycy zachęcają, aby dodać ciecierzycę to swojej diety. Oto kilka jej cennych właściwości:
- Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, który jest szczególnie cenny dla kobiet w ciąży.
- Jest dobrym źródłem witaminy K1, odpowiadającej za krzepliwość krwi i regulującej gospodarkę wapniową.
- Działa korzystnie na układ krwionośny, reguluje proces krzepnięcia krwi, normalizuje ciśnienie krwi.
- Ciecierzyca to znakomite źródło białka – w 100 gramach ugotowanej ciecierzycy znajdziemy aż 8,8 g białka.
- Wspomaga pracę układu pokarmowego.
- Zawiera wiele witamin i minerałów, między innymi sód, magnez, fosfor, potas, cynk, mangan, miedź, żelazo, witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B.