Zielone warzywa są znane ze swoich właściwości oczyszczających. Są dobrym źródłem witamin, minerałów i innych cennych substancji. Zawierają również chlorofil – związek niezbędny do wzrostu roślin, który znakomicie działa na człowieka, m.in. oczyszcza organizm z metali ciężkich, wspomaga pracę wątroby, jelit, nerek, łagodzi wrzody żołądka itp.
Zielone warzywa warto mieć codziennie w swojej diecie. Jednym z najprostszych sposobów na wkomponowanie ich do codziennego menu jest przygotowanie koktajli warzywnych. Poniżej przedstawiamy propozycję zielonych warzyw, które warto regularnie dodawać do koktajli i smoothie.
Zielone warzywa do koktajli
- Sałata masłowa. To prawdziwa skarbnica składników odżywczych! Znajdziesz w niej między innymi witaminy z grupy B, witaminę A, C, E, K, mnóstwo minerałów, antyoksydantów. Ta sałatka jest niskokaloryczna, lekkostrawna, nie podrażnia żołądka. I co najważniejsze, sałata masłowa wspomaga odkwaszanie organizmu.
- Jarmuż. Jest to warzywo o bardzo wysokiej gęstości odżywczej.
Oznacza to, że na jedną kalorię przypada mnóstwo składników odżywczych, dzięki czemu jarmuż możemy z powodzeniem określić jednym z najzdrowszych warzyw. - Szpinak. Jeszcze niedawno szpinak kojarzył się z nieapetyczną rozgotowaną papką. Całe szczęście dzięki modzie na zdrowe odżywianie to się zmieniło. To niepozorne warzywo jest bogatym źródłem witaminy K, E, kwasu foliowego i witaminy C oraz fitoskładników.
- Awokado. To jeden z najbardziej lubianych owoców świata. Znajdziemy w nim ponad 25 cennych składników odżywczych, tzw. „dobre tłuszcze” oraz fitozwiązki, które m.in. wzmacniają układ odpornościowy.
- Rukola. To kolejne warzywo, obok którego trudno przejść obojętnie. Co robi rukola? Bardzo wiele. To warzywko poprawia odporność, oczyszcza organizm, dba o wzrok, ma działanie antynowotworowe, dlatego powinno na stałe zagościć w naszym jadłospisie.
- Natka pietruszki. To następne niepozorne i bardzo cenne warzywo, co więcej jest łatwo dostępne i bardzo tanie. Natka pietruszki to doskonałe źródło witaminy C, a także żelaza (co czyni ją naturalnym specyfikiem na anemię), czy też magnezu. Co więcej świetnie wpływa na stan skóry, zwiększa odporność, odświeża oddech, chroni przed niektórymi rodzajami nowotworów.
- Bazylia. Ma dobroczynny wpływ przede wszystkim na układ nerwowy i pokarmowy, ale także ma lekkie działanie antydepresyjne.