Zupa marchewkowa to znakomita propozycja do jesiennego menu. Warzywny skład dania alkalizuje organizm, a zastosowane przyprawy go rozgrzewają. Zmieniając nieznacznie skład przypraw, zupa staje się daniem pasującym do każdej pory roku.
Zupa marchewkowa – przepis
Składniki:
- marchew 500 g
- czerwona soczewica 100 g
- kasza gryczana 120 g
- seler 40 g
- korzeń pietruszki 40 g
- 1 gruszka
- jedna mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy do rosołu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego w ziarnach
- jedna łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta cynamonu
- szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie:
- Marchew umyj, pokrój i upiecz w temperaturze 190 stopni C aż będzie miękka.
- W garnku na jednej łyżeczce oliwy podsmaż seler, pietruszkę, marchew (100 g), cebulę, ząbek czosnku, łyżeczkę kminku rzymskiego w ziarnach.
- Dodaj 1 litr wody i czerwoną soczewicę.
- Dodaj gruszkę i przyprawy (przyprawę do rosołu, kmin rzymski mielony, słodką paprykę, sól, cynamon, pieprz cayenne).
- Całość gotuj, aż warzywa będą miękkie (około 20 minut), następnie dodaj upieczone marchewki.
- Zblenduj według upodobań – delikatnie lub na gładko.
- Podawaj z ugotowaną kaszą gryczaną. Posyp każdą porcję szczyptą czarnuszki.
Smacznego 🙂
Właściwości marchewki
Pisząc o marchewce, przede wszystkim warto podkreślić, że jest jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Jest zarazem jednym z najlepszych warzyw odkwaszających organizm i prawdziwym bogactwem składników odżywczych. Oto niektóre jej właściwości:
- Dzięki temu, że zawiera bardzo dużo witaminy A, jest jedną z najlepszych roślin, które wpływają korzystnie na zdrowie oczu.
- Marchewka zawiera substancje antyrakowe, takie jak beta-karoten, dlatego powinna być naszym stałym elementem diety. Poznaj także inne warzywa antyrakowe >>.
- Świeży sok z marchwi zawiera specyficzne związki siarkowe, dzięki którym można poprawić pracę jelit.
- Marchewka zawiera także antyoksydanty, które spowalniają proces starzenia się komórek.
- Niektóre związki zawarte w tym warzywie, np. beta-karoten, wzmacniają układ odpornościowy.
- Marchewka odgrywa ważną rolę w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, ponieważ przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu.
Przepis pochodzi z ebooka portalu Salaterka.pl