Zima to pora roku, podczas której zdrowa dieta bywa wystawiana na próbę. W sklepach jest nieco mniej świeżych warzyw i owoców, a te które są zwykle nie smakują tak dobrze, jak w trakcie sezonu. Niemniej warzywa, zwłaszcza zielone, warto jeść przez cały rok, także zimą. Oto kilka pomysłów co może się znaleźć w takim zielonym, zimowym menu.
Kiełki na zimę i nie tylko
To jest bajecznie proste rozwiązanie. Kiełki szybko rosną, są tanie i dostępne przez cały rok. Ponadto są lekkostrawne, niskokaloryczne i dostarczają organizmowi mnóstwo cennych składników, m.in. witamin, minerałów, enzymów. To sprawia, że mają wiele cennych właściwości, np.: oczyszczają i odkwaszają organizm, wzmacniają go, poprawiają stan włosów, skóry i paznokci, obniżają poziom „złego” cholesterolu, a także chronią przed niektórymi rodzajami nowotworów.
Kiełki to nic innego jak rośliny będące we wczesnej fazie wzrostu. Na tym etapie rośliny cechują się większym stężeniem składników odżywczych, w dodatku są one „umieszczone” w tak małych roślinkach! Oto kilka przykładów rodzajów kiełków, które bez problemu można wyhodować w domu:
- Kiełki rzeżuchy. Są one wysiewane głównie przed Wielkanocą, jako ozdoba, choć oczywiście warto je mieć przez cały rok. Mają ostry, wyrazisty smak, który odnajdzie się w sałatkach, kanapkach i innych daniach. Są bogate m.in. w witaminy C, PP, P, B, związki potasu, magnezu, wapnia, siarki oraz mikroelementy. Kiełki te poprawiają stan włosów, skóry i paznokci, wzmacniają organizm.
- Kiełki brokuła. Podobnie jak w brokule, tak i w kiełkach brokuła znajdziemy substancję o silnym działaniu antynowotworowym – sulforafan. Według niektórych źródeł w skromnych kiełkach może być jej aż 20 razy więcej niż w dojrzałym brokule i jeszcze więcej niż w dojrzałym ugotowanym brokule (obróbka termiczna zmniejsza zawartość cennych składników).
- Kiełki rzodkiewki. Miłośnicy rzodkiewki powinni koniecznie spróbować jej kiełków. Mają one równie ostry i wyrazisty smak, co sama rzodkiewka, ponadto znajdziemy w nich dużo witaminy C. Kiełki rzodkiewki to znakomita opcja dla osób, które tęsknią za świeżymi, wiosennymi rzodkiewkami.
- Kiełki fasoli mung. Znajdziemy w nich wiele cennych składników, m.in.: mikroelementów, łatwo przyswajalnego białka, enzymów, witamin A, B, PP, C, E, H, K. Mają delikatnie kwaśny smak, są grube, soczyste i chrupiące. Po prostu pycha!
Więcej propozycji kiełków znajdziesz w artykule Kiełki – znakomite źródło witamin w okresie zimowym
![](https://cudph.pl/wp-content/uploads/2020/03/roszponka.jpg)
Inne warzywa
Kiełki bez wątpienia mają moc. Jednak to jeszcze nie wszystkie zielone zimowe pyszności. Kolejnym przykładem jest roszponka, czyli warzywo, które przypomina sałatę, lecz jest ją mniejszą wersją. Roszponki w okresie jesienno-zimowym jest pod dostatkiem, z czego warto korzystać ze względu na jej neutralny smak i cenne właściwości (m.in. odkwaszanie organizmu, wspomaganie pracy układu pokarmowego, obecność związków antynowotworowych). Ponadto wśród innych zielonych sezonowych warzyw w okresie zimowym są: kapusta, jarmuż, kalarepa, endywia, por, a z kawałka pietruszki można wyhodować na domowym parapecie natkę pietruszki. Natomiast osobom, którym zależy na warzywnym „zastrzyku energii” warto też polecić dobrej jakości suplement diety Alkaline 16 Greens >>, czyli sproszkowanie warzywa.