Organizm ludzki jest zakwaszony, jeśli na skutek nieprawidłowej diety zostanie zaburzona równowaga kwasowo-zasadowa. Zwykle dzieje się tak z powodu nieprawidłowego odżywiania się.
Najłatwiej samodzielnie sprawdzić, czy nie doszło do zakwaszenia naszego organizmu, przeprowadzając pomiar pH moczu. W tym celu należy zakupić paski do pomiaru pH (stopnia kwasowości lub zasadowości substancji). Można je kupić w większości aptek oraz sklepów medycznych.
Jak sprawdzić poziom zakwaszenia?
Badanie trzeba przeprowadzić pięć razy – każde o innej porze dnia. Pierwszy pomiar powinien zostać wykonany zaraz po przebudzeniu, kolejne co kilka godzin.
Wyniki pomiarów zapisujemy, a następnie sporządzamy na ich podstawie wykres. Jeśli wykonany szkic przybiera kształt prostej lub tylko delikatnie unosi się ku górze, to oznacza, że nasz organizm jest zakwaszony. pH organizmu zmienia się w zależności od pokarmów, które zjadamy, dlatego badanie warto powtórzyć kilkakrotnie.
Warto zadać sobie trud i przeprowadzić pomiar pH moczu, ponieważ tylko na tej podstawie możemy samodzielnie zdiagnozować zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej.
Nasze złe samopoczucie prawie zawsze jest spowodowane nadmiernym zakwaszeniem, dlatego, jeżeli badanie moczu wykaże zakwaszenie organizmu, powinniśmy jak najszybciej zadbać o zmianę sposobu odżywiania.
Czy wiesz, co oznacza wskaźnik PRAL?
W przygotowywaniu posiłków prawidłowo zbilansowanych pod względem oceny średniego potencjału zakwaszającego, pomogą nam tabele produktów żywnościowych z informacją o wskaźniku PRAL. Wskaźnik ten informuje o wpływie żywności na potencjalną zdolność obciążenia kwasem nerek.
Na podstawie badań ustalono, że optymalny PRAL codziennej diety powinien zawierać się w przedziale 60-10mEq. Ujemny wskaźnik PRAL świadczy o tym, że jedzenie danego produktu nie zakwasza naszego organizmu.
Aby prawidłowo ustalić skład posiłku, powinniśmy korzystać z wykazów produktów spożywczych z podanym wskaźnikiem PRAL. Pomocne są także tabele żywności zasadowej – jedną z nich, możesz pobrać na naszej stronie.
Ważna uwaga: jedzenie o smaku kwaśnym nie zawsze ma właściwości zakwaszające.
Tabela najpopularniejszych produktów spożywczych ze wskaźnikiem PRAL
Żywność o ujemnym wskaźniku PRAL | Żywność o dodatnim wskaźniku PRAL (zakwaszająca) |
Marchew -4,9 | Makaron- w zależności od rodzaju 6,4 do 7,3 |
Kalafior -4,0 | Mięso od 7,8 do 9,0
ryby 6,0 do 6,9 |
Seler -5,2 | Wędlina od 6,7-11,6 |
Ziemniaki -4,0 | Pieczywo od 1,8 do 4,2 |
Buraki -5,4 | Mąka od 4,4 do 8,2 |
Orzechy laskowe -2,8 | Orzechy:
ziemne 8,3 włoskie 6,8 pistacje 8,5 migdały 2,3 |
Soja -3,4 | Soczewica 3,5 |
Fasola biała -23,3 | Groch 1,2 |
Szpinak -14,0 | |
Pomidory -3,1 | |
Cukinia -4,6 | |
Brukselka -4,5 | |
Jarmuż -7,8 | |
Rukola 7,5 | |
Kapusta kiszona -3,0 | |
Koper -7,9 | |
Natka pietruszki -12,0 | |
Banany -5,5 | |
Morele -4,8 | |
Jabłka -2,2 | |
Suszone daktyle -13,7 | |
Suszone śliwki -13,4 | |
Rodzynki -21,0 | |
Suszone figi -18,1 | |
Awokado -8,2 | |
Winogrona -3,9 | |
Truskawki -2,2 | |
Gruszki -2,9 | |
Maliny -2,4 |
Aby posiłek nie miał właściwości zakwaszających, należy do jego przygotowania wykorzystać produkty wzajemnie równoważące ujemny i dodatni wskaźnik PRAL, ale korzystniej jest, jeśli bilans będzie ujemny.