Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
dieta

Zielone warzywa w zimowym menu

15 stycznia 2021
Zielone warzywa w zimowym menu
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Zima to pora roku, podczas której zdrowa dieta bywa wystawiana na próbę. W sklepach jest nieco mniej świeżych warzyw i owoców, a te które są zwykle nie smakują tak dobrze, jak w trakcie sezonu. Niemniej warzywa, zwłaszcza zielone, warto jeść przez cały rok, także zimą. Oto kilka pomysłów co może się znaleźć w takim zielonym, zimowym menu.

Kiełki na zimę i nie tylko

To jest bajecznie proste rozwiązanie. Kiełki szybko rosną, są tanie i dostępne przez cały rok. Ponadto są lekkostrawne, niskokaloryczne i dostarczają organizmowi mnóstwo cennych składników, m.in. witamin, minerałów, enzymów. To sprawia, że mają wiele cennych właściwości, np.: oczyszczają i odkwaszają organizm, wzmacniają go, poprawiają stan włosów, skóry i paznokci, obniżają poziom “złego” cholesterolu, a także chronią przed niektórymi rodzajami nowotworów.

Kiełki to nic innego jak rośliny będące we wczesnej fazie wzrostu. Na tym etapie rośliny cechują się większym stężeniem składników odżywczych, w dodatku są one “umieszczone” w tak małych roślinkach! Oto kilka przykładów rodzajów kiełków, które bez problemu można wyhodować w domu:

  • Kiełki rzeżuchy. Są one wysiewane głównie przed Wielkanocą, jako ozdoba, choć oczywiście warto je mieć przez cały rok. Mają ostry, wyrazisty smak, który odnajdzie się w sałatkach, kanapkach i innych daniach. Są bogate m.in. w witaminy C, PP, P, B, związki potasu, magnezu, wapnia, siarki oraz mikroelementy. Kiełki te poprawiają stan włosów, skóry i paznokci, wzmacniają organizm.
  • Kiełki brokuła. Podobnie jak w brokule, tak i w kiełkach brokuła znajdziemy substancję o silnym działaniu antynowotworowym – sulforafan. Według niektórych źródeł w skromnych kiełkach może być jej aż 20 razy więcej niż w dojrzałym brokule i jeszcze więcej niż w dojrzałym ugotowanym brokule (obróbka termiczna zmniejsza zawartość cennych składników).
  • Kiełki rzodkiewki. Miłośnicy rzodkiewki powinni koniecznie spróbować jej kiełków. Mają one równie ostry i wyrazisty smak, co sama rzodkiewka, ponadto znajdziemy w nich dużo witaminy C. Kiełki rzodkiewki to znakomita opcja dla osób, które tęsknią za świeżymi, wiosennymi rzodkiewkami.
  • Kiełki fasoli mung. Znajdziemy w nich wiele cennych składników, m.in.: mikroelementów, łatwo przyswajalnego białka, enzymów, witamin A, B, PP, C, E, H, K. Mają delikatnie kwaśny smak, są grube, soczyste i chrupiące. Po prostu pycha!

Więcej propozycji kiełków znajdziesz w artykule Kiełki – znakomite źródło witamin w okresie zimowym

Inne warzywa

Kiełki bez wątpienia mają moc. Jednak to jeszcze nie wszystkie zielone zimowe pyszności. Kolejnym przykładem jest roszponka, czyli warzywo, które przypomina sałatę, lecz jest ją mniejszą wersją. Roszponki w okresie jesienno-zimowym jest pod dostatkiem, z czego warto korzystać ze względu na jej neutralny smak i cenne właściwości (m.in. odkwaszanie organizmu, wspomaganie pracy układu pokarmowego, obecność związków antynowotworowych). Ponadto wśród innych zielonych sezonowych warzyw w okresie zimowym są: kapusta, jarmuż, kalarepa, endywia, por, a z kawałka pietruszki można wyhodować na domowym parapecie natkę pietruszki. Natomiast osobom, którym zależy na warzywnym “zastrzyku energii” warto też polecić dobrej jakości suplement diety Alkaline 16 Greens >>, czyli sproszkowanie warzywa.

kiełkiroszponkazielone warzywa

Related Posts

Alkaliczne dodatki do diety zasadowej

Alkaliczne dodatki do diety zasadowej

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Dieta alkaliczna to świetny sposób na “wewnętrzne porządki” w organizmie i jego wzmocnienie. Bazuje ona na warzywach, zwłaszcza zielonych, i ziarnach. Jednocześnie zaleca ograniczenie mięsa i produktów przetworzonych. Posiłki przyrządzone z […]

Roszponka na wiosenne przesilenie

Roszponka na wiosenne przesilenie

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Koniec zimy i początek wiosny to okres, kiedy wielu z nas czuje ogólne zmęczenie i szereg innych nietypowych dolegliwości. Jeśli te objawy dotknęły również ciebie – nie przejmuj się. To tylko […]

Zielone warzywa do oczyszczających koktajli

Zielone warzywa do oczyszczających koktajli

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Zielone warzywa są znane ze swoich właściwości oczyszczających. Są dobrym źródłem witamin, minerałów i innych cennych substancji. Zawierają również chlorofil – związek niezbędny do wzrostu roślin, który znakomicie działa na człowieka, […]


Rośliny doniczkowe, które oczyszczają powietrze z toksyn
Jak zimą dodać sobie energii?

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Lin-Art.pl