Awokado – masło bogów (część 1)

Dbając o swoje zdrowie, zyskujemy nie tylko dobre samopoczucie, ale także mamy wpływ na długość swojego życia. Dr Robert O. Young, specjalista w dziedzinie żywienia zwraca uwagę na to, jak ważne jest pH organizmu. Ma ono wpływ nie tylko na samopoczucie, ale także na wydolność i kondycję organizmu. Dziś prezentujemy kolejny dobroczynny składnik, który powinien często gościć w naszym jadłospisie. Na pewno już nie raz o nim słyszałeś. Poznaj, jakie dobroczynne właściwości kryje w sobie awokado.

Dlaczego awokado jest tak korzystne dla zdrowia?
Awokado jest bogate w substancje odżywcze, witaminy A, B, C, E, H, K i kwas foliowy. Zawiera również minerały neutralizujące nadmiar kwasowości takie jak: magnez, miedź, żelazo, wapń, potas i wiele innych pierwiastków śladowych.

Awokado dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów (aż 18 aminokwasów, w tym tłuszczowych omega-3 i omega-6). Zawierają one również więcej białka od mleka krowiego.
Zawartość wody w naszych awokado mieści się w zakresie od 70 do 80 procent. Tak duża zawartość wody sprawia, że ​​te awokado przyczynia się do wewnętrznego nawilżania i oraz dostarcza niezbędnej, a zarazem zdrowej energii dla organizmu.

Zamiast produktów na bazie cukru, który powoduje podwyższenie poziomu kwasowości, awokado nie dość, że nawilża i odżywia organizm, to jeszcze obniża poziom pH.

Awokado – energetyczna bomba

Jest przy tym, lekkostrawne i stanowi bogate źródło tłuszczów oraz białek, których tak bardzo potrzebuje Twój organizm. Warto wiedzieć, że nienasycone kwasy tłuszczowe, jakich dostarczają te owoce, są doskonałym źródłem łatwo przetwarzalnej energii. Dzięki temu dostarczają niezbędnej siły nie przyczyniając się do wzrostu masy ciała. Pozostałe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do budowy komórek Twojego ciała. Pomyśl tylko, jedząc awokado nie tylko dbasz o swoje zdrowie ale również o sylwetkę!

W kolejnym artykule poznasz inne dobrodziejstwa, płynące ze spożywania tych wspaniałych owoców.

You may also like...