Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

Rozgrzewające i wzmacniające przepisy na jesień

5 listopada 2020
Rozgrzewające i wzmacniające przepisy na jesień
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Jesień to czas ciepłych, rozgrzewających i sycących potraw. Jesienne menu powinno być również bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty i związki wzmacniające układ odpornościowy. Oto kilka propozycji dań na jesienne śniadania, obiady i kolacje.

Rozgrzewająca owsianka

Owsianka to szybka, sycąca, a także ciepła propozycja na śniadanie. Choć wśród owocowych propozycji jest jabłko z gruszką, możesz je zamienić na inne ulubione sezonowe owoce, np. śliwki.

Składniki:

  • 1 szklanka ulubionych płatków, np. owsianych
  • 1 szklanka ulubionego mleka roślinnego
  • gruszka
  • jabłko
  • garstka płatków migdałowych
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie: ulubiony słodzik, np. ksylitol lub cukier kokosowy

Przygotowanie:

  1. Płatki podgotuj na mleku roślinnym przez kilka minut.
  2. Owoce dokładnie umyj, pokrój na mniejsze kawałki, następnie podduś na patelni dodając 1/4 szklanki wody, cynamon oraz słodzik (jeśli chcesz dodatkowo osłodzić danie). Składniki zamieszaj i duś do momentu aż woda odparuje, a owoce zrobią się miękkie.
  3. Płatki i owoce przesyp do miseczki. Na koniec całość posyp płatkami migdałów.

Zupa krem z dyni

Składniki:

  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 cm startego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 dag miąższu dyni
  • 1 średniej wielkości ziemniak
  • 1 mały pomidor
  • listki z 1 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka bulionu vege bez glutaminianu sodu
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • szczypta kurkumy
  • szczypta chili
  • 2.5 szklanki wody
  • sól do smaku
  • pestki dyni
  • natka pietruszki

Suszone pomidory oraz cebulę posiekać i razem z imbirem dusić na oliwie w garnku (ok 3 minut). Dodać pokrojone w kostkę dynię, ziemniaki i pomidor, a następnie rozmaryn, bulion, kumin, pieprz, kurkumę, chili, wodę, sól (jeśli potrzeba).

Gotować 25 minut, a potem całość zmiksować w blenderze. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Zupę podawać udekorowaną prażonymi pestkami i posiekaną natką. Zamiast dyni można użyć marchwi (krem z marchwi).

Placki warzywne

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 buraczek
  • cebula
  • jajko
  • pieprz, sól i inne ulubione przyprawy
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyj, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce.
  2. Starte warzywa wymieszaj z jajkiem i przyprawami.
  3. Uformuj placki i smaż je na patelni na rozgrzanej oliwie.

Sałatka na ciepło

Składniki:

  • 100 g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 cukinia
  • 1 duża garść brukselki
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju tłoczonego na zimno
  1. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Cukinię obierz ze skórki, pokrój w dużą kostkę, następnie podduś na patelni przez kilka minut.
  3. Brukselki podgotuj we wrzątku przez kilka minut, następnie przekrój na pół i podsmaż przez 2-3 minuty na patelni. Aby pozbyć się charakterystycznego smaku goryczki, warto ją przed gotowaniem wstawić na 2 godziny do piekarnika.
  4. Pomidory umyj, pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Powyższe składniki wymieszaj ze sobą.
  6. Połącz sok z cytryny z oliwą i przyprawami, a następnie polej nimi sałatkę.
rozgrzewająca owsiankasałatka na ciepłozupa krem z dyni

Metabolity wtórne – tajemniczo brzmiące związki o działaniu prozdrowotnym
Najlepsze i najgorsze źródła tłuszczów

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij