Zakwas buraczany kojarzy się najczęściej z wigilią Bożego Narodzenia – to dzięki niemu tradycyjny barszcz jest tak smaczny. Jednak okazuje się, że ma on na tyle cenne właściwości, że warto o nim pamiętać nie tylko raz w roku. Zobacz, jakie zalety skrywa w sobie zakwas buraczany.
Jakie właściwości ma zakwas buraczany?
Niepozorny buraczek ma w sobie wiele cennych składników odżywczych, które czynią z niego jedno z najbardziej wartościowych warzyw w polskiej kuchni. Buraki >> wzmacniają odporność, oczyszczają i odkwaszają organizm, pomagają przy niedokrwistości, działają antynowotworowo – a to zaledwie część ich właściwości.
Jednym z cenniejszych związków w buraku jest betanina, naturalny barwnik, dzięki któremu to warzywo zyskuje czerwono-bordową barwę. Betanina jest silnym antyutleniaczem, który spowalnia proces starzenia się i chroni nas przed różnymi chorobami, np. nowotworami lub chorobami układu krążenia.
Wszystkie właściwości buraka znajdziemy w zakwasie buraczanym. Zakwas powstaje w wyniku fermentacji, przez co zyskuje dobroczynne działanie kiszonek. I tak oto zakwas:
- Działa jak probiotyk, dlatego korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową. Można go polecić między innymi podczas kuracji antybiotykami.
- Kwas mlekowy zawarty w zakwasie ma też działanie antybakteryjne.
- Reguluje przemianę materii.
- Obniża poziom „złego” cholesterolu.
- Wspomaga leczenie anemii.
- Dodaje energii, przez co jest polecany w stanach przewlekłego zmęczenia, przy anemii, a także w sezonie jesienno-zimowym.
- Zwalcza zaparcia, jeśli jest pity na czczo.
![zakwas buraczany](https://cudph.pl/wp-content/uploads/2019/03/sok-z-buraków.jpg)
Przepis na zakwas
Zakwas buraczany działa jak znakomity suplement lub lek, tymczasem można go zrobić dosłownie za grosze. Do tego potrzebujemy zaledwie czterech składników – wody, soli, kromki razowego chleba lub soku z ogórków kiszonych i oczywiście buraków.
Składniki:
- 1 kg buraków (najlepiej z upraw ekologicznych)
- 1.5 litra przegotowanej, lecz schłodzonej wody
- 1.5 łyżki soli (najlepiej kamiennej, niejodowanej)
- 1 kromka chleba razowego lub pół szklanki soku z ogórków kiszonych
- opcjonalnie, dla wzbogacenia smaku: kilka ząbków czosnku, 3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu lub ziela angielskiego, 1 łyżeczka ziaren kopru
Przygotowanie:
- Buraki umyj, obierz ze skórki, pokrój na niewielkie kawałki.
- Cząstki buraka ułóż w dużym słoiku, przekładając je przyprawami – jeśli chcesz je dodać.
- Warzywa zalej chłodną wodą z dodatkiem soli tak, aby były całe zanurzone.
- Na wierzchu połóż kawałek chleba lub dodaj sok z ogórków kiszonych.
- Słoik przykryj gazą lub czystą, lnianą ściereczką. Odstaw go w ciepłe miejsce na 7 dni.
- Zakwas odcedź i przelej do mniejszych słoików lub butelek i trzymaj w lodówce.
Zakwas popijaj w zależności od potrzeb – nawet 1 szklankę dziennie.