Warzywa są podstawą w diecie odkwaszającej organizm. Robert Young, twórca diety alkalicznej, podkreśla, że w dobrze zbilansowanej diecie produkty alkalizujące powinny stanowić 80%, natomiast zakwaszające mogą stanowić zaledwie 20%. Do produktów alkalizujących zaliczamy głównie warzywa, niektóre owoce, zioła, ziarna, nasiona, orzechy i tłuszcze. Listę produktów polecanych pokazuje Tabela żywności zasadowej >>
Wśród warzyw są te, które działają na nas korzystnie oraz bardzo korzystnie. Poniżej znajdują się topowe warzywa w diecie odkwaszającej organizm. Zwróć uwagę na to, że prawie wszystkie pochodzą z naszej strefy klimatycznej, a wszystkie są łatwo dostępne w sklepach.
Warzywna lista przebojów
- BURAK ĆWIKŁOWY oprócz dużej ilości potasu, wapnia, fosforu i magnezu zawiera mikroelementy: krzem i żelazo oraz szczególnie dużo kwasu foliowego.
- CEBULA zawiera dużo witamin, potas, wapń, fosfor, jod, selen i hormonopodobną prostaglandynę A. Związki zawierające siarkę, takie jak allicyna, działają przeciwbakteryjnie, a olejki eteryczne wspomagają trawienie oraz pracę jelita, wątroby, trzustki i nerek.
- FASOLA, podobnie jak groch i soczewica, zawiera dużo potasu (zwłaszcza jej biała odmiana), sodu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, a ponadto ważne witaminy i optymalne połączenie węglowodanów z białkiem roślinnym i błonnikiem. Błonnik wspomaga oczyszczenie, odtłuszczenie i odtrucie organizmu, a także zdrowie jelit i trawienie.
- KOPER WŁOSKI (fenkuł) zawiera olejek eteryczny („oleum foeniculi”) i szczególną mieszankę minerałów (wapnia, potasu, fosforu i żelaza), witamin (prowitaminy A oraz witamin B1, B2, B12, C i E), cukru, skrobi i białka, które wiążą trucizny i tłuszcze w jelicie, działając odtruwająco i obniżając poziom cholesterolu we krwi. Fenkuł wzmacnia też układ odpornościowy.
- DYNIA dostarcza dużej ilości beta-karotenu, potasu, witamin Bi E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Duża ilość potasu działa odkwaszająco i moczopędnie. Powoduje usuwanie lekkich nagromadzeń wody z tkanek i wypłukiwanie trucizn.
- KAPUSTA BIAŁA dostarcza bardzo dużej ilości witaminy C i wapnia, a ponadto hamujących rozwój raka i chroniących komórki witamin A i E, dużo biotyny, makro- i mikroelementów oraz metabolitów wtórnych. Połączenie tych substancji czynnych regeneruje błonę śluzową jelit, odtruwa przewód pokarmowy i usuwa zaparcia.
- OGÓRKI zawierają dużo potasu, wapnia i żelaza, a także witamin C i B1, oraz prowitaminy A. Potas reguluje pracę nerek, wspomagając w ten sposób odkwaszanie organizmu. W 100 g ogórków znajdziemy zaledwie 8 kcal, więc są one jednym z „najchudszych” warzyw.
- POMIDORY zawierają przede wszystkim dużo beta-karotenu, czyli prowitaminy A, oraz potasu. Ponadto dużo witaminy C, magnezu i metabolitów wtórnych.
- SELER zawiera dużo witamin z grupy B, potasu i olejków eterycznych. Olejki te pomagają przy odkwaszaniu. Poza tym działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo na błonę śluzową jamy ustnej, żołądka i jelit.
- SZPARAGI odznaczają się wysoką zawartością witamin z grupy B i kwasu foliowego, a ponadto potasu, cynku i metabolitów wtórnych. Potas i kwas asparaginowy mają działanie odkwaszające. Cynku potrzebuje nasz najważniejszy zasadowy narząd – trzustka.
Warzywny koktajl odkwaszający organizm
Osoby, które chciałyby wprowadzić pozytywne zmiany w swojej diecie, a nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie lub nie mają pomysłu jak postawić pierwszy krok, mogą skorzystać z gotowego rozwiązania – warzywnego suplementu diety Alkaline 16 Greens >>
Głównym zadaniem suplementu jest dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych oraz pomoc w utrzymaniu równowagi pH.
W składzie Alkaline 16 Greens >> znajdziemy 16 różnych warzyw, ziół i innych roślin:
- jęczmień,
- awokado,
- brokuły,
- perz,
- kapusta,
- cytryna,
- ogórek,
- trawa cytrynowa,
- trawa pszeniczna,
- skrzyp polny,
- trawa owsiana,
- koper,
- pomidory,
- szpinak,
- oregano,
- pietruszka;
Aby wyprodukować 220 g suplementu potrzeba aż 5.7 kg roślin. Dlatego ten suplement to niezwykle optymalny sposób, by dostarczyć organizmowi dużą porcję zielonej żywności – niezwykle zdrowej, niezbędnej do wzmocnienia komórek, a przez to całego organizmu.