Pomidory to jedno z najlepiej sprzedających się warzyw, które posiadają właściwości alkalizujące organizm. Naukowcy z Japonii odkryli, że pomidory zawierają składnik, który pomaga w zmniejszeniu ilości cholesterolu we krwi.
Zespół naukowców z uniwersytetu w Kioto skupił się na badaniach ekstraktu z pomidorów. W trakcie badań osób, które miały podwyższony poziom cholesterolu okazało się, ze jest on zwykle powiązany z nieprawidłową dietą i zakwaszeniem organizmu.
Jakie działanie ma pomidor?
W pomidorach znaleziono substancję o nazwie kwas 9-oxodekadienowy. Podczas testów wykryto, że szybko zmniejsza ona poziom cholesterolu we krwi i wpływa na odkwaszenie organizmu.
Działanie tej substancji wpływa na szybkie utlenianie kwasów tłuszczowych i regulację produkcji tłuszczy przez wątrobę. Ten kwas może być skutecznym środkiem przeciwdziałającym chorobom układu krwionośnego, szczególnie miażdżycy.
Nadzieja na wyzdrowienie dla milionów osób
Doktor Kawada z Kioto zapewnia, że przetwory z pomidorów mogą być pomocne w przypadku leczeniu chorób połączonych z otyłością i zespołem metabolicznym. Z tego powodu już dziś warto zwiększyć ilość pomidorów w diecie.
Doktor Robert Young zgadza się z badaniami, przeprowadzonymi przez japońskich naukowców. Kwasy pochodzące z pożywienia i środowiska powodują otyłość, ponieważ organizm w ten sposób zmniejsza ich wpływ na najważniejsze tkanki – żywy i tętnice. Składniki zawarte w pomidorach mają działanie chelatujące zanieczyszczenia. Dzięki temu można usunąć zanieczyszczenia o charakterze kwasowym. Prowadzi to następnie do lepszego funkcjonowania układu krwionośnego i zmniejszenia masy ciała.
Doktor Robert Young od wielu lat promuje alkaliczny styl życia i wiele razy podkreślał, jak ważne jest jedzenie warzyw.
Pomidory są tanim sposobem na poprawienie funkcjonowania organizmu. Zwracaj uwagę na to, by kupować te warzywa, które są hodowane w organicznych sposób, bez użycia środków ochrony roślin i sztucznych nawozów.