Czego jeszcze nie wiesz o brokułach?
Na pewno jadłeś je nie raz. W zupie, sałatce albo z wody, jako samodzielny, lekki posiłek. Są smaczne i zdrowe, pełne witamin, minerałów oraz wartościowych składników odżywczych. Walory smakowe są ważne, jednak pokochasz je jeszcze bardziej, gdy poznasz, jakie walory zdrowotne niesie ze sobą ich spożywanie.
Jak brokuły wspierają moje zdrowie?
Jak każde warzywo, brokuły są niskokaloryczne, pożywne, zawierają niezbędne składniki odżywcze. Wspierają także Twój organizm, gdy zmaga się z różnymi dolegliwościami. Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców pokazały, że warzywa te (a dokładnie zawarte w nich flawonoidy) przyczyniają się do polepszenia kondycji układu krwionośnego, oraz zmniejsza podatność na choroby serca.
Ponadto udowodniono, że duża ilość wapnia, jakiej dostarczają brokuły, wspiera kości, wzmacnia je oraz chroni przed osteoporozą, która wśród osób starszych jest prawdziwą plagą. Sam wapń jednak to nie wszystko, w połączeniu z dużą ilością witaminy C, która również występuje w tych warzywach sprawia, że wzrasta gęstość kości oraz poprawia się ich odporność na uszkodzenia.
Warto wiedzieć, że dzięki brokułom, możesz także uniknąć zaćmy, a jeśli już u Ciebie wystąpiła, składniki zawarte w nich pomogą spowolnić jej rozwój. Dzięki występujących w tych warzywach luteinie i zeaksantynie w dużych, skoncentrowanych ilościach wspomagają komórki oka w prawidłowym działaniu.
O tym, że dzięki pokaźnej ilości witaminy C wzmocnisz swoją odporność, wiedziałeś na pewno. Ale czy zdawałeś sobie sprawę, jak ważne jest spożywanie tych warzyw przez wszystkie kobiety, które spodziewają się dziecka? Duża zawartość kwasu foliowego, zmniejsza ryzyko wystąpienia poważnych wad – w tym wady cewy nerwowej, która jest główną przyczyną niepełnosprawności u dzieci.
Jakie warzywa wybrać?
Kupując brokuły, zwróć uwagę na kilka ważnych spraw. Przede wszystkim musi być jędrne, dobrze wybarwione (mieć jednolity kolor), nieuszkodzone. Łodyga powinna być sprężysta bez jakichkolwiek plam. Po zakupie warto je trzymać w lodówce w otwartym woreczku foliowym. Myjemy dopiero przed ugotowaniem.
To idealny składnik diety zasadowej!