Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
dieta

Najlepsze i najgorsze źródła tłuszczów

8 listopada 2020
Najlepsze i najgorsze źródła tłuszczów
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Tłuszcz to produkt, który ma kiepską sławę. Kojarzy się głównie z niezdrową dietą i nadwagą. Jednak tłuszcze należą do podstawowych substancji odżywczych, z których organizm czerpie energię. Prawidłowo zbilansowana dieta powinna zawierać odpowiednie ilości “dobrych tłuszczów” i powinna ograniczyć do minimum “złe tłuszcze”.

Najgorsze źródła tłuszczów

Zasadniczo obowiązuje zasada: nie tykamy wszystkiego, co ma “skórkę”. Gatunki wędlin, takie jak wątrobianka, metka czy pieczona kiełbaska, są bowiem źródłem dużej ilości tłuszczów. Generalnie tłuszcze lubią “kryć się” w serach, wędlinach, czekoladzie, pieczywie, czekoladowych pastach do smarowania chleba, potrawach frytowanych i daniach gotowych. Tylko około jednej trzeciej tłuszczów pochodzi z widocznych źródeł, takich jak margaryna, masło, smalec czy oleje roślinne.

Większość produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego oprócz niekorzystnie działających nasyconych kwasów tłuszczowych zawiera dużą ilość cholesterolu, więc zasadniczo powinno się preferować żywność pochodzenia roślinnego.

Najlepsze źródła tłuszczów

Najważniejsze niezbędne kwasy tłuszczowe znajdziemy w tłuszczach roślinnych, m.in. oliwie z oliwek oraz olejach rzepakowym, ostrożeniowym, słonecznikowym i z kiełków kukurydzy. Również ryby morskie są źródłem wartościowych kwasów tłuszczowych (omega-3), lecz jednocześnie zalicza się je do produktów kwasotwórczych. A jeśli będziemy przygotowywać potrawy metodami niewymagającymi wcale lub wymagającymi użycia tylko niewielkiej ilości tłuszczu, takimi jak duszenie, gotowanie na parze czy smażenie na teflonowej patelni bez tłuszczu, oszczędzimy przy tym kalorii.

Tłuszcz jako taki nie tuczy

Czy tłuszcz jest przyczyną nadwagi? Nie sam tłuszcz zawarty w pożywieniu sprzyja powiększaniu się komórek tłuszczowych, lecz połączenie tłuszczu i krótkołańcuchowych węglowodanów, z których składają się ciasta, białe pieczywo i słodycze. Jeśli obiad zakończymy słodkim deserem, sami prosimy się o to, żeby konkretny enzym (lipaza lipoproteinowa, LPL) odłożył tłuszcz w postaci oponki na brzuchu. Poza tym nie zapominajmy, że przy okazji fundujemy naszemu organizmowi przypływ kwasów!

Jak przeciwdziałać szybkiemu odkładaniu się tłuszczu?

  • Słodkich i tłustych potraw nie jeść razem z węglowodanami.
  • Potrawy słodkie powinny zawierać możliwie mało tłuszczu (budyń śmietankowy, polewa czekoladowa itp.).
  • Potrawy tłuste nie powinny zawierać cukru.
  • Łatwo przyswajalne węglowodany zastępować produktami bogatszymi w błonnik (wyroby z białej mąki zamienić na pełnoziarniste).
  • Słodkich deserów i słodzonych napojów nie spożywać w postaci deseru, czyli zaraz po obiedzie, lecz dopiero po 1-2 godzinach.

Informacje pochodzą z książki Zdrowe odkwaszanie >>

dobre tłuszczetłuszczezłe tłuszcze

Rozgrzewające i wzmacniające przepisy na jesień
Jałowiec – pomocny na przeziębienie i nie tylko

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Lin-Art.pl