Zasadowy styl życia i odpowiednia dieta to skuteczny sposób na zapobieganie wielu chorobom. Rekomendowane jest spożywanie 5 razy dziennie owoców lub warzyw oraz jedzenie odpowiedniej ilości zasadowego pożywienia każdego dnia. Najnowsze badania wykazują, że zioła i przyprawy mogą równie skutecznie pomagać w utrzymaniu zdrowia i dobrej kondycji przez długie lata.
Przygotuj miejsce w swojej diecie na dobroczynne składniki, które pomogą Ci uchronić się przed rakiem. Dlaczego? Ponieważ działania prewencyjne są mniej czasochłonne, a skuteczniejsze, niż późniejsze starania w walce z nowotworem.
Czym przyprawiać, żeby nie chorować?
- Czosnek — osoby, które jedzą czosnek, znacznie rzadziej chorują. Spożywanie nawet jednego ząbka czosnku dziennie może nas uchronić od nowotworów układu pokarmowego. Dzieje się tak dlatego, że substancje zawarte w czosnku blokują pracę rakotwórczych substancji w naszym organizmie.
- Pieprz cayenne – ta pikantna przyprawa jest kojarzona głównie ze względu na intensywny smaki i nie cieszy się zbyt dużą popularnością w Polsce. Jest jednak bardzo silnym antyoksydantem i rozszerza naczynia krwionośne. Pieprz cayenne wykazuje silne działanie alkalizujące na organizm człowieka. Spożywając go regularnie, możemy neutralizować szkodliwe, potencjalnie rakotwórcze kwasy w naszym organizmie.
- Ostropest plamisty – jest niezwykle cenną przyprawą, jeśli chodzi o zdrowie naszej wątroby oraz zapobieganie nowotworom. Nasiona tej rośliny są silnym antyoksydantem, a zawarte w niej „mleczko” substancją silnie alkalizującą, chroniącą komórki ciała przez deformacjami, powstawaniem cyst i stanami nowotworowymi.
- Kurkuma – ta przyprawa wywodzi się z Indii i swój kolor zawdzięcza substancji o nazwie kurkumin, która może zapobiegać wystąpieniu nowotworu. Istnieją również dowody na cofanie wczesnych zmian nowotworowych. Kurkumę można kupić w większości supermarketów i używać do wielu różnych przepisów.
- Złocień maruna – badania wykazały, że substancje zawarte w tej roślinie lepiej radzą sobie z zabijaniem komórek nowotworych, niż aktualnie stosowane w tym celu medykamenty.
- Senguinaria (krwiowiec kanadyjski) – wykazuje wysoką skuteczność w leczeniu nowotworów skóry.
- Pszenica zielona – regularne picie nawet jednego małego kieliszka koktajlu z młodej, zielonej pszenicy dziennie, pozwala na osiągnięcie spektakularnych efektów alkalizujących. Młode roślinki są bogate w mikroelementy, sole mineralne, pomagają ciału w szybszej regeneracji, doskonale nawadniają i zapobiegają „psuciu” się komórek ciała.
- Ruszczyk kolczasty (myszopłoch) – zaleca się używanie go w przypadku występowania problemów z krążeniem, kiedy występują żylaki, uczucie ciężkich nóg, hemoroidy, pękające naczynka (tzw. pajączki), alergie itp. Wykazuje poza tym także działanie alkalizujące i zwalczające komórki nowotworowe.
- Szczaw polny – może być używany przez osoby chorujące na raka, które cierpią z powodu przyjmowania leków. Regularnie stosowany wspomaga odbudowę zniszczeń, jakie poczynił w organizmie nowotwór.
- Traganek – wspomaga pracę układu odpornościowego, a także wspiera organizm w walce z nowotworem. Badania wykazały, że nawet dwukrotnie wydłużał czas życia osób, które już zachorowały.