Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
promocja zdrowia

Jedno proste badanie, które pokaże Ci, czy masz zakwaszony organizm

10 października 2016
Jedno proste badanie, które pokaże Ci, czy masz zakwaszony organizm
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Organizm ludzki jest zakwaszony, jeśli na skutek nieprawidłowej diety zostanie zaburzona równowaga kwasowo-zasadowa. Zwykle dzieje się tak z powodu nieprawidłowego odżywiania się.

Najłatwiej samodzielnie sprawdzić, czy nie doszło do zakwaszenia naszego organizmu, przeprowadzając pomiar pH moczu. W tym celu należy zakupić paski do pomiaru pH (stopnia kwasowości lub zasadowości substancji). Można je kupić w większości aptek oraz sklepów medycznych.

Jak sprawdzić poziom zakwaszenia?

Badanie trzeba przeprowadzić pięć razy – każde o innej porze dnia. Pierwszy pomiar powinien zostać wykonany zaraz po przebudzeniu, kolejne co kilka godzin.

Wyniki pomiarów zapisujemy, a następnie sporządzamy na ich podstawie wykres. Jeśli wykonany szkic przybiera kształt prostej lub tylko delikatnie unosi się ku górze, to oznacza, że nasz organizm jest zakwaszony. pH organizmu zmienia się w zależności od pokarmów, które zjadamy, dlatego badanie warto powtórzyć kilkakrotnie.

Warto zadać sobie trud i przeprowadzić pomiar pH moczu, ponieważ tylko na tej podstawie możemy samodzielnie zdiagnozować zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej.

Nasze złe samopoczucie prawie zawsze jest spowodowane nadmiernym zakwaszeniem, dlatego, jeżeli badanie moczu wykaże zakwaszenie organizmu, powinniśmy jak najszybciej zadbać o zmianę sposobu odżywiania.

Czy wiesz, co oznacza wskaźnik PRAL?

W przygotowywaniu posiłków prawidłowo zbilansowanych pod względem oceny średniego potencjału zakwaszającego, pomogą nam tabele produktów żywnościowych z informacją o wskaźniku PRAL. Wskaźnik ten informuje o wpływie żywności na potencjalną zdolność obciążenia kwasem nerek.

Na podstawie badań ustalono, że optymalny PRAL codziennej diety powinien zawierać się w przedziale 60-10mEq. Ujemny wskaźnik PRAL świadczy o tym, że jedzenie danego produktu nie zakwasza naszego organizmu.

Aby prawidłowo ustalić skład posiłku, powinniśmy korzystać z wykazów produktów spożywczych z podanym wskaźnikiem PRAL. Pomocne są także tabele żywności zasadowej – jedną z nich, możesz pobrać na naszej stronie.

Ważna uwaga: jedzenie o smaku kwaśnym nie zawsze ma właściwości zakwaszające.

Tabela najpopularniejszych produktów spożywczych ze wskaźnikiem PRAL

Żywność o ujemnym wskaźniku PRAL Żywność o dodatnim wskaźniku PRAL (zakwaszająca)
Marchew -4,9 Makaron- w zależności od rodzaju 6,4 do 7,3
Kalafior -4,0 Mięso od 7,8 do 9,0

ryby 6,0 do 6,9

Seler -5,2 Wędlina od 6,7-11,6
Ziemniaki -4,0 Pieczywo od 1,8 do 4,2
Buraki -5,4 Mąka od 4,4 do 8,2
Orzechy laskowe -2,8 Orzechy:

ziemne 8,3

włoskie 6,8

pistacje 8,5

migdały 2,3

Soja -3,4 Soczewica 3,5
Fasola biała -23,3 Groch 1,2
Szpinak -14,0
Pomidory -3,1
Cukinia -4,6
Brukselka -4,5
Jarmuż -7,8
Rukola 7,5
Kapusta kiszona -3,0
Koper -7,9
Natka pietruszki -12,0
Banany -5,5
Morele -4,8
Jabłka -2,2
Suszone daktyle -13,7
Suszone śliwki -13,4
Rodzynki -21,0
Suszone figi -18,1
Awokado -8,2
Winogrona -3,9
Truskawki -2,2
Gruszki -2,9
Maliny -2,4

Aby posiłek nie miał właściwości zakwaszających, należy do jego przygotowania wykorzystać produkty wzajemnie równoważące ujemny i dodatni wskaźnik PRAL, ale korzystniej jest, jeśli bilans będzie ujemny.

badanie moczujak odkwasić organizmzakwaszenie organizmu

Related Posts

Choroby wywołane zakwaszeniem: wrzody dwunastnicy i żołądka, wyczerpanie, wypadanie włosów

Choroby wywołane zakwaszeniem: wrzody dwunastnicy i żołądka, wyczerpanie, wypadanie włosów

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Zaburzenie równowagi pH może objawiać się na najróżniejsze sposoby. Przewlekłe zakwaszenie przyczynia się do pojawienia się licznych chorób i dolegliwości, m.in. choroby wrzodowej, wyczerpania, wypadania włosów. Wrzody dwunastnicy i żołądka Choroba […]

Choroby wywołane zakwaszeniem: przejściowy zanik słuchu, rak, uszkodzenia krążków międzykręgowych

Choroby wywołane zakwaszeniem: przejściowy zanik słuchu, rak, uszkodzenia krążków międzykręgowych

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Przejściowy zanik słuchu, rak, uszkodzenia krążków międzykręgowych to kolejne przypadłości, do których przyczynia się zakwaszeniem organizmu. Przejściowy zanik słuchu Coraz więcej ludzi cierpi na przejściową głuchotę, czyli nagłą utratę słuchu w […]

Zakwaszenie organizmu – podstawowe informacje

Zakwaszenie organizmu – podstawowe informacje

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Czym jest zakwaszenie organizmu? Jakie daje objawy? Jakie choroby wywołuje brak równowagi pH? Oto podstawowe informacje o zakwaszeniu organizmu. Czym jest zakwaszenie organizmu? Organizm każdego dnia produkuje tzw. odpady kwasowe (cholesterol, […]


Zakwaszony organizm gromadzi tłuszcz – zwalcz go!
Wady i zalety restrykcyjnej diety

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij